Έγγραφο με το οποίο ζητά από κυβερνητικά στελέχη και κρατικούς αξιωματούχους να σταματήσουν να χρησιμοποιούν γνωστές εφαρμογές κινητών για επικοινωνία έστειλε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ).

«Οι τηλεφωνικές σας συνομιλίες μέσω των ήδη γνωστών εφαρμογών επικοινωνίας δεν είναι ασφαλείς», ήταν η προειδοποίηση που απηύθυνε η ΕΥΠ σε κυβερνητικά στελέχη και κρατικούς αξιωματούχους, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής» και του δημοσιογράφου Γιάννη Σουλιώτη.

Το σήμα της ΕΥΠ, όπως είναι φυσικό, έχει προκαλέσει ανησυχία, καθώς δεν έχει γίνει γνωστό τι ήταν αυτό που οδήγησε τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας μας σε μια τέτοια πρωτοβουλία.

*Διαβάστε εδώ: H καυτή ατζέντα Ελλάδας και Τουρκίας - Όσα θα βάλουν στο τραπέζι Μητσοτάκης και Ερντογάν

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή», η ΕΥΠ προειδοποιεί τα στελέχη της κυβέρνησης ότι οι τηλεφωνικές συνομιλίες τους, όπως και η ανταλλαγή γραπτών μηνυμάτων μέσω των γνωστών εφαρμογών κρυπτογραφημένης συνομιλίας δεν είναι ασφαλείς και αδιάβλητες.

Τους ζητά μάλιστα να μη χρησιμοποιούν τις συγκεκριμένες εφαρμογές σε σοβαρά θέματα που αφορούν στο κυβερνητικό έργο.

Έτσι, τους συστήνει να αντικαταστήσουν τις εν λόγω εφαρμογές με άλλη, που δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και προέρχεται από την Ελβετία.


Προβλήματα και στη Γαλλία

Αξίζει να σημειωθεί ότι, εκτός από την Ελλάδα, και άλλες χώρες έχουν ακολουθήσει την ίδια τακτική.

Ειδικότερα, η πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ελίζαμπεθ Μπορν, απαγόρευσε στους υπουργούς να χρησιμοποιούν τις γνωστές εφαρμογές επικοινωνίας, διότι υπάρχουν τρωτά σημεία στην κρυπτογράφηση και την ασφάλειά τους.

Σε παρόμοια πρωτοβουλία είχε προχωρήσει την περασμένη άνοιξη και η βρετανική κυβέρνηση.

Την εφαρμογή που προτείνει η ΕΥΠ ως ασφαλή στα κυβερνητικά στελέχη χρησιμοποιούν για τις μεταξύ τους συνομιλίες από τον Ιανουάριο του 2022 τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελβετίας.

Στις αρχές του χρόνου, μάλιστα, εκπρόσωπος του Στρατού είχε συσχετίσει την απαγόρευση της χρήσης εφαρμογών με θέματα ασφαλείας.