Την άμεση ανθρωπιστική παύση στη Γάζα για περίθαλψη τραυματιών ζήτησε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης από τις Βρυξέλλες. Ειδικότερα, ο κ. Γεραπετρίτης, κατά τη συμμετοχή του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, εισηγήθηκε άμεση ανθρωπιστική παύση, η οποία θα επιτρέψει την περίθαλψη τραυματιών και – όπου χρειάζεται – τη μεταφορά τους σε νοσοκομεία εκτός Γάζας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Επίσης, ο κ. Γεραπετρίτης πρότεινε την ανάληψη πρωτοβουλιών για την αποκατάσταση των βασικών δικτύων και την εξασφάλιση των βασικών αγαθών. 

Διαβάστε επίσης: Γιώργος Γεραπετρίτης: Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και η απώλεια ανθρώπινων ζωών δεν έχουν χρώμα και εθνικότητα

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τόνισε ότι οι ίδιες αρχές πρέπει να εφαρμόζονται σε όλες τις περιπτώσεις επιθετικότητας, προσβολής της κυριαρχίας και τρομοκρατίας. Ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας βιώσιμων ανθρωπιστικών διαδρόμων, έτσι ώστε να υπάρχει συνεχής ροή βοήθειας. Σημείωσε, επίσης, τη σημασία εγκατάστασης κέντρων αφαλάτωσης για τη μαζική παραγωγή πόσιμου νερού.

Είναι αντιληπτό, δήλωσε, ότι η ανθρωπιστική παύση δεν είναι αρκετή, ωστόσο πρόσθεσε ότι είναι αναγκαία και ρεαλιστική σε αυτή τη φάση, έστω και μικρής κλίμακας. Θα μπορούσε, κατέληξε, να δημιουργήσει μια δυναμική για τον τερματισμό των εχθροπραξιών.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