Με διπλωμάτες από σχεδόν 200 χώρες και εκπροσώπηση της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις από πλευράς ΗΠΑ, έχει ξεκινήσει από την Πέμπτη στο Ντουμπάι η COP28, δηλαδή η 28η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, που γίνεται από το 1992, όταν 197 κράτη συμφώνησαν στη Σύμβαση-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή. Έκτοτε έχουν διεξαχθεί 28, μαζί με τη φετινή, διασκέψεις των Μερών της Σύμβασης (COP), εξού και «COP28». Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται στο Expo City Dubai, μια «μίνι πόλη με επίκεντρο το μέλλον», και σε δύο κύριους χώρους: την Μπλε Ζώνη, όπου γίνονται οι επίσημες διαπραγματεύσεις, και την Πράσινη Ζώνη, όπου διεξάγονται παράλληλες εκδηλώσεις.

Η COP28 ευκαιρία για τα ΗΑΕ να κλείσει συμφωνίες για υδρογονάνθρακες


Εκτός από τις διπλωματικές αποστολές, περί τους 70.000 ακτιβιστές εκτιμάται ότι βρίσκονται στην πρωτεύουσα των ΗΑΕ. Τα ΗΑΕ είναι η πέμπτη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα στον πλανήτη και ο πρόεδρος της COP28, Σουλτάν αλ Τζαμπέρ, είναι επίσης επικεφαλής της Adnoc, μιας από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες παγκοσμίως. Και όπως στην περυσινή COP27 στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου το Κάιρο κατηγορήθηκε πως έκανε, στο περιθώριο, συμφωνίες εξαγωγής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, έτσι και φέτος έρευνα στην οποία συμμετείχε το BBC αποδεικνύει πως ο Αλ Τζαμπέρ προετοίμαζε εδώ και καιρό τη διάσκεψη ως τόπο διεξαγωγής συμφωνιών για υδρογονάνθρακες.

Όλα αυτά αντιβαίνουν στις προσπάθειες για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Ο ίδιος ο Αλ Τζαμπέρ, πάντως, φέρεται να προσανατολίζεται προς μια δέσμευση της βιομηχανίας υδρογονανθράκων για εξάλειψη των εκπομπών μεθανίου έως το 2030 (την έχουν υπογράψει ήδη 150 κράτη και 25 πετρελαϊκές).
Το μεγαλύτερο διακύβευμα της διάσκεψης είναι αν θα μπορέσει να προχωρήσει πιο πέρα από το Σαρμ ελ Σέιχ, σε μια πολιτική συμφωνία για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων. Τουλάχιστον πέρυσι ΗΠΑ και Κίνα είχαν συμφωνήσει στη μείωση των εκπομπών αερίου και στον τριπλασιασμό της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και οι δύο υπερδυνάμεις αναμένεται να συνεχίσουν από την ίδια θετική βάση.

Δημοσιεύτηκε στα "Παραπολιτικά" στις 2 Δεκεμβρίου