Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης εμφανίστηκε το πρωί της Τετάρτης κατηγορηματικός ότι η Ελλάδα και η κυβέρνηση δεν βάζει στο τραπέζι του διαλόγου με την Τουρκία κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, μετά τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το πρωί της Τετάρτης.

Παύλος Μαρινάκης: «Εμείς λέμε ξεκάθαρα και διαχρονικά ότι υπάρχει μία διαφορά, ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας»

«Να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Πρώτον, το ότι σεβόμαστε ως χώρα το διεθνές δίκαιο και θέλουμε να υπάρχει πλήρης σεβασμός από όλους το δείχνουμε στην πράξη. Εμείς έχουμε κυρώσει, για παράδειγμα, τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, η Τουρκία δεν το έχει κάνει από το 1982. Το δεύτερο είναι ότι για να πάνε δύο κράτη στη διεθνή δικαιοδοσία πρέπει έχει υπογραφεί συνυποσχετικό, και από τα δύο κράτη, το οποίο θα ορίζει ποιο είναι το θέμα, ποια είναι η διαφορά η οποία θα συζητηθεί στο δικαστήριο και θα επιλυθεί. Εμείς λέμε ξεκάθαρα και διαχρονικά ότι υπάρχει μία διαφορά, ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Δεν υπάρχει καμία άλλη διαφορά άρα δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσουμε τίποτα άλλο. Μια είναι η διαφορά. Αυτή είναι η ελληνική θέση, την έχει διατυπώσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός επανειλημμένως με κάθε σαφήνεια, είναι ξεκάθαρο, είναι διαχρονικό και το επαναλαμβάνω και εγώ σήμερα. Το τρίτο που θέλω να πω είναι ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα συνεκμετάλλευσης. Δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση» είπε χαρακτηριστικά ο Παύλος Μαρινάκης στον ΑΝΤ1.

Διαβάστε ακόμα: Παύλος Μαρινάκης: Γιατί το πράσινο τιμολόγιο συμφέρει περισσότερο τον καταναλωτή

Ειδικά όσον αφορά τις αναφορές του προέδρου της Τουρκίας για ευκαιρίες συνεργασίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε ότι: «Η εκμετάλλευση είναι κάτι το οποίο είναι στην αποκλειστική αρμοδιότητα της κάθε χώρας, δεν μπαίνει σε καμία περίπτωση ούτε στη συζήτηση, ούτε στη διαπραγμάτευση και αυτό το οποίο επαναλαμβάνω ξανά για να απαντήσω στο τελικό ερώτημά σας είναι ότι εμείς πιστεύουμε στον διάλογο, εμείς θεωρούμε ότι είναι σημαντική και η αυριανή ημέρα, άλλη μια σημαντική ημέρα που μπορούμε να κάνουμε βήματα στο να συζητάμε και οι πολλές διαφωνίες που έχουμε να μην παράγουν κρίσεις».

Ερωτηθείς αν οι δηλώσεις αυτές δυσκολεύουν το κλίμα ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα την Πέμπτη, ο Παύλος Μαρινάκης απάντησε ότι: «Εμείς δεν συζητάμε, δεν βάζουμε στη διαπραγμάτευση- και το έχουμε αποδείξει στην πράξη οχυρώνοντας και ισχυροποιώντας τη χώρα- τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Σε καμία περίπτωση. Από εκεί και πέρα, επαναλαμβάνω, είναι δεδομένες οι διαφωνίες όμως είναι πολύ σημαντικότερο να βρισκόμαστε σε μια φάση διαλόγου, επειδή άκουγα και την προηγηθείσα συζήτηση που κάνατε, και αποδεικνύεται αυτό στην πράξη επωφελές για τη χώρα μας. Υπό την προϋπόθεση να συνεχίσει να έχει μια Κυβέρνηση -όπως έχει- η οποία την θωρακίζει αμυντικά και δεν δέχεται καμία υποχώρηση στα κυριαρχικά δικαιώματα, όπως είναι η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Όπως είπε για τη συνάντηση της Πέμπτης «έχει και τη διμερή συνάντηση των δύο ηγετών, του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου, έχει και συναντήσεις μεταξύ των υπουργών και έχει και τη διευρυμένη συνάντηση, παρουσία και των δύο ηγετών. Δηλαδή είναι μια σειρά από επιμέρους σημαντικές συναντήσεις με σημαντικότερη, προφανώς, τη συνάντηση των δύο ηγετών. Είναι ένα μέρος μιας διαδικασίας που ξεκίνησε πριν από κάποιους μήνες, η οποία έχει μέσα τον πολιτικό διάλογο, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τη θετική ατζέντα. Είναι προφανές ότι στο πλαίσιο της ευρύτερης αυτής διαδικασίας είναι και η επίλυση συνολικά, όχι αύριο, της μίας διαφοράς. Προσοχή, δεν είμαστε αυτή τη στιγμή εκεί».

