Σήμερα το απόγευμα σε μία ανοικτή συγκέντρωση -στο Σεράφειο συγκρότημα του Δήμου Αθηναίων- αναμένεται να ανακοινωθεί το όνομα του νέου πολιτικού φορέα που συγκροτείται από τα στελέχη που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το όνομα «Αριστερά μπροστά» - Γιατί διέρρευσε στα ΜΜΕ

Χθες και προχθές τα στελέχη του νέου φορέα συσκέφθηκαν διαδικτυακά προκειμένου να καταλήξουν στο όνομα. Οι πληροφορίες λένε ότι οι 11 βουλευτές είχαν να επιλέξουν ανάμεσα σε τρία ονόματα, το γεγονός ωστόσο ότι το ένα από αυτά- “Αριστερά μπροστά” - διέρρευσε στα ΜΜΕ έφερε μεγάλο προβληματισμό και αναταραχή καθώς κάποιοι το θεωρούσαν το επικρατέστερο.

Το γεγονός, ωστόσο, ότι το όνομα αυτό παραπέμπει στο κίνημα που δημιούργησε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουλ Μακρόν “En Marche” έχει φέρει έντονες εσωκομματικές συζητήσεις ανάμεσα στα στελέχη που μετέχουν στον νέο φορέα.

Κάποιοι μάλιστα ισχυρίζονται ότι η διαρροή δεν αποκλείεται να έγινε επίτηδες - από την πλευρά της Ομπρέλας η οποία διαφωνεί με το όνομα να έχει κεντροαριστερό προσανατολισμό- προκειμένου να “καεί “ ως πρόταση.


Η ονοματολογία

Ανάμεσα στα ονόματα που έχουν κυκλοφορήσει όλο το τελευταίο διάστημα είναι και το “Νέα Αριστερά” αν και γι αυτό πολλοί υποστηρίζουν ότι υπάρχει πρόβλημα.

Ο επικεφαλής της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας Αλέξης Χαρίτσης αναφερόμενος σε συνέντευξη του στο νέο όνομα ανέφερε ότι «θα έχουμε όνομα με πολιτικό περιεχόμενο. Γίνεται μεγάλη συζήτηση για το όνομα, σίγουρα έχει ένα συμβολισμό, αλλά σημασία έχει το περιεχόμενο. Σημασία δεν έχεις πώς σε λένε, αλλά τι λες. Αυτό είναι το μείζον. Εμείς θα έχουμε πολιτικό πρόσημο και αυτό είναι η Αριστερά. Φιλοδοξία μας είναι να απευθυνθούμε σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες. Νιώθω ότι υπάρχουν πολλοί που είναι πολιτικά άστεγοι. Θα δώσουμε την ταυτότητά μας, τις πολιτικές μας προτάσεις. Θέλουμε να ασκήσουμε δομική αντιπολίτευση στην Νέα Δημοκρατία, γιατί αυτό απουσιάζει από την πολιτική σκηνή».

Ερωτηθείς αν υπάρχει επικοινωνία των «11» με άλλα στελέχη που παραμένουν ή έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι κ. Φίλης, Σκουρλέτης και Τζουμάκας, ο Αλέξης Χαρίτσης είπε ότι υπάρχει επικοινωνία με πολλά στελέχη και πολλά εξ αυτών θα στηρίξουν την νέα προσπάθεια που ξεκινά με την συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας.


Οι δημοσκοπήσεις

Εν τω μεταξύ για πρώτη φορά ο νέος πολιτικός φορέας μετρήθηκε δημοσκοπικά σε μέτρηση που διενεργήθηκε για την εφημερίδα διενεργήθηκε «Documento». Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα που έκανε η εταιρεία Realpolls ο νέος φορέας των “11”, που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, συγκεντρώνει ποσοστό 3,2%.

Στην συνολική πρόβλεψη η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 37,4% και ακολουθεί δεύτερος μετά από καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ με 14,7%. Τρίτο είναι το ΠΑΣΟΚ με 12,8% και ακολουθούν: ΚΚΕ με 10,8%, Ελληνική Λύση με 5,5%, Σπαρτιάτες με 3,4%, Νίκη με 3,2%, Πλεύση Ελευθερίας με 3,1%, ΜέΡΑ25 με 1,7% και ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1,3%. Άλλο κόμμα επιλέγει το 2,8%.


Οι αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Εν τω μεταξύ χωρίς μεγάλη αγωνία περιμένουν να ακούσουν το όνομα του νέου πολιτικού φορέα τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφού όπως επισημαίνουν η αγωνία τους εξαντλήθηκε την περίοδο που περίμεναν να δουν αν τελικά τα στελέχη που βρίσκονταν κοντά στην Εφη Αχτσιόγλου θα αποχωρούσαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Για εμάς δεν έχει καμία σημασία το όνομα που θα επιλέξουν όσοι έφυγαν. Σημασία έχει ότι πήραν μία απόφαση που έκανε κακό στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στους ίδιους», λένε στελέχη της Κουμουνδούρου, επισημαίνοντας για μία ακόμη φορά τις συνεπείς που έχει η κίνηση των “11” βουλευτών στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ολγα Γεροβασίλη αφού τόνισε την απογοήτευση της για τις αποχωρήσεις των συντρόφων της πρόσθεσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα μπορέσει να ανακτήσει το χαμένο έδαφος και να ανακάμψει, αν δώσει λύσεις στα μεγάλα καθημερινά προβλήματα των πολιτών και μπορέσει να τους πείσει ότι η ζωή τους πραγματικά θα βελτιωθεί από μια προοδευτική κυβέρνηση. Εκεί κρίνονται τα κόμματα, έξω στην κοινωνία. Με το να είσαι δίπλα στους πολίτες, να τους ακούς, να συνομιλείς μαζί τους, να βρίσκεις λύσεις και να προσπαθείς να τους πείσεις για τις προτάσεις σου. Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε σε αυτή την κατεύθυνση και δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο».

Σε ό,τι αφορά τον νέο πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη η αντιπρόεδρος της Βουλής ανέφερε με έμφαση: «Αυτό που λέω είναι ότι πρέπει να δώσουμε χρόνο στον νέο Πρόεδρο. Πόσω δε μάλλον, όταν έχουν περάσει μόλις δύο μήνες από την εκλογή του. Ό,τι συμβαίνει δηλαδή σε όλα τα κόμματα μετά από μια αλλαγή ηγεσίας. Είναι λάθος να βγάζουμε βιαστικά συμπεράσματα ή ακόμη χειρότερα να αμφισβητούμε τον νέο Πρόεδρο από την επομένη κιόλας ημέρα της εκλογής του. Σε αυτό το πλαίσιο στηρίζω τον Στέφανο Κασσελάκη, όπως θεωρώ ότι πρέπει να κάνουν και όλα τα στελέχη του κόμματος με εμπειρία και γνώση, ανεξάρτητα από το αν συμφωνούμε ή όχι σε όλα. Πιστεύω στη δύναμη της συλλογικής δουλειάς και στα θετικά αποτελέσματα που η σύνθεση και η συνεργασία μπορούν να φέρουν στην πολιτική».