«Φίλε μου Κυριάκο, δεν σας απειλούμε, αν δεν μας απειλήσετε», είπε μεταξύ άλλων ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ώρες πριν έρθει στην Αθήνα για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας και συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε ότι προσβλέπει σε μια νέα σελίδα στη βάση της «αρχής win win (καζάν-καζάν)».

«Η Ελλάδα είναι γειτονική μας χώρα και θα παραμείνουμε γείτονες. Μοιραζόμαστε την ίδια γεωγραφία, την ίδια θάλασσα. […] Μίλησα για μια νέα σελίδα στις σχέσεις μας και την αρχή win-win. Η αντίληψη win-win βρίσκεται ήδη στον πυρήνα της προσέγγισης της Τουρκίας στις διεθνείς σχέσεις και τη διπλωματία», είπε.

Σε άλλο σημείο μάλιστα ανέφερε: «Αναβιώσαμε διμερείς μηχανισμούς που ήταν αδρανείς εδώ και πολύ καιρό».


Ερντογάν: Κυριάκο, φίλε μου, δεν σας απειλούμε, αν δεν μας απειλήσετε

Ο Ταγίπ Ερντογάν συνέχισε λέγοντας πως «ποτέ δεν είδαμε τη γειτονική Ελλάδα ως εχθρό ή αντίπαλο… Λέω συχνά πως πιστεύουμε ότι δεν έχουμε προβλήματα με τους γείτονές μας, και ειδικά με την Ελλάδα, που δεν μπορούν να ξεπεραστούν. Νομίζω ότι αυτό που άλλαξε πρόσφατα είναι ότι η ελληνική πλευρά έχει αναθεωρήσει την οπτική της απέναντί μας και άρχισε να κατανοεί ότι είμαστε ένα έθνος που δεν θα αρνηθεί ποτέ τη χείρα φιλίας που θα του απλωθεί».

«Πιστεύω ότι ο κύριος Μητσοτάκης αυτό το αντιλαμβάνεται και βλέπει ότι ειλικρινά επιθυμούμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και να προχωρήσουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας. Παρατηρώ επίσης στον ίδιο μια προσέγγιση παρόμοια με τη δική μας και αυτό είναι ευχάριστο». Σε ερώτηση τι θα πει στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη συνάντησή του στην Αθήνα, απάντησε: «Θα του πω το εξής: Κυριάκο, φίλε μου, δεν σας απειλούμε, αν δεν μας απειλήσετε. Ας ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών μας».

Διαβάστε ακόμα: Όλα έτοιμα για την αυριανή συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν - "Έμφαση στη θετική ατζέντα, η Ελλάδα δεν προσέρχεται φοβικά", λέει το Μαξίμου - Όλο το πρόγραμμα

Ερντογάν: Στη Διεθνή Δικαιοσύνη για όλα τα προβλήματα

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καταφθάνει αύριο το πρωί στην Αθήνα με τη θέση ότι η Άγκυρα επιθυμεί να συμπεριληφθούν σε πιθανή προσφυγή στη Διεθνή Δικαιοσύνη περισσότερα θέματα, «αλληλένδετα» με την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ

Στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ο κ. Ερντογάν σημείωσε ότι «υπάρχουν πολλά αλληλένδετα θέματα που πρέπει να λυθούν, εκτός από την υφαλοκρηπίδα. Πρέπει να τα εξετάσουμε ως ένα σύνολο. Δεν είναι σωστή η επιλεκτική προσέγγιση».

Ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι η τουρκική βούληση για επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων «είναι ισχυρή» και ζήτησε «παρόμοια προσέγγιση» και χωρίς «εξωτερικές παρεμβάσεις και από την ελληνική πλευρά».

Σε αυτό το σημείο σημείωσε πως μπορούμε να λύσουμε όλα τα πρόβληματά μας: «Είτε πρόκειται για τα θέματα στο Αιγαίο είτε για την κοινή καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης είτε για τα συνεχιζόμενα προβλήματα της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα».

Πρόσθεσε μάλιστα πως «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε μέσω του διαλόγου, στη βάση αμοιβαίας καλής θέλησης».

Σε ερώτηση για την υφαλοκρηπίδα και την παραπομπή του ζητήματος στο Διεθνές Δικαστήριο, ο κ. Ερντογάν σημείωσε πως σε μια πιθανή προσφυγή θα πρέπει να συμπεριληφθούν περισσότερα θέματα. «Υπάρχουν πολλά αλληλένδετα προβλήματα που πρέπει να λυθούν, εκτός από την υφαλοκρηπίδα. Πρέπει να τα εξετάσουμε ως ένα σύνολο. Δεν είναι σωστή η επιλεκτική προσέγγιση. Να μιλάμε για ορισμένα θέματα και να μη μιλάμε για κάποια άλλα. Γιατί είναι όλα αλληλένδετα. Όταν προσφεύγουμε στη Διεθνή Δικαιοσύνη, δεν πρέπει να αφήνουμε κανένα πρόβλημα πίσω».

Η προσέγγιση της Τουρκίας σε αυτά τα θέματα είναι να επιλύσει αυτά τα ζητήματα ειρηνικά, είπε και συνέχισε λέγοντας πως «αν η Ελλάδα υιοθετήσει παρόμοια προσέγγιση, κλειστή σε εξωτερικές παρεμβάσεις, μπορούμε να κάνουμε μια καλή αρχή».

Διαβάστε ακόμα: Οι 6 ώρες Ερντογάν στην Αθήνα - Τι δεν θα συζητηθεί

«Μπορεί να έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά»

ο πρόεδρος της Τουρκίας αναφέρθηκε και στην περίφημη φράση του «μπορεί να έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά», που είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, λέγοντας πως η φράση του αφορούσε «τρομοκρατικά στοιχεία που απειλούν την ασφάλεια της χώρας μας και κάναμε αυτό που έπρεπε. Καταστρέψαμε και θα καταστρέψουμε τις εστίες της τρομοκρατίας».

«Η Ελλάδα δεν είναι εχθρός μας, αλλά πολύτιμο μέλος της Συμμαχίας στην οποία είμαστε μέλη», συνέχισε.

«Ο ελληνικός λαός, με τον οποίο ζούμε μαζί εδώ και αιώνες, γνωρίζει καλά πόσο στοργικοί είμαστε όταν απλώνουμε χέρι φιλίας. Τα Μέσα της Δύσης προσπαθούν να διαστρεβλώσουν τα λόγια μου», σημείωσε.

Τι είπε για τα αποθέματα ενέργειας, την Αγια-Σοφιά και το Μεταναστευτικό

Ο κ. Ερντογάν μίλησε και για τα αποθέματα ενέργειας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας πως «γίνονται ελπιδοφόρες μελέτες. Η Μεσόγειος και το Αιγαίο είναι πλούσιες σε φυσικούς πόρους λεκάνες. Ειδικά στη Μεσόγειο υπάρχουν δυνατότητες και ευκαιρίες για συνεργασία. Η αξιολόγηση των δυνατοτήτων μιας τέτοιας συνεργασίας μπορεί να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια των χωρών της περιοχής όσο και στην επίλυση πολιτικών ζητημάτων».

Τέλος, αναφέρθηκε και στην Αγια-Σοφιά, λέγοντας ότι δεν θα ζημιωθεί ούτε υλικά ούτε δομικά και οι εικονογραφίες θα προστατευτούν. Αναφορικά με το Μεταναστευτικό, ζητά την αρωγή της Ε.Ε. αλλά και της διεθνούς κοινότητας.