Όσο για το αν θα υπάρξει αντίδραση αν επαναλάβει ο κ. Ερντογάν όσα λέει στη συνέντευξη, ο Παύλος Μαρινάκης χρησιμοποίησε αυτό που είπε ο πρωθυπουργός μετά την ακύρωση της συνάντησής του με τον βρετανό πρωθυπουργό «όποιος δεν φοβάται για επιχειρήματά του και τα θέτει με σαφήνεια, δεν έχει να φοβηθεί τον διάλογο. Εμείς οτιδήποτε τεθεί, οποτεδήποτε τίθεται, απαντάμε με τις θέσεις μας, οι οποίες είναι καθαρές».

Παύλος Μαρινάκης: «Εμείς θεωρούμε ότι όλο αυτό που συμβαίνει αυτούς τους μήνες, είναι σημαντικό για την Ελλάδα»

Αν, δε, ο Τούρκος πρόεδρος πει «πάμε στη Χάγη να συζητήσουμε όλα τα θέματα», η απάντηση που θα πάρει κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο θα είναι «αυτή που έχει δώσει σε όλες τις ευκαιρίες που έχουν δοθεί, ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Υπάρχει μόνο μία διαφορά. Μόνο με αυτή την διαφορά μπορούμε να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο, εμείς σαν Κράτος που έχουμε αποδείξει ότι σεβόμαστε το Διεθνές Δίκαιο και θέλουμε την επίλυση. Αλλά είναι μία η διαφορά, ο καθορισμός ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδας και καμία άλλη. Είναι σαφές, ξεκάθαρο και μη διαπραγματεύσιμο».

«Εμείς δεν θέλουμε να κάνουμε ερμηνείες ή να μπαίνουμε σε μια διαδικασία να προσπαθούμε να βρούμε τι κρύβεται πίσω από μια δήλωση. Εμείς θέλουμε κάθε φάση του διαλόγου να ενισχύει τη διαδικασία αυτή και, βέβαια, να ενισχύει και τη χώρα μας. Αυτός είναι ο στόχος μας. Μέσα από όλες τις διεθνείς επαφές, μια από τις πολύ σημαντικές διμερείς συσκέψεις και επαφές με τον γείτονά μας, την Τουρκία. Εμείς θεωρούμε ότι όλο αυτό που συμβαίνει αυτούς τους μήνες, είναι σημαντικό για την Ελλάδα. Γιατί η Ελλάδα είναι ισχυρότερη όλο αυτό το χρονικό διάστημα και έχει μπει σε μία φάση που μπορεί να συζητάει και τις διαφορές. Το ξαναλέω: Η φράση – κλειδί είναι ότι οι διαφορές δεν πρέπει να παράγουν κρίσεις. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Και από εκεί και πέρα, προφανώς, ούτε αφελείς είμαστε, ούτε έχουμε καμία διάθεση υποχώρησης, όπως το έχω πει πολλές φορές κι εγώ, από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» πρόσθεσε, ακόμα, ο Παύλος Μαρινάκης και τόνισε ότι η Ελλάδα θέλει να θωρακίσει τον διάλογο και, όπως είπε, «είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι χωρίς να είμαστε αφελείς».