Καθιερώνεται για πρώτη φορά η επιστολική ψήφος στην Ελλάδα και αίρονται όποια εμπόδια στην εκλογική διαδικασία δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή, η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως.

Η Νίκη Κεραμέως επισήμανε πως η επιστολική ψήφος αφορά τους απόδημους και τους εκλογείς στην Ελλάδα, οι οποίοι -όπως είπε- θα επιλέγουν εάν θέλουν να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο.

*Διαβάστε εδώ: Επιστολική ψήφος: Γιατί εφαρμόζεται για πρώτη φορά στις ευρωεκλογές - Ανδρέας Δρυμιώτης στα parapolitika: "Θα εκπλαγούμε από τη συμμετοχή"

Ακόμα, ανέφερε ότι ο ψηφοφόρος 40 ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές -αφού ψηφιστεί ο νόμος- θα δηλώσει σε πλατφόρμα ότι θέλει να ψηφίσει με επιστολική ψήφο.

Η Νίκη Κεραμέως σημείωσε πως η Ελλάδα ήταν από τις ελάχιστες χώρες που δεν εφάρμοζαν αυτό το σύστημα, ενώ τόνισε πως στόχος είναι ο νόμος να ψηφιστεί τον Ιανουάριο και να περάσει με ευρεία πλειοψηφία.

Όπως είπε η Νίκη Κεραμέως, πριν ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση, θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των κομμάτων.


Η συνέντευξη της Νίκης Κεραμέως στα Παραπολιτικά 90,1

Η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, μίλησε στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90,1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Για την επιστολική ψήφο, η Νίκη Κεραμέως είπε: «Καθιερώνεται για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας η επιστολική ψήφος, αυτό σημαίνει ότι αίρονται όποια πρακτικά, πραγματικά εμπόδια συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία. Αφορά και τους απόδημους και εκλογείς στην Ελλάδα».

«Πλέον οι απόδημοί θα ψηφίζουν μόνο με επιστολική ψήφο, δεν θα χρειάζονται εκλογικά τμήματα, αλλά θα υπάρχει και η επιλογή για τους εκλογείς στην Ελλάδα εάν το επιθυμούν να δηλώσουν και εκείνοι αν θέλουν να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο. Αυτό το κάνουμε γιατί υπάρχουν τόσες κατηγορίες ανθρώπων, ηλικιωμένοι, ασθενείς, άτομα με αναπηρία , φοιτητές, σπουδαστές, εποχικά εργαζόμενοι και το λέω γιατί οι εκλογές θα γίνουν 9 Ιουνίου, που είμαστε εν μέσω τουριστικής σεζόν, εν μέσω πανελλαδικών, εν μέσω εξεταστικής περιόδου στα πανεπιστήμια, άρα εδώ δίνεται μια επιλογή. 40 ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές το αργότερο θα πρέπει να δηλώσεις σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα ότι «εγώ θέλω να ψηφίσω με επιστολική. Η πλατφόρμα αυτή θα ανοίξει μετά την ψήφιση του νόμου, άρα στις αρχές του χρόνου», πρόσθεσε.

«Όποιος θέλει μπαίνει στην πλατφόρμα και δηλώνει ότι θέλει να ψηφίσει με επιστολική ψήφο, εν συνεχεία για να το κάνει αυτό ταυτοποιείται, μπαίνει με κωδικούς Taxis, παίρνει ένα ειδικό μήνυμα στο κινητό, OTP για ασφάλεια για να επαληθευτεί ότι είναι πράγματι ο ίδιος. Φεύγει φάκελος από την Ελλάδα περίπου 20 μέρες πριν από τις εκλογές, ο οποίος παραδίδεται προσωπικά στον ίδιο, συστημένη επιστολή», συμπλήρωσε.

Στην ερώτηση αν και η αποστολή του φακέλου θα είναι με συστημένη επιστολή και με πληρωμένο τέλος, η Νίκη Κεραμέως απάντησε: «Σωστά, για την Ελλάδα σίγουρα, για το εξωτερικό κοιτάμε πώς ακριβώς θα γίνει αυτό. Στον φάκελο μέσα θα έχει ψηφοδέλτιο, θα έχει τον φάκελο που θα πέσει μέσα στην κάλπη, έχει μια έντυπη δήλωση ότι ψηφίζεις, ότι δεν σε έχει επηρεάσει κανείς κ.ο.κ. βάζεις και πάλι στοιχεία ταυτοπροσωπίας και αυτός ο φάκελος πρέπει να φτάσει στο αρμόδιο Πρωτοδικείο το αργότερο το Σάββατο πριν από τις ευρωεκλογές, 8 Ιουνίου πέντε η ώρα το αργότερο».

«Ήμασταν από τις ελάχιστες χώρες που δεν εφάρμοζαν αυτό το σύστημα, δηλαδή έχουμε πάρει βέλτιστες πρακτικές. Υπάρχει ο ΟΑΣΕ που είναι ένας οργανισμός στην Ευρώπη που ασχολείται με τα θέματα αυτά και υπάρχουν συγκεκριμένες κατευθυντήριες οδηγίες για τα μέτρα ασφαλείας. Όλα τα μέτρα που εκπέμπονται εκ μέρους της Ευρώπης τηρούνται στη συγκεκριμένη περίπτωση», επισήμανε.

«Είναι πολύ σημαντικό ότι οι συζητήσεις με τα κόμματα θα γίνουν προ διαβούλευσης του νομοσχεδίου. Ο στόχος είναι το νομοσχέδιο να ψηφιστεί τον Ιανουάριο», σημείωσε.

«Θα κάνουμε επιμέρους συναντήσεις με τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων. Θελουμε να ακούσουμε οποιαδήποτε ανησυχία, εδώ είμαστε για να βελτιώσουμε, να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε ερωτήματα μπορεί να υπάρχουν και προφανώς είμαστε ανοιχτοί στο να επιφέρουμε βελτιώσεις σε αυτό το σχέδιο το οποίο έχουμε κατά νου για την ικανοποίηση όλων των τυχόν ανησυχιών που μπορεί να υπάρχουν», είπε η Νίκη Κεραμέως.

«Η ρύθμιση περνάει με 151 ψήφους, αλλά ο στόχος της κυβέρνησης είναι πάντοτε η ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Είναι ζητήματα που για εμάς υπερβαίνουν κόμματα και χρώματα. Εδώ έχουμε να κάνουμε με το πολιτικό σύστημα, έχουμε να κάνουμε με ένα δομικό πρόβλημα αποχής και νομίζω ότι έχουμε μια πρώτη τάξης ευκαιρία το πολιτικό σύστημα εν συνόλω να στείλουμε ένα μήνυμα», ανέφερε.

Ερωτηθείσα αν θα ισχύσει η επιστολική ψήφος για τις εθνικές εκλογές, απάντησε: «Ένα βήμα τη φορά, αυτή τη στιγμή η πρωτοβουλία της κυβέρνησης αφορά αποκλειστικά τις ευρωεκλογές και σε δημοψηφίσματα».