Η παρέμβαση της κυβέρνησης δείχνει την πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς.

Επισήμανε πως θα υπάρξει ρήτρα παραβατικότητας και όταν υπάρχουν σοβαρά επεισόδια σε κάποιο γήπεδο θα μειώνονται ή θα μηδενίζονται τα χρήματα που λαμβάνουν οι ομάδες -επαγγελματικές και ερασιτεχνικές- από την φορολογία των κερδών του στοιχήματος.

Μεταξύ άλλων τόνισε:

Αναφορικά με τις αντιδράσεις για τα μέτρα για την οπαδική βία

Γ.ΜΑΥΡΩΤΑΣ: Όταν μια κατάσταση βαίνει επιδεινούμενη γιατί δεν ήταν το μοναδικό περιστατικό αυτό της προηγούμενης Παρασκευής, και κλιμακώνεται επικίνδυνα πρέπει πρώτα να σταθεροποιήσεις την κατάσταση και μετά να την θεραπεύσεις. Στο πλαίσιο αυτό πάρθηκαν τα συγκεκριμένα μέτρα να παίζουν δηλαδή οι ομάδες της Super League 1 κεκλεισμένων των θυρών και θεωρώ ότι η τωρινή παρέμβαση έχει πολλές ειδοποιούς διαφορές σε σχέση με τις προηγούμενες περιπτώσεις. Υπάρχει ένας συνδυασμός παραγόντων πρώτα απ όλα απόλυτη προτεραιοποίηση και αποφασιστικότητα και πολιτική βούληση. Δεύτερον, διαφορετική προσέγγιση της Δικαιοσύνης όπου αυτό παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Πλέον η διερεύνηση θα γίνεται με άλλα στάνταρτς περί εγκληματικών οργανώσεων. Το τρίτο είναι η τεχνολογία που θα μας βοηθήσει τόσο για την ταυτοποίηση και την έκδοση των εισιτηρίων αλλά και στη διερεύνηση περιπτώσεων όπως γίνεται και τώρα με την περίπτωση του συμβάντος στο Ρέντη. Η διυπηρεσιακή συνεργασία, αυτή τη στιγμή τέσσερα υπουργεία συνεργάζονται για το πως θα φτιάξουν εφαρμόσιμα μέτρα γιατί νόμους και στο παρελθόν είχαμε, θα τους βελτιώσουμε βέβαια και με μια θεσμική παρέμβαση η οποία θα δημοσιευτεί την επόμενη εβδομάδα.

Γ.ΜΑΥΡΩΤΑΣ: Αυτό που κάνουμε είναι να βελτιώσουμε την εφαρμοστικότητα των μέτρων και στην ταυτοπροσωπία και στην ύπαρξη των εποπτικών μέσων με κάμερες υψηλής ευκρίνειας για αυτό ακριβώς υπάρχει και η συνεργασία των τεσσάρων υπουργείων

Για τις κάμερες

Γ.ΜΑΥΡΩΤΑΣ: Θα έχουμε κάμερες υψηλής ευκρίνειας ώστε να μπορούμε να δούμε τον φυσικό αυτουργό του οποιουδήποτε συμβάντος. Οι χειριστές των καμερών θα τις ελέγχουν πριν από οποιοδήποτε παιχνίδι αν λειτουργούν όλες τέλεια και όχι πλημμελώς. Θα αυστηροποιηθούν και οι όροι και οι επιπτώσεις στις ομάδες όταν δεν λειτουργούν αυτά τα συστήματα όπως επίσης θα ληφθούν και διοικητικά μέτρα για την περίπτωση επεισοδίων σε αγώνες. Θα υπάρχει ρήτρα παραβατικότητας γιατί οι ομάδες, όχι μόνο οι επαγγελματικές αλλά και οι ερασιτεχνικές, χρηματοδοτούνται πλέον από την φορολογία των κερδών του στοιχήματος οπότε θα μπει εκεί πέρα μια ρήτρα παραβατικότητας με σκοπό να κάνουμε ακριβώς και τις ομάδες και τους συλλόγους συμπαίκτες σε αυτή την προσπάθεια απέναντι σε έναν κοινό αντίπαλο που είναι ο χουλιγκανισμός στους αγωνιστικούς χώρους.

Για τη ρήτρα παραβατικότητας

Γ.ΜΑΥΡΩΤΑΣ: Η ρήτρα παραβατικότητας θα εφαρμόζεται όταν υπάρχουν σοβαρά επεισόδια σε κάποιο γήπεδο. Επειδή οι ομάδες παίρνουν μια χρηματοδότηση από την φορολογία των κερδών των παικτών του στοιχήματος θα υπάρχει από εκεί μια παρακράτηση, μια μείωση και μπορεί να μην λάβουν καθόλου χρηματοδότηση, αν είναι πολλές φορές.