Ο Χάρης Δούκας χαρακτήρισε ‘’πρώτη δικαίωση’’ την απόφαση του ΣτΕ σχετικά με το πάρκο Ριζάρη και το εργοτάξιο του Μετρό στον Ευαγγελισμό.

Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αθηνών σε δήλωσή του, ανέφερε πως η απόφαση του ΣτΕ ''επιβεβαιώνει τη θέση μας ότι το δίλημμα “μετρό ή δέντρα” δεν υφίσταται'', δήλωση που είχε κάνει κατά την διάρκεια της έντασης που επικράτησε κατά τις εργασίες για το μετρό, στην πλατεία Εξαρχείων.

Δούκας για απόφαση ΣτΕ: Δεν υφίσταται δίλλημα ‘’Μετρό ή δέντρα’’

«Η σημερινή απόφαση του ΣτΕ επιβεβαιώνει την πάγια θέση μας, ότι το δίλημμα "μετρό ή δέντρα" δεν υφίσταται. Μπορούμε να έχουμε και τα δύο, όπως γίνεται σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά με διαβούλευση, σχέδιο και μελέτη, που θα διασφαλίζουν ότι κάθε νέο έργο υποδομής, ακόμα και κατά τη διάρκεια της κατασκευής του, θα έχει τη μικρότερη περιβαλλοντική και κοινωνική επιβάρυνση. Αυτή ήταν μία πρώτη δικαίωση. Οι προσπάθειές μας θα συνεχιστούν» ανέφερε ο Χάρης Δούκας.

Τι αναφέρει η απόφαση του ΣτΕ για το εργοτάξιο του Μετρό στον Ευαγγελισμό

Νωρίτερα, το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έκανε μερικά δεκτή την αίτηση του Ιδρύματος του Νικολάου Πατέρα και του ίδιου του επιχειρηματία που ζητούσε τη μετακίνηση του εργοταξίου για την κατασκευή του σταθμού «Ευαγγελισμός» της Γραμμής 4 του μετρό ('Αλσος- Βείκου -Γουδή).

Οι σύμβουλοι Επικρατείας δεν αποκλείουν η τεχνική περιβαλλοντική μελέτη (ΤΕΠΕΜ) που θα συναχθεί να είναι επ΄ ωφελεία του περιβάλλοντος της έκτασης του πάρκου. Κατά συνέπεια, προσωρινά διασώζονται 230 δέντρα και η υπόλοιπη βλάστηση στο Πάρκο Ριζάρη

«Η διοίκηση μη νομίμως απέσχε από την έγκριση τεχνικής περιβαλλοντολογικής μελέτης, για την κατάρτιση της οποίας από τον μελετητή πρέπει η ίδια να μεριμνήσει και η οποία θα έχει υποχρεωτικώς ως αντικείμενο την κατά το δυνατόν ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της κατασκευής του σταθμού Ευαγγελισμός στο πάρκο Ριζάρη. Η μελέτη αυτή, πριν από την έγκριση της οποίας πρέπει να εκφραστούν και συνεκτιμηθούν οι απόψεις της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας, όπως προβλέπει ευθέως ή δασική νομοθεσία και επιτάσσουν οι εγκριθέντες περιβαλλοντικοί όροι, μπορεί να τροποποιήσει ακόμη, επ΄ ωφελεία του περιβάλλοντος, το αρχικό σχεδιασμό του έργου στο πάρκο Ριζάρη, χωρίς ωστόσο η τροποποίηση αυτή να καθίσταται επιβεβλημένη, δεδομένου ότι η νομιμότητα της σχετικής εγκριτικής του αρχικού σχεδιασμού της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) εκπροθέσμως προσβαλλομένης, δεν ελέγχεται στο πλαίσιο της παρούσης δίκης» αναφέρει η απόφαση.