Τον ∆εκέµβριο του 2019, από το βήµα της Βουλής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφραζε την ικανοποίησή του για τη µεγάλη πλειοψηφία που συγκέντρωνε το νοµοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, αλλά και την απογοήτευσή του που η πλειοψηφία αυτή δεν περιλαµβάνει τη ρύθµιση για την επιστολική ψήφο.

«Η δικιά µας πρόταση, όπως είχε κατατεθεί στον δηµόσιο διάλογο, δεν έθετε περιορισµούς στο εύρος του εκλογικού σώµατος και φυσικά, ναι, αναγνώριζε την επιστολική ψήφο - θυµίζω, συνταγµατικά κατοχυρωµένη από το 2001», έλεγε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια, οι µετρήσεις της κοινής γνώµης έδειχναν ότι οι πολίτες ήταν υπέρ µιας τέτοιας µεταρρύθµισης. Σε δηµοσκόπηση (της Opinion Poll) προ διετίας, για το θέµα της ψήφου των αποδήµων που είναι εγγεγραµµένοι στους εκλογικούς καταλόγους, χωρίς προϋποθέσεις ακόµα και µε επιστολική ψήφο, το 67% ήταν υπέρ, µε το ποσοστό ανάµεσα στους ψηφοφόρους της Νέας ∆ηµοκρατίας να ανεβαίνει στο 84,8%.

Στις εκλογές του περασµένου Μαΐου, οι Ελληνες της ∆ιασποράς µπορούσαν για πρώτη φορά στην Ιστορία να ψηφίσουν από τον τόπο διαµονής τους. Ωστόσο, συνολικά στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού γράφτηκαν 22.855 ψηφοφόροι, ενώ στην κάλπη προσήλθαν οι 18.203 εξ αυτών. Ο στόχος της κυβέρνησης για µαζική συµµετοχή δεν επετεύχθη και, έτσι, αµέσως µετά την επανεκλογή της, έφερε το νοµοσχέδιο που αίρει τα εµπόδια στην ψήφο των απόδηµων Ελλήνων και το οποίο συγκέντρωσε την απαιτούµενη πλειοψηφία των 200 βουλευτών που επιβάλλει το Σύνταγµα για την τροποποίηση της εκλογικής νοµοθεσίας.


Πιο εύκολα με την επιστολική ψήφο

Η επιστολική ψήφος παρέµενε στον σχεδιασµό του πρωθυπουργού, αλλά έπρεπε να αποσαφηνιστούν πρώτα τα νοµικά ζητήµατα και να λυθούν τα τεχνικά, κάτι που ανέλαβαν να φέρουν εις πέρας η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραµέως, και ο αναπληρωτής υπουργός, Θεόδωρος Λιβάνιος, για εφαρµογή στις ευρωεκλογές και µόνο, καθώς και στα εθνικά δηµοψηφίσµατα. Σύµφωνα µε πληροφορίες, µια πρώτη εκτίµηση -που προφανώς δεν είναι απολύτως ακριβής- κάνει λόγο για έως και 800.000 Ελληνες του εξωτερικού που έχουν το δικαίωµα ψήφου και µπορούν πλέον πιο εύκολα και απλά να το ασκήσουν, αρχής γενοµένης από τις προσεχείς ευρωεκλογές.

Το υψηλό ποσοστό αποχής που παρατηρείται στις τελευταίες εκλογικές αναµετρήσεις οδήγησε τον κ. Μητσοτάκη στην απόφαση να δοθεί το δικαίωµα της επιστολικής ψήφου σε όλους ανεξαιρέτως τους Ελληνες, στο εξωτερικό και το εσωτερικό - προς το παρόν, τουλάχιστον, µόνο για τις ευρωεκλογές. «Πιστεύω ότι είναι µια ιστορική τοµή, η οποία, καθώς ουσιαστικά η εκλογική διαδικασία εµπλουτίζεται, αλλάζει, αποτελεί και µια πολύ γενναία θεσµική µεταρρύθµιση, καθώς ουσιαστικά διευρύνει το σώµα των πολιτών που συµµετέχουν στις εκλογές. Νοµίζω ότι είναι η πιο ισχυρή απάντηση την οποία µπορούµε να δώσουµε στην αποχή και την αδράνεια των πολιτών», τόνισε χαρακτηριστικά στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συµβουλίου την περασµένη Πέµπτη.


Τι θα κάνει η ειδική επιτροπή

Ετσι, στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024 θα δοθεί για πρώτη φορά η δυνατότητα σε κάθε εκλογέα (εντός Ελλάδας) να επιλέξει αν θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωµα µε επιστολική ψήφο αντί για προσέλευση στο εκλογικό του τµήµα. Οι Ελληνες που βρίσκονται εκτός επικράτειας θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωµα αποκλειστικά µε επιστολική ψήφο. Πώς θα γίνει αυτό πρακτικά; Ο εκλογέας παραλαµβάνει το εκλογικό υλικό, ψηφίζει και αποστέλλει τον φάκελό του στην Ειδική Επιτροπή Συλλογής Επιστολικής Ψήφου στα αρµόδια Πρωτοδικεία.

Ο φάκελος θα περιέχει τον φάκελο επιστροφής επιστολικής ψήφου, τον φάκελο ψηφοφορίας, το ψηφοδέλτιο, έντυπο οδηγιών και κατάλογο υποψηφίων, καθώς και το έντυπο-υπεύθυνη δήλωση. Οι επιστολικές ψήφοι καταµετρώνται ταυτόχρονα µε τις ψήφους στην υπόλοιπη χώρα.

Αναλυτικά, η διαδικασία, όπως την παρουσίασε το υπουργείο Εσωτερικών, έχει ως εξής:

- ∆ηµιουργείται ηλεκτρονική πύλη για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου.
- Ο εκλογέας, κάνοντας χρήση των κωδικών του, καταχωρεί την αίτησή του και συµπληρώνει τη διεύθυνση στην οποία θέλει να του αποσταλεί το εκλογικό υλικό. Το κινητό του τηλέφωνο που δηλώνει καθώς και το e-mail του πιστοποιούνται µε συνθηµατικό µίας χρήσης (OTP).
- H αίτηση γίνεται οριστική µόλις αυτή υποβληθεί. Η προθεσµία για την υποβολή των αιτήσεων λήγει 40 ηµέρες πριν από τη διενέργεια των εκλογών. Μέχρι εκείνη την ηµεροµηνία ο εκλογέας µπορεί να τροποποιήσει τη διεύθυνση παραλαβής ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο, καθώς και να ακυρώσει την αίτησή του.
- Ο φάκελος αποστέλλεται το αργότερο 20 ηµέρες πριν από τις εκλογές από το υπουργείο Εσωτερικών. Η αποστολή γίνεται χωρίς χρέωση του παραλήπτη και µε υποχρέωση παραλαβής είτε από τον εκλογέα είτε από τρίτο πρόσωπο που έχει ρητά εξουσιοδοτηθεί για την παραλαβή του.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά