Θετικά αποτιμά η Αθήνα τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, για αλλαγή σελίδας μιλά όμως και η Άγκυρα, με τον Τούρκο Πρόεδρο να ανοίγει τα χαρτιά του στους δημοσιογράφους που ήταν μαζί του στο αεροπλάνο της επιστροφής.

Μέχρι και τη βούληση να μας πουλήσει ενέργεια από το πυρηνικό του εργοστάσιο εξέφρασε. Εν πτήσει ο Τούρκος πρόεδρος ενημέρωσε τους εκπροσώπους των ΜΜΕ για το τι ακριβώς συζήτησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ο άνθρωπος που μέχρι και πριν από τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου έδινε εντολή για συνεχείς παραβιάσεις και υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, δήλωσε: «Με τον Κ. Μητσοτάκη είπαμε ας κλείσουμε αυτή τη σελίδα και ας το τελειώσουμε, συμφωνήσαμε να τελειώσουμε με τις αερομαχίες.

Διαβάστε ακόμη: Ικανοποίηση στο Μαξίμου από την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα - Για αποτελέσματα ''καλύτερα του αναμενομένου'' κάνουν λόγο υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης

Οι χώρες μας έχουν τη γνώση, την εμπειρία και τη βούληση να επιλύσουν ειρηνικά τα προβλήματά τους χωρίς την ανάγκη παρέμβασης τρίτων». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην εξοπλιστική θωράκιση της Ελλάδας, επιχειρώντας να την υποβαθμίσει κάνοντας συγκρίσεις με την αντίστοιχη τουρκική. «Η αμυντική βιομηχανία της Ελλάδας δεν έχει παραγωγή σαν τη δική μας. Είμαστε πλέον σε θέση να παράγουμε σε επίπεδο που ανταποκρίνεται σε μεγάλο βαθμό στις ανάγκες μας σε αυτό τον τομέα. Για τον λόγο αυτό, οι δαπάνες της Τουρκίας για αγορές όπλων είναι ασύγκριτα χαμηλότερες από την Ελλάδα» είπε.

Ερντογάν για Διακήρυξη Αθηνών: Ελλάδα και Τουρκία έχουν τη βούληση να επιλύσουν ειρηνικά τα προβλήματά τους


Στη συνέχεια μίλησε για το σύμφωνο φιλίας που υπεγράφη και την επαφή με τους εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, τους οποίους αποκάλεσε «συμπατριώτες μας»: «Υπέγραψα με τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη τη Διακήρυξη των Αθηνών για τις φιλικές σχέσεις και την καλή γειτονία. Έτσι, επιβεβαιώσαμε αμοιβαία τη βούλησή μας να αναπτύξουμε τις διμερείς μας σχέσεις στο υψηλότερο επίπεδο. Οι δύο χώρες έχουν τη γνώση, την εμπειρία και τη βούληση να επιλύσουν ειρηνικά τα προβλήματά τους χωρίς την ανάγκη παρέμβασης τρίτων. Για να το διασφαλίσουμε αυτό πιστεύω ότι η συνέχιση του διαλόγου μας σε υψηλό επίπεδο έχει μεγάλη σημασία. Προσκάλεσα τον φίλο Μητσοτάκη στην Άγκυρα για την επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου δέχθηκα, επίσης, τα μέλη της τουρκικής μειονότητας Δυτικής Θράκης. Συνομίλησα με τους συμπατριώτες μας και άκουσα τα προβλήματά τους. Πιστεύω ότι η επίσκεψή μου, η οποία πραγματοποιήθηκε σε πολύ θετικό κλίμα, θα ανοίξει μια νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», σχολίασε.

Διαβάστε ακόμη: Διακήρυξη Φιλίας και Καλής Γειτονίας: Το μεγάλο κέρδος για την Ελλάδα

Όσον αφορά τον τομέα της ενέργειας δήλωσε. «Προσπαθούμε να αναπτύξουμε και να επεκτείνουμε αυτή τη συνεργασία όχι μόνο στον τομέα της ενέργειας αλλά και σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής ενέργειας. Για παράδειγμα, μπορούμε να παρέχουμε πόρους στην Ελλάδα από την ενέργεια του πυρηνικού μας σταθμού που θα κατασκευαστεί στη Σινώπη».

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή στις 9 Δεκεμβρίου