Και το όνομα αυτού: Νέα Αριστερά. Αυτός θα είναι ο τίτλος των έντεκα βουλευτών που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και συγκροτούν νέα κοινοβουλευτική ομάδα με επικεφαλής τον Αλέξη Χαρίτση. Τα αποκαλυπτήρια θα γίνουν σήμερα Δευτέρα στις 7 μ.μ. στο Σεράφειο, όπου θα παρουσιαστεί το νέο όνομα και οι βουλευτές. Το διαδικαστικό θα είναι σχετικά σύντομο, καθώς οι δέκα βουλευτές θα μιλήσουν από δύο-τρία λεπτά, ενώ θα ακολουθήσει μια 15λεπτη παρέμβαση από τον κ. Χαρίτση.

Οι τελικές αποφάσεις ελήφθησαν μέσα στο Σαββατοκύριακο, δεδομένου ότι στο τραπέζι είχαν πέσει διάφορα ονόματα. Ύστερα από διαβουλεύσεις και συνεννοήσεις, κατέληξαν στο όνομα, το οποίο εκ των πραγμάτων θα πρέπει να επικυρωθεί και από ένα ιδρυτικό συνέδριο στην περίπτωση που, όπως όλα δείχνουν, οι «11» προχωρήσουν στη δημιουργία νέου φορέα, που θα πάρει το βάπτισμα του πυρός στις ευρωεκλογές.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο. Εκεί θα γίνει προσπάθεια να εκπροσωπηθούν όλες οι τάσεις της ευρύτερης Αριστεράς και να αξιοποιηθούν πρόσωπα που κατά καιρούς είχαν αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, ασκούνται πιέσεις και στον Πέτρο Κόκκαλη να ενταχθεί στο σχήμα και να μην προχωρήσει στη δημιουργία δικής του κίνησης που θα κατέβει αυτόνομα στις ευρωεκλογές. Παραλλήλως, αναμένουν και τις οριστικές αποφάσεις του Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος εκτιμάται πως θα ακολουθήσει το νέο σχήμα, ωστόσο πρέπει να επιλύσει κάποιες εκκρεμότητες που έχουν να κάνουν με το ινστιτούτο «ΈΝΑ».

Ήδη, πάντως, στη Νέα Αριστερά έχει γίνει και η πρώτη κατανομή των ρόλων, καθώς οι κύριοι Τσακαλώτος και Ηλιόπουλος θα είναι οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, ενώ η Πέτυ Πέρκα θα είναι η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Τα σχετικά θα επισημοποιηθούν με επιστολή που θα σταλεί τα προσεχή 24ωρα στον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα. Θα πρέπει να επιλυθούν και διάφορα διαδικαστικά, όπως ο χώρος που θα κάθονται στο κοινοβούλιο οι έντεκα βουλευτές, καθώς και τα γραφεία που θα τους παραχωρηθούν.

Αναζητείται, επίσης, το πρόσωπο που θα χρεωθεί τα θέματα του τύπου, στην περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν μπορεί να κάνει λόγω χρόνου ο κ. Ηλιόπουλος.

Την Τετάρτη θα γίνει και η πρεμιέρα της Νέας Αριστεράς στη Βουλή, όπου συζητείται το νομοσχέδιο για τα φορολογικά, ενώ επίκειται και η συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Συν τοις άλλοις, και δεδομένου ότι το μεγαλύτερο κομμάτι της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε από το κόμμα και ακολουθεί τη Νέα Αριστερά, φιλοδοξούν να έχουν ισχυρή παρουσία στις διαδηλώσεις που θα γίνουν στις 6 Δεκεμβρίου στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.