Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και πρώην υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, «δίκαιη ρύθμιση» την τροπολογία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου σχετικά με την πρόσβαση στην άδεια διαμονής πολιτών τρίτων χωρών για παροχή εξαρτημένης εργασίας.

«Η ρύθμιση είναι δίκαιη και απαντάει σε ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και των ίδιων των μεταναστών. Η πρόσβαση στη νόμιμη διαμονή και η αντιμετώπιση της αντικανονικής διαμονής, της αδήλωτης εργασίας και της εκμετάλλευσης των μεταναστών από τα εγκληματικά κυκλώματα είναι βασική προτεραιότητα της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής», προσθέτει στην ανάρτησή του.

*Διαβάστε εδώ: Καιρίδης για άδεια διαμονής σε εργαζόμενους αλλοδαπούς: Υπάρχει κίνδυνος να μην μαζευτούν οι ελιές, να χάσουμε 1,5 δις από έλλειψη εργατών γης


Ολόκληρη η ανάρτηση του Θεόδωρου Παπαθεοδώρου

Η τροπολογία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου σχετικά με την πρόσβαση στην άδεια διαμονής πολιτών τρίτων χωρών για παροχή εξαρτημένης εργασίας είναι μια δίκαιη ρύθμιση, αναγκαία και στη σωστή κατεύθυνση. Αυτή η άδεια νόμιμης διαμονής προβλέπεται ήδη από το άρθρο 27 του Κώδικα Μετανάστευσης. Τι αλλάζει η τροπολογία; Αλλάζει ότι πλέον δεν απευθύνεται στους ενδιαφερόμενους για εισδοχή στην ελληνική επικράτεια πολίτες τρίτων χωρών με σκοπό την εργασία , αλλά σε όσους βρίσκονται στην χώρα σε αντικανονική παραμονή, τουλάχιστον τα τελευταία τρία χρόνια και θα μπορούν να αποκτήσουν νόμιμη διαμονή, εφόσον διαθέτουν δήλωση προσφοράς εργασίας από εργοδότη στην Ελλάδα. Η ρύθμιση είναι δίκαιη και απαντάει σε ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και των ίδιων των μεταναστών. Η πρόσβαση στη νόμιμη διαμονή και η αντιμετώπιση της αντικανονικής διαμονής, της αδήλωτης εργασίας και της εκμετάλλευσης των μεταναστών από τα εγκληματικά κυκλώματα είναι βασική προτεραιότητα της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής. Η ένταξη των πολιτών τρίτων χωρών μέσω της νόμιμης παραμονής και εργασίας πρέπει να είναι ο στόχος και της ελληνικής μεταναστευτικής πολιτικής. Η νομιμοποίηση της παραμονής απανταει στο πρόβλημα της νόμιμης εργασίας με κοινωνικοασφαλιστικα δικαιώματα, της νόμιμης διαμονής της οικογένειας, της συμμετοχής στο εκπαιδευτικό σύστημα των παιδιών. Συνδέει τη νόμιμη παραμονή με την εργασία, την παιδεία, την ασφάλιση τη δίκαιη μεταχείριση, την προοπτική ένταξης για χιλιάδες ανθρώπους. Στην Ελλάδα της υπογεννητικότητας και της «λαθροεργασιας», είναι μια ρύθμιση στη σωστή κατεύθυνση χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις. Το ζητούμενο για τη χώρα και για τους πολίτες είναι οι δίκαιες μεταρρυθμίσεις.