Ψηφίστηκε χθες αργά το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης «Επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης του Ελληνικού Κτηματολογίου: Διεκπεραίωση εκκρεμοτήτων στις μεταγραφές ακινήτων».

Υπέρ της αρχής του τάχθηκε μόνο η ΝΔ. Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας καταψήφισαν, ενώ το ΠΑΣΟΚ-Κ.Α. μαζί με την Ελληνική Λύση και τους Σπαρτιάτες ψήφισαν «παρών».

*Διαβάστε εδώ: Ακρίβεια: Έρχονται το "καλάθι των Χριστουγέννων" και το "καλάθι του Άι-Βασίλη" - Τι θα περιλαμβάνουν

Με μεγάλη πλειοψηφία και με τη στήριξη ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Ελληνικής Λύσης, υπερψηφίστηκε η τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης για το «Καλάθι του Άι Βασίλη», με παιχνίδια σε προσιτές τιμές, που ξεκινά από τις 15 Δεκεμβρίου. ΚΚΕ, Σπαρτιάτες και Νίκη την καταψήφισαν, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας ψήφισαν «παρών».

Το φετινό καλάθι του Αϊ Βασίλη, θα τεθεί σε ισχύ από τις 15 Δεκεμβρίου 2023 έως και τις 10 Ιανουαρίου 2024 και σε αυτό θα είναι υποχρεωμένες να τοποθετήσουν τα προϊόντα τους οι επιχειρήσεις με τζίρο άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Οι κατηγορίες παιχνιδιών που θα περιλαμβάνει θα είναι: επιτραπέζια, κούκλες, κουκλόσπιτα, βρεφικά, φιγούρες δράσης, κατασκευών, οχήματα, τηλεκατευθυνόμενα, ηλεκτρονικά, αθλητικά, λούτρινα αλλά και μουσικά.

Τα προϊόντα θα φέρουν σήμα για να είναι διακριτά εντός του καταστήματος, ενώ κάθε αλυσίδα θα είναι υποχρεωμένη να έχει τουλάχιστον ένα είδος από κάθε κατηγορία και τα καλάθια των επιχειρήσεων θα αναρτώνται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του e-katanalotis.

Όπως τόνισε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κώστας Κυρανάκης, «το νομοσχέδιο έρχεται και φέρνει λύσεις. Δεν υποσχόμαστε ότι όλα τα λύνει ένα νομοσχέδιο. Αλλά τα προβλήματα που έχουμε εντοπίσει, θα τα λύσουμε τώρα, χωρίς να περιμένουμε».

«Ποια είναι τα προβλήματα;», διερωτήθηκε ο κ. Κυρανάκης και επεσήμανε, τη γραφειοκρατία. «Καταργούμε πιστοποιητικό ΤΑΠ. Καταργούμε Απόσπασμα Κτηματολογικού Διαγράμματος. Καταργούμε την παρουσία στο Κτηματολόγιο. Με ψηφιακές πράξεις θα μπορούν να προχωράνε πολύ πιο γρήγορα».

«Έχουμε δεσμευτεί για ολοκλήρωση του Κτηματολογίου το 2025. Άρα, σε αυτό το χρονικό διάστημα δεσμευόμαστε ότι θα έχουμε και ψηφιακά εργαλεία για να είναι εύκολη η διαδικασία για κάθε πολίτη που θέλει να δηλώσει το ακίνητό του ή να διορθώσει ένα λάθος ή να βρει εξωδικαστική λύση με τον γείτονά του, και να βλέπουμε όλοι την ίδια ακριβώς πληροφορία.

Τι ερχόμαστε και κάνουμε; Νομοθετούμε την ψηφιοποίηση των συμβολαίων. Ερχόμαστε και λέμε, σε συνεργασία με τους συμβολαιογράφους, κάτι απλό: ότι δεν θέλουμε πια να υπάρχουν χειρόγραφες παραπομπές, ότι δεν θέλουμε πια να υπάρχει χαρτί, ότι δεν θέλουμε να υπάρχουν σαρωμένα έγγραφα. Διότι ένα ψηφιακό αρχείο μπορεί να μας βοηθήσει πάρα πολύ στην ταχύτητα και στον εντοπισμό λαθών και στον εντοπισμό κενών», είπε ο Κώστας Κυρανάκης.