Πρέπει να δούμε εάν η οπαδική βία έχει γενικότερα χαρακτηριστικά και ποιοι στρατολογούν τα νέα παιδιά που προκαλούν προβλήματα στον χώρο του αθλητισμού, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ», με τον Θανάση Φουσκίδη, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιάννης Μπούγας.

Ο κ. Μπουγάς επισήμανε πως ορόσημο για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι η 12η Φεβρουαρίου, όποτε θα γίνει επαναξιολόγησή τους.

*Διαβάστε εδώ: Φλωρίδης: Είμαστε αποφασισμένοι να πατάξουμε την οπαδική βία


Η συνέντευξη του Γιάννη Μπούγα στα Παραπολιτικά 90,1

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, κος Γιάννης Μπούγας, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με το δημοσιογράφο Θανάση Φουσκίδη.

Ερωτηθείς τι θα αλλάξει μετά από τις 12 Φεβρουαρίου, απάντησε: «Κατ’ ουσίαν δεν παίρνουμε νέα μέτρα, επικαιροποιούμε μέτρα τα οποία και στο παρελθόν έχουνε ληφθεί. Είναι μέτρα που έχουν δυναμική και βάζουμε ένα χρονικό ορόσημο δηλαδή την 12η Φεβρουαρίου για να παρακολουθούμε την εφαρμογή των μέτρων και την απόδοσή τους. Μετά το τέλος αυτού του χρονικού διαστήματος θα επαναξιολογήσουμε την εφαρμογή και το τι αποτέλεσμα θα έχουν τα μέτρα αυτά».

Αναφορικά με τις κάμερες, είπε: «Κάμερες υπάρχουν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες ποιος όμως έχει την ευθύνη λειτουργίας των καμερών, σάρωσης όλων των χώρων εντός των αθλητικών εγκαταστάσεων; Δεν την έχει η Ελληνική Αστυνομία, την έχουν οι ΠΑΕ πρέπει να συνεργαστούν οι ΠΑΕ με την Ελληνική Αστυνομία και την ελληνική κυβέρνηση έτσι ώστε ότι καταγράφεται στις κάμερες να είναι ευκρινές για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί αν υπάρχει περιστατικό βίας μέσα στο γήπεδο. Επίσης λέμε ότι χρειάζεται ηλεκτρονική επιτήρηση σε ότι αφορά τα εισιτήρια, και σε αυτό χρειάζεται ένας συνδυασμός και μια συνεργασία μεταξύ του ελληνικού κράτους και των ΠΑΕ που έχουν την ευθύνη για την είσοδο των οπαδών στους αθλητικούς χώρους. Αυτό είχαμε ζητήσει να γίνει από τον περασμένο Αύγουστο, δεν επιτεύχθηκε στο βαθμό που θα επιθυμούσαμε. Επαναφέρουμε αυτά τα μέτρα, θέτουμε ένα χρονικό ορόσημο την 12η Φεβρουαρίου για να τα επαναξιολογήσουμε και από εκεί και μετά είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι αν χρειαστεί να λάβουμε και άλλα μέτρα».

Με αφορμή την κατάθεση στοιχείων για την οπαδική βία από τους κ. Οικονόμου και κ. Βρούτση στην Εισαγγελία του Άρειου Πάγου, ο Γιάννης Μπούγας επισήμανε: «Υπάρχουν ενδείξεις ότι δεν είναι οπαδική βία, δεν είναι ένα φαινόμενο που απαντάτε μόνο στο χώρο του αθλητισμού, είναι κάτι ευρύτερο, το οποίο μπορεί να έχει σχέση και με το κοινό ποινικό έγκλημα, μπορεί να έχει σχέση και με τη νύχτα και μπορεί να βρίσκει χώρο να εκδηλώνεται στα γήπεδα στους χώρους των αθλητικών εγκαταστάσεων κ.οκ. Αν συμφωνήσουμε ότι υπάρχει ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να το δούμε ευρύτερα, εδώ εμπλέκεται η Δικαιοσύνη, η Δικαιοσύνη θα κάνει τις έρευνες και θα διαπιστώσει εάν η οπαδική βία έχει χαρακτηριστικά γενικότερα. Εάν εμπλέκονται άνθρωποι οι οποίοι δεν βρίσκονται στο χώρο του αθλητισμού και έχουν να εξυπηρετήσουν άλλα συμφέροντα, ποιοι στρατολογούν αυτά τα νέα παιδιά και δημιουργούν τόσο μεγάλα προβλήματα στο χώρο του αθλητισμού τότε νομίζω θα έχουμε κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα για να μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε αυτό το κοινωνικό φαινόμενο».

Ερωτηθείς για ποια αδικήματα προβλέπεται η αύξηση του χρόνου υποχρεωτικής έκτισης ποινής, απάντησε: «Με τις τροποποιήσεις στον ποινικό κώδικα, δεν αυστηροποιούμε τις ποινές που προβλέπονται, οι ποινές είναι αρκετά αυστηρές στα περισσότερα αδικήματα, εκείνο το οποίο κάνουμε είναι να αυστηροποιούμε τις προϋποθέσεις αναστολής της ποινής. Μέχρι σήμερα τα πλημμελήματα όσο βαριά και αν είναι ο δράστης των πλημμελημάτων έχει ελάχιστες πιθανότητες να εκτίσει πραγματικά την ποινή του σε κατάστημα κράτησης. Με τις νέες διατάξεις λέμε ότι αν κάποιος για πρώτη φορά καταδικαστεί σε ποινή κάτω των 12 μηνών η ποινή του αναστέλλεται επομένως δεν έχει καμία απολύτως επίπτωση. Αν καταδικαστεί σε ποινή από 1 έως 2 έτη ή θα πρέπει να εξαγοράσει την ποινή του ή θα πρέπει να προσφέρει κοινωφελή εργασία. Ο θεσμός κοινωφελούς εργασίας είναι κάτι το οποίο προβλέπεται ήδη όμως δίνουμε και αυτό το εργαλείο στον έλληνα δικαστή μέσω μιας πλατφόρμας που θα παρουσιάσουμε την επόμενη εβδομάδα στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Αν η ποινή είναι μεταξύ 2 ή 3 ετών εκεί θα έχουμε πραγματική έκτιση της ποινής δηλαδή εγκλεισμό σε κατάστημα κράτησης που δεν θα είναι μικρότερος των 30 ημερών και μεγαλύτερος των 6 μηνών. Επομένως όσοι διαπράττουνε πλημμελήματα και τιμωρούνται με ποινές φυλάκισης άνω των 2 ετών και μέχρι 3 έτη αυτοί αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να εκτίσουν μέρος της ποινής τους σε κατάστημα κράτησης».

«Εφόσον το δικαστήριο απαγγείλει ποινή και ο δράστης συνεχίζει να κάνει ίδια ή συναφή εγκλήματα, θα πρέπει να ξέρει ότι η δεύτερη ή η τρίτη πράξη εγκληματική την οποία θα κάνει θα αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο να οδηγηθεί στις φυλακές. Σήμερα έχουμε το φαινόμενο να καταδικάζεται κάποιος πρωτοδίκως πέντε, δέκα φορές να συνεχίσει ανενόχλητος να διαπράττει πλημμελήματα και να μην αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο του εγκλεισμού αυτό τελειώνει. Αν κάποιος καταδικαστεί , ανασταλεί η ποινή του και πριν γίνει αμετάκλητη η απόφασή του καταδικαστεί δεύτερη φορά πρωτοδίκως αυτός πρέπει να ξέρει ότι θα οδηγηθεί στη φυλακή, δεν θα έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα η έφεσή του», πρόσθεσε.