Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για τη Σύνοδο Υψηλού Επιπέδου της 28ης Διάσκεψης των Μερών της Σύμβασης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP28) βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που έχει θέσει το ζήτημα της κλιματικής κρίσης ψηλά στην ατζέντα του.

Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει στο Ντουμπάι τις πρωτοβουλίες της χώρας μας στην ενεργειακή μετάβαση και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όπως για παράδειγμα τον πρώτο κλιματικό νόμο με φιλόδοξους στόχους, το σχέδιο για την απαλλαγή των ελληνικών νησιών από τις πηγές εκπομπών άνθρακα, τις επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, κ.ά.


Ηχηρή παρουσία της Ελλάδας στη Διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή

Η Ελλάδα, όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές, πρωταγωνιστεί διεθνώς, καθώς βρίσκεται στις κορυφαίες χώρες του πλανήτη στην αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας – ιδιαίτερα του ήλιου και του ανέμου. Η φετινή εκπροσώπηση της χώρας μας στη Διάσκεψη, όπως επισημαίνουν, είναι αναβαθμισμένη, ενώ στον χώρο της COP28 θα υπάρχει ελληνικό περίπτερο, το οποίο θα εγκαινιάσει σήμερα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός.

Η χώρα μας, όπως σημείωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, «φιλοδοξεί να έχει μια ηχηρή παρουσία στη φετινή COP28, η οποία συνάδει με τη γενικότερη στρατηγική της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του ίδιου του πρωθυπουργού, να μην είναι απλά θεατής των παγκόσμιων εξελίξεων, αλλά να έχει ενεργό ρόλο σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο, πάντα με γνώμονα τα εθνικά συμφέροντα».


Οι αποκαλύψεις Μητσοτάκη στο ελληνικό περίπτερο της Διάσκεψης

Όπως αναμένεται να τονίσει ο κ. Μητσοτάκης, η ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα δεν είναι μόνο θέμα ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή – αγγίζει την αναβάθμιση των κτιρίων, την ηλεκτροκίνηση στις μεταφορές, την ενίσχυση της βιομηχανίας για να μεταβεί σε τεχνολογίες χαμηλών ρύπων, τις θαλάσσιες μεταφορές, τα νησιά και άλλα. Στόχος του πρωθυπουργού στη φετινή COP είναι να αναδειχθεί το συνολικό μοντέλο που ακολουθεί η Ελλάδα. Αναμένεται επίσης να κάνει ειδική μνεία στην ανθεκτικότητα και την προστασία πολιτιστικών μνημείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μεσημέρι, σε ειδική εκδήλωση στο ελληνικό περίπτερο, στην οποία θα μιλήσει ο πρωθυπουργός –παρουσία και του ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για την Κλιματική Αλλαγή, Σουλτάν αλ Τζαμπέρ-, θα αποκαλυφθεί και το επόμενο ελληνικό νησί GREco – χτίζοντας σε ένα επιτυχημένο πρόγραμμα που επιταχύνει την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση στα νησιά και έχει αναβαθμίσει την εικόνα της χώρας και την ποιότητα ζωής συμπολιτών μας, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Έτσι, μετά την Αστυπάλαια, τη Χάλκη και την Τήλο, σήμερα θα αποκαλυφθεί ποιο θα είναι το επόμενο «πράσινο» νησί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει μαζί με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για το Κλίμα, Τζον Κέρι, το Συνέδριο «Our Ocean Conference» -με στόχο την ενίσχυση της προστασίας των ωκεανών και του θαλάσσιου περιβάλλοντος- τη διοργάνωση του οποίου (9th Our Ocean Conference) για το 2024 έχει αναλάβει η χώρα μας. To Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο στην Αθήνα.


Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Αναλυτικά, το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ντουμπάι έχει ως εξής:
  • Σήμερα, στις 11:30 ώρα Ελλάδας, ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη στην τηλεόραση του Bloomberg και στη δημοσιογράφο Francine Lacqua.
  • Στις 12:15 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εγκαινιάσει το ελληνικό περίπτερο.
  • Στις 12:30, ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στην εκδήλωση «9th Our Ocean Conference 2024: Priorities and Opportunities» και στις 14:30 στην εκδήλωση «Unveiling the next GR -Eco Island», που διοργανώνονται από την ελληνική αντιπροσωπεία.
  • Το πρωί του Σαββάτου ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει στην ολομέλεια της Συνόδου.