Η Ελλάδα, χάρις στην εξωτερική πολιτική αρχών και αξιών την οποία ακολουθεί, έχει αποκτήσει ένα σημαντικό διεθνές κεφάλαιο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης κατά την άφιξη του, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

«Η Ελλάδα, χάρις στην εξωτερική πολιτική αρχών και αξιών την οποία ακολουθεί, έχει αποκτήσει ένα σημαντικό διεθνές κεφάλαιο, το οποίο η ίδια το αξιοποιεί και στα διεθνή φόρα, ενόσω είναι και αξιόπιστος συνομιλητής όλων των διεθνών και περιφερειακών παικτών. Χάρις σε αυτό το κεφάλαιο, με φρόνηση και αυτοπεποίθηση χτίζουμε γέφυρες φιλίας στην ευρύτερη περιοχή μας για το παρόν και το μέλλον», είπε χαρακτηριστικά.

Στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου είναι οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή του Σαχέλ, οι πτυχές της εξωτερικής πολιτικής της ευρωπαϊκής οικονομικής ασφάλειας και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Αναφερόμενος στην ατζέντα των συνομιλιών, ο κ. Γεραπετρίτης έκανε λόγο για «μία βαριά και σημαντική ημερήσια διάταξη».

Όπως είπε, οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν με το ζήτημα της Αρμενίας και των σχέσεων της Αρμενίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η Ελλάδα καλωσορίζει την ειρηνευτική διαδικασία, η οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη στο Νότιο Καύκασο. Χάρις στην προσπάθεια της ελληνικής πολιτείας, η Αρμενία είναι σήμερα προσκεκλημένη στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για να εκθέσει τις θέσεις για μια βιώσιμη ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή», ανέφερε.

Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι σήμερα θα συναντήσει και τους δύο υπουργούς και τον υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας και τον υπουργό Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα μέτωπα, περιφερειακά και διεθνή, δηλαδή στην Ουκρανία, στη Μέση Ανατολή και στην υποσαχάρια Αφρική, ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε ότι τα μηνύματα δεν είναι εξίσου ενθαρρυντικά.