Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε συμφωνία για χορήγηση βίζας στους Τούρκους πολίτες ώστε να διευκολυνθούν οι επισκέψεις τους στα ελληνικά νησιά.

Διαβάστε ακόμα: Το κείμενο της Διακήρυξης των Αθηνών που υπέγραψαν Μητσοτάκης - Ερντογάν - Για πρώτη φορά Ελλάδα και Τουρκία δεσμεύονται σε σχέσεις φιλίας και "ήρεμα νερά"

Ουσιαστικά με τη συμφωνία οι Τούρκοι πολίτες θα μπορούν μία φορά τον χρόνο να επισκέπτονται χωρίς βίζα δέκα νησιά της Ελλάδας για επτά ημέρες.

Έτσι, Κάλυμνος, Λήμνος, Κως, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λέρος, Ρόδος, Σύμη και Καστελλόριζο είναι τα 10 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου τα οποία οι Τούρκοι πολίτες θα μπορούν να επισκέπτονται, στο πλαίσιο της εφαρμογής της συμφωνίας ταχείας χορήγησης βίζας.

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε: «Η Ελλάδα στηρίζει τη διευκόλυνση χορηγήσεων στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Επιπλέον η Ελλάδα ζήτησε και εξασφάλισε την έγκριση της Ε.Ε. ώστε να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα Τούρκων και των οικογενειών τους να επισκέπτονται χωρίς βίζα για επτά ημέρες 10 νησιά μας που είτε έχουν προσφυγικές δομές είτε έχουν σύνδεση ακτοπλοϊκή με την Τουρκία».

Παράλληλα, μίλησε για μια πρωτοβουλία με ένα ισχυρό μήνυμα που δηλώνει και μια μεγάλη αλήθεια «ότι τα ελληνικά νησιά αποτελούν γέφυρα επικοινωνίας και φιλίας μεταξύ των δύο χωρών», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός.

«Είναι ένα μέτρο που φέρνει τους δύο λαούς κοντά. Είναι κάτι που το θέλουν πάρα πολύ οι ακρίτες μας, οι οποίοι έχουν σηκώσει τόσο μεγάλο βάρος στη διαχείριση του μεταναστευτικού», είπε για τη συμφωνία, από την πλευρά του, ο υπουργός Μετανάστευσης, Δημήτρης Καιρίδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Πρώτο Πρόγραμμα.