Πραγματοποιήθηκαν σήμερα τα εγκαίνια της νέας Διακλαδικής Μονάδας Εγκαυμάτων στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών (401 ΓΣΝΑ). Η μονάδα εγκαινιάστηκε παρουσία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνου Τασούλα και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου.

Η κατασκευή της Διακλαδικής Μονάδας Εγκαυμάτων υλοποιήθηκε κατόπιν απόφασης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, και θα φέρει το όνομα του αειμνήστου Υποστρατήγου (ΥΙ) Κωνσταντίνου Ρώσση, του πρώτου Διευθυντή της όταν αρχικά λειτούργησε το 1974, περιθάλποντας τραυματίες από τον πόλεμο στην Κύπρο, οι οποίοι είχαν υποστεί εγκαύματα από την έκρηξη βομβών Napalm.

Η λειτουργία της νέας Διακλαδικής Μονάδας Εγκαυμάτων εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό της διαρκούς αναβάθμισης των υποδομών των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), με σκοπό την βελτίωση των παρεχομένων υγειονομικών υπηρεσιών στους πάσχοντες, αλλά και των εργασιακών συνθηκών του υγειονομικού προσωπικού τους.

Η εκδήλωση περιλάμβανε αγιασμό, περιγραφή του έργου από τον Διευθυντή του 401 ΓΣΝΑ Υποστράτηγο Λιασκώνη Κωνσταντίνο και κοπή της κορδέλας. Κατά την διάρκειά της, χαιρετισμό απηύθυνε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ενώ μετά το πέρας αυτής, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στους χώρους της νέας Μονάδας και να ενημερωθούν για τις δυνατότητες του υπερσύγχρονου εξοπλισμού της.

Στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκαν επίσης:

  • Ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ και ο Διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης.
  • Ο Γενικός Επιθεωρητής Στρατού – Διοικητής Δόγματος και Εκπαίδευσης (ΓΕΠΣ-ΔΙΔΟΕ) Αντιστράτηγος Αναστάσιος Σπανός και ο Διοικητής της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ) Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης.
  • Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ (ΓΕΕΘΑ/ΔΥΓ) Υποναύαρχος Αντώνιος Παπαγεωργίου ΠΝ και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Υγειονομικού του ΓΕΣ (ΓΕΣ/ΔΥΓ) Υποστράτηγος Δημήτριος Κασίμος.
  • Συγγενείς του αειμνήστου Υποστρατήγου (ΥΙ) Κωνσταντίνου Ρώσση.
  • Εν ενεργεία και εν αποστρατεία Αξιωματικοί του Υγειονομικού Σώματος.

 Ικανοποίηση Φλώρου για την λειτουργία της Μονάδας

Κατά τον χαιρετισμό του, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την ενεργοποίηση και λειτουργία της Διακλαδικής Μονάδας Εγκαυμάτων, μιας Ιατρικής Μονάδας μείζονος σημασίας με άρτια νοσοκομειακή υποδομή και εξαιρετικά σύγχρονο εξοπλισμό, η οποία θα αποτελεί πρότυπο και μία εκ των κορυφαίων του είδους της στην Ελλάδα, διαθέτοντας εξειδικευμένους χώρους θεραπείας και αποκατάστασης.

Επισήμανε ότι η εν λόγω Διακλαδική Ιατρική Μονάδα έρχεται να προστεθεί στις ήδη υφιστάμενες διακλαδικές κλινικές, ήτοι την Καρδιοχειρουργική, την Ψυχιατρική, την Κλινική Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, καθώς και την Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, παρέχοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας στο προσωπικό των ΕΔ και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ υπογράμμισε ότι η μέριμνα για το προσωπικό των ΕΔ αποτελεί μείζονα προτεραιότητα για το ΓΕΕΘΑ και τα Γενικά Επιτελεία, με πρώτιστο μέλημα την πρόληψη, την διατήρηση και την αποκατάσταση της υγείας, με την παροχή εξειδικευμένης ιατρικής φροντίδας σε σύγχρονες και φιλόξενες υγειονομικές υποδομές και με γνώμονα ότι η υγεία αποτελεί το υπέρτατο και μη διαπραγματεύσιμο αγαθό, όπως και απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή εκτέλεση της αποστολής των ΕΔ.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο έργο του ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού των ΕΔ, το οποίο αγόγγυστα και με αίσθημα αυταπάρνησης, μάχεται καθημερινά, περιθάλποντας τους πάσχοντες συνανθρώπους μας, κερδίζοντας επάξια την αναγνώριση της ελληνικής κοινωνίας. Στην βάση αυτή, και δεδομένης της συνεχούς επιδίωξης για την συνεχή επιμόρφωση του ιατρικού προσωπικού στους τομείς εξειδίκευσής του, σημείωσε ότι το προσωπικό που θα στελεχώσει την νέα διακλαδική κλινική θα εκπαιδευθεί και μετεκπαιδευτεί επί του αντικειμένου του εγκαύματος σε αγαστή συνέργεια με τις αντίστοιχες κλινικές στα υπόλοιπα κρατικά νοσοκομεία, το Θριάσιο Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας, το Γενικό Νοσοκομείο Αττικής «ΚΑΤ» και το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γιώργος Γεννηματάς».

Επίσης, τόνισε ότι η νέα Διακλαδική Μονάδα Εγκαυμάτων θα συνεισφέρει στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), με την απόδοση 2 κλινών εκ του συνόλου των 6 που διαθέτει, διευρύνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο την διυπηρεσιακή λειτουργία της στο πλαίσιο του σημαντικού κοινωνικού έργου που έμπρακτα επιτελούν οι ΕΔ, πέραν της κύριας Αποστολής τους.

 

Κλείνοντας, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, καθώς κατόπιν δικής του πρωτοβουλίας, διατέθηκε ένα πολύ σημαντικό ποσό από τον προϋπολογισμό της Βουλής για τον εξοπλισμό της Μονάδας, ενώ συνεχάρη θερμώς τον Διευθυντή του 401 ΓΣΝΑ, τον Διευθυντή της επανασυσταθείσας Διακλαδικής Κλινικής Εγκαυμάτων Γενικό Αρχίατρο Αριστείδη Τσακίρη, όπως και το σύνολο του προσωπικού που συνέβαλε καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην επιτυχή περάτωση του έργου.