Στην πρώτη µονοµαχία του Κυριάκου Μητσοτάκη µε τον Νίκο Ανδρουλάκη στη Βουλή, µετά το δηµοσκοπικό πέρασµα του ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση, αναδείχθηκε ένα νέο κοινοβουλευτικό δίπολο-δίδυµο.


Το νέο κοινοβουλευτικό δίπολο-δίδυµο ΝΔ- ΠΑΣΟΚ

Ο πρωθυπουργός επέλεξε να απευθυνθεί κυρίως στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, απαντώντας στη δευτερολογία του στην κριτική που εκείνος του απηύθυνε. Ενώ και ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέβασε τους τόνους απέναντί του µε αιχµές βγαλµένες ακόµα και από ταινίες, όπως το «Βασίλη ρίχ’ το», αναφερόµενος στον Βασίλη Κικίλια και το κέντρο διασκέδασης που πρέπει να γκρεµιστεί στον Πηνειό, µετά την κακοκαιρία «Daniel». Είναι σαφές λοιπόν ότι οι δύο πρόεδροι έχουν επιλέξει τον αντίπαλό τους. Με τη σηµαντική ωστόσο σηµείωση ότι το νέο δίπολο που προβάλλει δεν µοιάζει µε το κλασικό µέχρι πρόσφατα: Μητσοτάκης - Τσίπρας.

Ο λόγος είναι ότι και οι δύο πλευρές απευθύνονται και διεκδικούν εξίσου τον ενδιάµεσο χώρο, τον οποίο δεν ακούµπησε ποτέ ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση µε το ΠΑΣΟΚ, για το οποίο η δεξαµενή αυτή είναι καθοριστική. Η µάχη λοιπόν µεταφέρεται στον χώρο του πολιτικού Κέντρου - αυτό έγινε σαφές άλλωστε και στην εκδήλωση για τον Κώστα Σηµίτη. Τόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης, ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως πρωθυπουργός, που χαρακτηρίζεται από ένα κεντρώο προφίλ, διεκδίκησαν εξίσου µέρος από την πολιτική κληρονοµιά του πρώην πρωθυπουργού.


Προτεραιότητα

Στη Χαριλάου Τρικούπη γνωρίζουν πως για να αµφισβητηθεί η κυριαρχία Μητσοτάκη στον χώρο του Κέντρου, δεν αρκεί το άνοιγµα στη δεξαµενή των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Για να εδραιωθεί το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση και ειδικά για να προβάλει ως εναλλακτική επιλογή διακυβέρνησης απέναντι στη Ν.∆., απαιτείται η σφραγίδα του Κέντρου. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, ειδικά στον δρόµο για τις ευρωεκλογές, η διεκδίκηση των ψηφοφόρων του Κέντρου θα γίνει προτεραιότητα για το στρατηγείο του Νίκου Ανδρουλάκη.

Ο ίδιος άλλωστε θεωρεί ότι το κοινό αυτό δεν έλκεται από τα παραδοσιακά συνθήµατα περί ∆εξιάς και συντήρησης και απαιτεί ένα µεταρρυθµιστικό όραµα συνοδευόµενο από ανάλογες προτάσεις για να κοιτάξει ξανά µε ενδιαφέρον το ΠΑΣΟΚ. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο ήδη από τη ∆ΕΘ ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε σαφές ότι επιθυµεί διακαώς την επανοικειοποίηση της λέξης «µεταρρύθµιση» στον πολιτικό λόγο και την ταυτότητα του ΠΑΣΟΚ. Στόχος είναι να δοθεί το µήνυµα στους πολίτες ότι η Ν.∆. δεν είναι µια παράταξη που πιστεύει πραγµατικά στις µεταρρυθµίσεις, παρά τα λεγόµενα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αν παρατηρήσει κάποιος προσεκτικά τις οµιλίες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, θα εντοπίσει στην κριτική, που κάνει στο επιτελικό κράτος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ότι δεν ξεχνά ποτέ να πει πως απέτυχε να προχωρήσει στον αναγκαίο εκσυγχρονισµό της χώρας. Η αναφορά του στον «εκσυγχρονισµό» µόνο τυχαία δεν είναι, καθώς ξέρει ότι ακριβώς αυτό το στοιχείο είναι η βάση των ανοιγµάτων του Κυριάκου Μητσοτάκη στο προοδευτικό Κέντρο. Μάλιστα, στο πρόσφατο άρθρο του στην ειδική έκδοση του euro2day.gr και των «New York Times», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ µιλά για ένα πλαίσιο µεταρρυθµίσεων και εκσυγχρονισµού «Made in Greece».

«Το ΠΑΣΟΚ ήταν και παραµένει ο γνήσιος εκφραστής της Κεντροαριστεράς, εµπνευστής των πραγµατικών µεταρρυθµίσεων και εγγυητής των δηµοκρατικών θεσµών και της κοινωνικής δικαιοσύνης», τονίζει ο Νίκος Ανδρουλάκης, θέλοντας να δείξει ότι δεν χαρίζει ούτε τα συνθήµατα της κοινωνικής δικαιοσύνης στον ΣΥΡΙΖΑ ούτε τις µεταρρυθµίσεις στη Ν.∆. Ωστόσο, ενώ η διεύρυνση µε στελέχη και πρώην ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκινήσει ήδη, το αντίστοιχο άνοιγµα στο Κέντρο είναι πιο σύνθετο. Πολύ πιο εύκολα µετακινούνται δυνάµεις από τον διασπασµένο και αποδυναµωµένο ΣΥΡΙΖΑ, απ’ ό,τι από τη Ν.∆., που διατηρεί ξεκάθαρα την κυριαρχία της. Ετσι, ειδικά σε επίπεδο στελεχών, δεν περιµένουν στη Χαριλάου Τρικούπη επιστροφές κεντρώων στελεχών που βρίσκονται κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Για να επικοινωνήσουν µε το ακροατήριο αυτό αξιοποιούνται στελέχη της νεότερης γενιάς µε ήπιο πολιτικό και προγραµµατικό λόγο. Παράλληλα, φροντίζουν οι αντιπολιτευτικοί τόνοι να µη θυµίζουν σε τίποτα αυτούς που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, ώστε η αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ να είναι δυναµική µεν, µε αντιπροτάσεις δε.


Μια απάντηση

Σε συζητήσεις που συχνά κάνει µε δηµοσκόπους και αναλυτές ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που µελετά όλες τις µετρήσεις που δηµοσιεύονται, ενώ κατά καιρούς αναλύει και έρευνες που γίνονται ειδικά για το κόµµα του, παίρνει µια κοινή απάντηση. Οτι αν το ΠΑΣΟΚ δεν µειώσει τη διαφορά του από τη Ν.∆. στους κεντρώους ψηφοφόρους, όπου είναι σταθερά πρώτος σε επιρροή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν θα µπορέσει να αποκτήσει δυναµική που να του επιτρέψει να µετεξελιχθεί σε αντίπαλον δέος για την κυβέρνηση. Μάλιστα, αντίστοιχες προτροπές δέχεται ο Νίκος Ανδρουλάκης και για την αξιοποίηση προσώπων µε κεντρώα ταυτότητα στο επικοινωνιακό επιτελείο του ΠΑΣΟΚ, καθώς οι λεγόµενοι opinion makers εκφράζουν κυρίως αυτόν τον χώρο. Οι πολιτικές µάχες διαχρονικά κερδίζονται στο Κέντρο, είναι ωστόσο και οι πιο αµφίρροπες, καθώς αφορούν το πιο απαιτητικό ακροατήριο.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής