Τα πρώτα ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά μηνύματα λαμβάνει ο νέος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής από τις δημοσκοπήσεις. Οι δυο έρευνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας μετά την εκλογή του κ. Ανδρουλάκη καταδεικνύουν την αισθητή άνοδο των ποσοστών του κόμματός του και παράλληλα αναδεικνύουν τις παρενέργειες που προκαλεί (κυρίως) στον ΣΥΡΙΖΑ.

Τόσο η Kapa Research όσο και η MRB εμφανίζουν το ΚΙΝΑΛ σε διψήφια ποσοστά και μάλιστα με την ψαλίδα αισθητά μειωμένη σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Επιβεβαιώνεται δηλαδή ότι όλη η συζήτηση που γίνεται γύρω από το ΚΙΝΑΛ τους τελευταίους μήνες έχει αποτέλεσμα και ουσία.

Με μια πρώτη ανάγνωση των ποιοτικών στοιχείων των ερευνών προκύπτει ότι το ΚΙΝΑΛ τσιμπάει από τη μερίδα των αναποφάσιστων αλλά και ότι διεισδύει πλέον ουσιαστικά στα προνομιακά ακροατήρια του κ. Τσίπρα. Ήσυχη, παράλληλα, δεν πρέπει να κοιμάται και η ΝΔ η οποία εισπράττει την κυβερνητική φθορά και ταυτόχρονα βλέπει ότι απέκτησε έναν ανταγωνιστικό παίχτη στον ευρύτερο χώρο του κέντρου και της κεντροαριστεράς.

Αναλυτικότερα, στην πρόθεση ψήφου της Κapa Research η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 33,8%, o ΣΥΡΙΖΑ 23,5%, το ΚΙΝΑΛ 11,6%, το ΚΚΕ 6%, η Ελληνική Λύση 3,7% και το ΜεΡΑ25 3%. Στην εν λόγω έρευνα είναι αξιοσημείωτη η μεγάλη διαφορά του κ. Ανδρουλάκη έναντι του κ. Τσίπρα στο ερώτημα ποιος είναι ο καλύτερος εκφραστής της κεντροαριστεράς. Συγκεκριμένα, ο κ. Ανδρουλάκης συγκεντρώνει ποσοστό 51% και ο κ. Τσίπρας 35%. Αντιστοίχως, στο ερώτημα ποιος είναι καλύτερος εκφραστής του κέντρου ο κ. Μητσοτάκης συγκεντρώνει ποσοστό 33%, ο κ. Ανδρουλάκης έπεται με 28% και τρίτος ο κ. Τσίπρας με 20%.

Ακόμα πιο θετικά για τον κ. Ανδρουλάκη και το κόμμα του είναι τα αποτελέσματα από τις τάσεις της MRB. Εκεί όπου η ΝΔ συγκεντρώνει 30, 7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 19,7%, το ΚΙΝΑΛ 13,5%, το ΚΚΕ 4,1%, η Ελληνική Λύση 3,8% και το ΜεΡΑ25 2,7%.

Μετά, λοιπόν, από πολλά χρόνια που ήταν παγιωμένοι οι συσχετισμοί, φαίνεται ότι τα πολιτικά νερά ταράζονται και δημιουργούνται προοπτικές για αντιστροφή των συσχετισμών ή, έστω, για αισθητή μείωση της διαφοράς μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ. Στο πλαίσιο αυτό, η κίνηση του κ. Τσίπρα να διαγράψει τον κ. Κουρουμπλή αποδίδεται στην πίεση που ασκείται από τον κ. Ανδρουλάκη στους πιο μετριοπαθείς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, όλα αυτά τα χρόνια που ο κ. Τσίπρας είναι στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σε σπάνιες περιπτώσεις έχει επιλέξει το χαρτί της διαγραφής εν ενεργεία βουλευτή. Η μοναδική φορά που το είχε κάνει ως τώρα είναι τον Νοέμβριο του 2015, όταν είχε θέσει εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας τον Στάθη Παναγούλη επειδή απείχε από την ονομαστική ψηφοφορία ενός πολυνομοσχεδίου.