Το µήνυµα ότι η κυβέρνηση θα συνεργαστεί µε όλους, ανεξαιρέτως, τους νεοεκλεγέντες δηµάρχους και περιφερειάρχες ανά την επικράτεια, ανεξαρτήτως της κοµµατικής προέλευσής τους, στέλνουν οι κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, επιδιώκοντας να καταστήσει σαφές ότι η περιφερειακή ανάπτυξη εξακολουθεί να παραµένει ύψιστη εθνική προτεραιότητα για την κυβέρνηση και δεν θα αποτελέσει πεδίο για µικροπολιτική αντιπαράθεση.

Επειτα από την αυτοκριτική και την αξιολόγηση των πολιτικών µηνυµάτων από τις κάλπες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η εικόνα από το Μέγαρο Μαξίµου είναι ότι τα πολιτικά συµπεράσµατα που εξήχθησαν από τον πρώτο γύρο επιβεβαιώνουν την εµπιστοσύνη των πολιτών στην κυβέρνηση, ωστόσο τώρα οι εκλογές τελείωσαν και είναι ώρα για τη συνέχιση του µεταρρυθµιστικού έργου µε έµφαση στην καθηµερινότητα των πολιτών, και σε αυτόν τον στόχο η αγαστή συνεργασία µε τις νεοεκλεγείσες δηµοτικές και περιφερειακές Αρχές είναι απαραίτητη προϋπόθεση.

Με ιδιαίτερο συµβολισµό ο κύκλος συναντήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη

Πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να συναντήσει ο ίδιος τους περιφερειάρχες που προέκυψαν από τις εκλογές της 8ης και της 15ης Οκτωβρίου, µε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να «παίρνει επάνω του» το θέµα συνεργασίας µε τις νέες περιφερειακές και δηµοτικές Αρχές, που θα κληθούν τα επόµενα χρόνια να διαχειριστούν τους πόρους από τα εθνικά και κοινοτικά προγράµµατα και να υλοποιήσουν τον κυβερνητικό σχεδιασµό, µε στόχο να αναµορφώσουν τις 13 περιφέρειες της χώρας και την ένταξή τους σε αναπτυξιακή τροχιά, στέλνοντας µ’ αυτόν τον τρόπο µήνυµα αφενός στην κοινωνία, ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει απρόσκοπτα το µεταρρυθµιστικό έργο για το οποίο πήρε τη λαϊκή εντολή, και αφετέρου αποκαθιστώντας τυχόν παρανοήσεις και αρρυθµίες που καταγράφηκαν κατά την προεκλογική περίοδο.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κύκλος των συναντήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη µε τους νέους αιρετούς στις περιφέρειες ξεκίνησε µε ιδιαίτερο συµβολισµό και συγκεκριµένα από τον νεοεκλεγέντα περιφερειάρχη Θεσσαλίας, ∆ηµήτρη Κουρέτα, ο οποίος την περασµένη εβδοµάδα πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίµου και συνοµίλησε µε τον πρωθυπουργό για τα έργα στην περιφέρεια και το σχέδιο για την ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών. Εξάλλου, ο ∆ηµήτρης Κουρέτας αποτέλεσε τη µοναδική περίπτωση υποψήφιου περιφερειάρχη ο οποίος είχε τη στήριξη της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) και κατάφερε να επικρατήσει στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, γεγονός που τον καθιστά τον µοναδικό από τους νέους περιφερειάρχες της επικράτειας που δεν έχει αναφορά στον χώρο της Νέας ∆ηµοκρατίας και θα κληθεί για τα επόµενα χρόνια να συνεργαστεί στενά µε την κεντρική κυβέρνηση, στο δύσκολο έργο για την ανασύνταξη της πολύπαθης Θεσσαλίας και την περαιτέρω ανάπτυξή της.

Λήξη της έντασης

Το τετ-α-τετ Μητσοτάκη - Κουρέτα ωστόσο ήρθε µετά τις άστοχες δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, Λευτέρη Αυγενάκη, λίγες ηµέρες πριν από τη διενέργεια του β΄ γύρου των περιφερειακών εκλογών και είχε αποτέλεσµα την κατάθεση αναφοράς στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου από τον ΣΥΡΙΖΑ, µε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρά στο ραντεβού µε τον νεοεκλεγέντα Κουρέτα, επιδιώκοντας µε αυτή την ενέργεια να σηµατοδοτήσει τη λήξη του τεταµένου κλίµατος που καλλιεργήθηκε κατά την προεκλογική περίοδο στη Θεσσαλία.

Αλλωστε, µερικά 24ωρα µετά τη συνάντηση στο Μαξίµου, στην έδρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας συναντήθηκαν πρώτη φορά µετά τις εκλογές ο απερχόµενος περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός και ο νεοεκλεγείς ∆ηµήτρης Κουρέτας, έπειτα από πρωτοβουλία του πρώτου, στο πλαίσιο συνεργασίας και συζήτησης για την αντιµετώπιση των προβληµάτων της Θεσσαλίας, µετά τις καταστροφικές πληµµύρες. Πάντως, αναφορικά µε τις δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης κατά την προεκλογική περίοδο που βρέθηκαν στο επίκεντρο της πολιτικής κριτικής, ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε µε νόηµα στο τελευταίο υπουργικό συµβούλιο, σηµειώνοντας ότι: «Ο σοφός ελληνικός λαός έχει µια ωραία φράση που λέει να βουτάµε τη γλώσσα µας στο µυαλό µας και µετά να µιλάµε. Καλό είναι να την έχουµε όλοι µας υπόψη», ενώ στην τηλεοπτική του συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου επανήλθε στο θέµα µε ένα προειδοποιητήριο µήνυµα προς πάσα κατεύθυνση. «Οι πολίτες µπορούν να συγχωρήσουν λάθη, αλλά δεν θα σου συγχωρήσουν κακές συµπεριφορές», τόνισε.

Οι δήµοι

Ενδεικτικό του κλίµατος συνέργειας που καλλιεργεί το Μαξίµου µε τους νεοεκλεγέντες τοπικούς άρχοντες, µε τον ίδιο τον πρωθυπουργό να βλέπει τους αιρετούς που προέρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους, είναι η κατ’ ιδίαν συνάντηση µε τον επόµενο δήµαρχο Θεσσαλονίκης, Στ. Αγγελούδη, ο οποίος πέρασε επίσης το κατώφλι της πρωθυπουργικής έδρας, µε τα µείζονα ζητήµατα της συµπρωτεύουσας και τα µεγάλα έργα υποδοµών να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Στο ίδιο πλαίσιο, αναµένεται το προσεχές διάστηµα ο πρωθυπουργός να συναντήσει τον επόµενο δήµαρχο Αθηναίων, Χάρη ∆ούκα, ο οποίος στην εκλογική µάχη της Αυτοδιοίκησης κατήλθε µε τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και επικράτησε στην επαναληπτική εκλογική αναµέτρηση έναντι του απερχόµενου Κ. Μπακογιάννη, µε τα θέµατα της πρωτεύουσας να αναµένεται να τεθούν σε πρώτο πλάνο, συµβολίζοντας τη γενικότερη βούληση της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού να υπάρξει απόλυτη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα µε τους εκπροσώπους της Πρωτοβάθµιας και ∆ευτεροβάθµιας Αυτοδιοίκησης, ενόψει της ανάληψης των καθηκόντων τους.

Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή της Κυριακής»