«Η τροπολογία για τους μετανάστες είναι για μία και μοναδική φορά», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τους δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα, ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης.

«Αυτή η τροπολογία δεν είναι καθόλου ‘’έκπτωση’’ και δεν αλλοιώνει καθόλου τα χαρακτηριστικά, αντιθέτως πιστεύω ότι είναι πολύ σκληρή αντιμεταναστευτική τροπολογία τηρουμένων των συνθηκών που ισχύουν σε όλο τον περίγυρό μας» τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Διαβάστε ακόμα: Θάνος Πλεύρης: Έκπτωση της πολιτικής της ΝΔ η τροπολογία για τους μετανάστες - Σωστές οι ενστάσεις Σαμαρά

«Τη δήλωση του κ. Πλεύρη, όπως ετέθη το πρωί, τη θεωρώ λάθος» σημείωσε ακόμη ο υπουργός.

Παράλληλα, ο Άδωνις Γεωργιάδης υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου λέγοντας πως περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τους συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται.

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Άδωνι Γεωργιάδη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με την τροπολογία για τους παράτυπους μετανάστες:

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Η τροπολογία είναι για μια και μοναδική φορά.

Ερωτηθείς γιατί δεν έφερε την τροπολογία αυτή νωρίτερα και αιφνιδίασε:

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Οι συνάδελφοί μου το μάθανε όσοι είναι μέλη της επιτροπής κοινωνικών υποθέσεων από την κανονική κατάθεση της τροπολογίας εντός προθεσμίας στην επιτροπή όπως μαθαίνουν όλες τις τροπολογίες. Η συγκεκριμένη τροπολογία ήταν εμπρόθεσμη άρα δεν τίθεται θέμα αιφνιδιασμού. Δημόσια διαβούλευση πριν δεν έγινε γιατί μια τέτοια τροπολογία αν την έθετα σε δημόσια διαβούλευση θα μπορούσε πράγματι να γίνει pull factor. Ο τρόπος διαδικασίας έγινε ακριβώς για να μην γίνει πόλος έλξης.

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Η Ελλάδα έχει την αυστηρότερη νομοθεσία σε αυτό το θέμα και η τροπολογία που φέραμε παραμένει αυστηρότερη. Δεν είμαστε πιο ελκυστικοί δηλαδή από τις άλλες χώρες, παραμένουμε λιγότερο ελκυστικοί.

Ερωτηθείς αν η τροπολογία αυτή αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά της πολιτικής που εφαρμόζει η ΝΔ:

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Αυτή η τροπολογία δεν είναι καθόλου «έκπτωση» και δεν αλλοιώνει καθόλου τα χαρακτηριστικά, αντιθέτως πιστεύω ότι είναι πολύ σκληρή αντιμεταναστευτική τροπολογία τηρουμένων των συνθηκών που ισχύουν σε όλο τον περίγυρό μας.

ΔΗΜ: Γιατί έκπτωση το χαρακτήρισε ο κ. Πλεύρης

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Τη δήλωση του κ. Πλεύρη όπως ετέθη το πρωί τη θεωρώ λάθος.

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Όποιος δεν έχει συμπληρώσει τριετία στις 30 Νοεμβρίου μπορεί να πάρει αυτόματα νομιμοποίηση στα επτά εάν τον συλλάβει η ελληνική πολιτεία πρέπει να τον απελάσει εφόσον μπορεί. Η απέλαση δεν είναι πάντα εφικτή γιατί για να απελάσεις κάποιον πρέπει να έχει νόμιμα έγγραφα που συνήθως τα έχουν πετάξει, και αφού ταυτοποιήσεις ποιος είναι πρέπει να τον δέχεται η χώρα από την οποία έχει έρθει που συνήθως δεν τον δέχεται.

Αναφορικά με το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό:

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Στο νομοσχέδιο κάνουμε πολλά καλά πράγματα πρώτον καταργούμε την περικοπή του 30% στον εργαζόμενο συνταξιούχο, με αυτό τον τρόπο και ενθαρρύνουμε συνταξιούχους να εργαστούν και αυξάνουμε το μέσο εισόδημά τους περίπου 2.200 € το χρόνο. Δεύτερον, επιτρέπουμε στους κατόχους αναπηρικής σύνταξης, να έχουν αναπηρική σύνταξη και να εργάζονται. Αυτό είναι πρωτοφανές για την ελληνική νομοθεσία. Έχουμε μέσα διατάξεις που επιτρέπουμε να παίρνουν οι ιερείς το εφάπαξ τους γιατί μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να το πάρουν. Έχουμε ειδικές διατάξεις για την ταχύτερη επανένταξη των αποφυλακισμένων, έχουμε μέσα διάταξη για να μπορούν να εργάζονται μέχρι 12 ημερομίσθια το μήνα τους χειμερινούς μήνες οι δικαιούχοι του εποχικού επιδόματος ανεργίας και να μην χάνουν το επίδομά τους. Έχουμε μέσα διάταξη που παγώνουμε τα επιτόκια στον ΕΦΚΑ, έχουμε μέσα διάταξη όπου αυξάνουμε το όριο για να μπορεί κάποιος να μπει σε ρύθμιση στον ΕΦΚΑ και να πάρει σύνταξη από τις 20 στις 30 χιλιάδες. Έχουμε μέσα διάταξη που προσθέτουμε επίδομα μητρότητας εννέα μήνες σε κατηγορίες ανθρώπων που δεν το είχαν. Προ ολίγου έκανα νομοτεχνική βελτίωση στο επίδομα μητρότητα και θα είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο.

Ερωτηθείς αν θα επαναλάβουν το επίδομα προσωπικής διαφοράς:

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Όποτε δίνουμε αύξηση στις συντάξεις και υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια θα το δίνουμε.

Ερωτηθείς αν έχει επικοινωνήσει με τον κ. Σαμαρά και με τον κ. Πλεύρη:

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Προφανώς μιλάμε, είναι δυνατόν να μην μιλάμε! Προφανώς έχω επικοινωνήσει με τον κ.Σαμαρά και με τον Θ. Πλευρή είναι δυνατόν να μην μιλάω εγώ! Ο Πλεύρης έχει διαφωνία το καταλαβαίνω αλλά κατά τη γνώμη μου δεν έχει δίκιο.