«Η επιστολική ψήφος αποτελεί μια καινοτομία στην εκλογική διαδικασία και τη μεγαλύτερη αλλαγή τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον αέρα» με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θόδωρος Λιβάνιος.

Ειδικότερα ο Θεόδωρος Λιβάνιος επισήμανε πως μελετήθηκαν συστήματα πολλών χωρών και διασφαλίζεται πλήρως η μυστικότητα και η ασφάλεια της ψήφου.

Την ίδια στιγμή ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί η επιστολική ψήφος στις αυτοδιοικητικές εκλογές ενώ για τις εθνικές απάντησε πως θα τεθεί όταν ανοίξει η συνταγματική αναθεώρηση.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Θεόδωρου Λιβάνιου

Αναφορικά με τη ρύθμιση για την επιστολική ψήφο: Είναι μια καινοτομία στην εκλογική διαδικασία, η μεγαλύτερη αλλαγή στη διαδικασία που έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα μας και έχει πολύ ενδιαφέρον πως θα εξελιχθεί από πλευράς ενδιαφέρον του κόσμου.

Μελετήθηκαν συστήματα αρκετών χωρών οι οποίες εφαρμόζουν αυτό το μοντέλο εδώ και πολλά χρόνια και προσαρμόστηκε στην ελληνική πραγματικότητα βάζοντας και εγγυήσεις ασφαλείας οι οποίες σε σχέση με κάποιες άλλες χώρες είναι ένα και δύο επίπεδα παραπάνω από το συνηθισμένο.

Ερωτηθείς πως διασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας: Η ασφάλεια, η εγκυρότητα και η μυστικότητα της ψήφου διασφαλίζονται πλήρως.

Ερωτηθείς αν θα εφαρμοστεί και στις εθνικές εκλογές: Κάνουμε το πρώτο βήμα τώρα που αφορά τις ευρωεκλογές από εκεί και πέρα θα μελετηθεί, θα δούμε την ανταπόκριση του κόσμου, θα δούμε πως θα πάει στις ευρωεκλογές και από εκεί και πέρα και με βάση τη συνταγματική αναθεώρηση που θα ανοίξει στις αρχές του ’25, νομίζω ότι θα μπορέσουμε να βάλουμε την επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές. Ειδικά για τους εκλογείς που είναι εκτός επικρατείας εφόσον συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι που χρειάζονται αυτομάτως θα μπορέσει να εφαρμοστεί. Είναι κάτι το οποίο θα περιμένουμε και τη διαβούλευση με τα κόμματα και θα δούμε πως θα κινηθούμε.

ΔΗΜ: Φαίνεται ότι τα κόμματα το καλωσορίζουν, θα μπορούσε κανείς να προεξοφλήσει ότι αν το φέρνατε μαζί με τις ευρωεκλογές δεν αποκλείεται να περνούσε με 200 ψήφους

Σε λίγες μέρες που θα γίνουν οι διαβουλεύσεις με όλα τα κόμματα θα διερευνήσουμε και αυτό το ενδεχόμενο. Η επέκταση ιδίως για τους εκλογείς εκτός επικρατείας είναι σχετικά εύκολη με βάση το υπάρχον νομοσχέδιο οπότε ελπίζουμε να έχουμε λευκό καπνό σε αυτό το κομμάτι αλλά σε κάθε περίπτωση το πρώτο μεγάλο βήμα είναι η εφαρμογή του νέου συστήματος στις ευρωεκλογές.

ΔΗΜ: Γιατί λέτε για τις εθνικές εκλογές πρωτίστως για το εξωτερικό γιατί να μην ισχύσει στις εθνικές εκλογές και για το εσωτερικό; Η στόχευσή η δική σας ποια είναι;

Θέλουμε με κάθε δυνατό τρόπο να διευκολύνουμε την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος. Είναι το πρώτο βήμα και εξετάζουμε μετά και τις εθνικές εκλογές, εκεί υπάρχουν άλλα θέματα υπάρχουν 59 εκλογικές περιφέρειες φυσικά πρέπει να δούμε και τις διατάξεις του συντάγματος κατά πόσο είναι από τώρα συμβατές με την επιστολική ψήφο εντός επικρατείας ή χρειάζεται αναφορά ρητή στην επόμενη αναθεώρηση.

Ερωτηθείς αν υπάρχει σκέψη να ισχύσει η επιστολική ψήφος και στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Είναι πάρα πολύ δελεαστική η προοπτική να εφαρμοστεί και στις αυτοδιοικητικές εκλογές, και στο πλαίσιο του νέου κώδικα αυτοδιοίκησης θα είναι κάτι το οποίο θα μπορούσαμε να το συζητήσουμε και με τα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης αλλά προφανώς και με τα υπόλοιπα κόμματα. Έτσι κι αλλιώς οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν το 2028 οπότε υπάρχει άφθονος χρόνος μέχρι τότε προκειμένου να νομοθετηθεί.

Ερωτηθείς γιατί προχωράμε σε επιστολική ψήφο και όχι ηλεκτρονική: Η γενικότερη τάση παγκοσμίως είναι σε μερικά χρόνια να πάμε προς την ηλεκτρονική ψήφο. Καλό θα είναι να πάμε ένα βήμα τη φορά. Η επιστολική είναι ήδη ένα μεγάλο βήμα από εκεί και πέρα θα παρακολουθήσουμε τις διεθνείς εξελίξεις και σε αυτό το κομμάτι και θα δούμε. Νομίζω ότι δεν θα αργήσει πάρα-πάρα πολύ, στο απώτερο μέλλον κάποια στιγμή θα μπορεί όποιος θέλει να ψηφίσει και ηλεκτρονικά. Ήδη ένα μεγάλο βήμα έχει γίνει σε διάφορους συλλογικούς φορείς, η ηλεκτρονική ψηφοφορία έχει γίνει πλήρως αποδεκτή. Θα επεκταθεί σιγά-σιγά, θα αποκτηθεί η κουλτούρα και ελπίζω η δεκαετία του 2030 να μας βρει με τα πρώτα σημαντικά βήματα ηλεκτρονικής ψήφου.