Ο ΣΥΡΙΖΑ µετά και την αποχώρηση της Εφης Αχτσιόγλου και των «6+6» είναι πλέον ένα άλλο κόµµα και για τον Στέφανο Κασσελάκη το µεγάλο στοίχηµα είναι αν θα µπορέσει να κρατήσει το κόµµα του πάνω στις ράγες µιας ευρύτερης αριστερής οπτικής ή θα το αφήσει να εκτροχιαστεί, στην προσπάθειά του να ανοιχτεί σε ένα ευρύτερο ακροατήριο.

Οι αποχωρήσεις της τελευταίας εβδοµάδας -οι οποίες ήρθαν µετά από αυτές της «Οµπρέλας»- επιβεβαίωσαν στην πραγµατικότητα αυτό για το οποίο µιλούσαν όλοι από την επόµενη µέρα της εκλογής του Στέφανου Κασσελάκη. Οτι πολύ δύσκολα ο ΣΥΡΙΖΑ θα παρέµενε ενιαίο κόµµα, καθώς δεν υπήρχε κανένα σηµείο επαφής µε τον νέο πρόεδρο, αλλά ούτε και µε τα στελέχη που τον στήριξαν στην εκλογική διαδικασία.

Μετά από αυτή την εξέλιξη πάντως ένα είναι δεδοµένο: ότι η Βουλή θα έχει πλέον ένα σκληρό αριστερό πολιτικό µπλοκ, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ, η νέα Κοινοβουλευτική Οµάδα της Εφης Αχτσιόγλου και το ΚΚΕ θα ανταγωνίζονται ποιος θα κάνει την πιο σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, ευελπιστώντας σε δηµοσκοπικά οφέλη. Αλλωστε, η νέα Κοινοβουλευτική Οµάδα, τα στελέχη δηλαδή που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα επιχειρήσουν να επαναπροσεγγίσουν τους ψηφοφόρους που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και πήγαν στο ΚΚΕ.

Η αλήθεια είναι ότι οι βουλευτές που αποχώρησαν από το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης αποτελούσαν τη νέα γενιά του ΣΥΡΙΖΑ - τους σαραντάρηδες, στους οποίους είχε επενδύσει πολλά ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρώην πρόεδρος, άλλωστε, τους είχε αναδείξει και τους είχε εµπιστευτεί ακόµα και κυβερνητικές θέσεις, ενώ κατ’ επανάληψη είχαν αντιπαρατεθεί µε τα στελέχη της «Οµπρέλας», στηρίζοντας τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Επειδή όµως στην πολιτική ποτέ δεν πρέπει να λες «ποτέ», τα στελέχη αυτά βρέθηκαν τώρα να δηµιουργούν µια κοινή Κοινοβουλευτική Οµάδα µε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την Πέτη Πέρκα.

Άνοιγµα προς τα στελέχη του ΜέΡΑ25 επιθυμεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο όρος που ακούγεται στο νέο στρατόπεδο είναι «ανασύνθεση», καθώς όλοι επιθυµούν να κάνουν άνοιγµα προς τα στελέχη του ΜέΡΑ25 που αποχώρησαν στο παρελθόν, αλλά απογοητεύτηκαν από τον Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά και σε στελέχη της ευρύτερης Αριστεράς.

Τα στελέχη της «Οµπρέλας» δεν επιθυµούν να υπάρξει κάποια ιδιαίτερη συνεργασία µε το ΠΑΣΟΚ, αντίθετα µε την άποψη που έχει ο Αλέξης Χαρίτσης.

Σε οργανωτικό επίπεδο, τα στελέχη αυτά αναµένεται µε τα δικά τους χρήµατα να νοικιάσουν γραφεία, στα οποία θα στεγαστεί ο νέος πολιτικός φορέας, ενώ για αρχή το επιτελείο τους θα βρίσκεται στη Βουλή και στα γραφεία που θα παραχωρηθούν για να στεγαστεί η νέα Κοινοβουλευτική Οµάδα.

Φυσικά, το ερώτηµα είναι αν τα στελέχη αυτά θα καταφέρουν να πείσουν τους ψηφοφόρους που µέχρι και στις τελευταίες εκλογές ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ ότι οι λόγοι που έφυγαν από το κόµµα είναι πραγµατικοί και ουσιαστικοί. Οτι όντως υπήρχε µεγάλο θέµα µε την παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και µε τη γραµµή που ακολουθούσε και η οποία ήταν πολύ µακριά από το ριζοσπαστικό αριστερό αφήγηµα που ακολούθησε ο Αλέξης Τσίπρας ακόµα και την εποχή της διεύρυνσης.

Αρχίζουν τα δύδκολα για τον Στέφανο Κασσελάκη

Τα δύσκολα, ωστόσο, αρχίζουν και για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος θα πρέπει πλέον να αποδείξει ότι από τη στιγµή που δεν υπάρχει η εσωκοµµατική αντιπολίτευση µπορεί να τα καταφέρει. Οτι µπορεί να φτιάξει ένα κόµµα εξουσίας, αναχαιτίζοντας τις διαρροές που υπάρχουν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Με λίγα λόγια, ο νέος πρόεδρος µαζί µε τα στελέχη που παρέµειναν στον ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να δείξει ότι, εκτός από το επικοινωνιακό χάρισµα που διαθέτει, θα διατυπώσει και όραµα -µαζί µε τα στελέχη που παρέµειναν στον ΣΥΡΙΖΑ- για το πώς θα καταφέρει να ανασυγκροτήσει το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης.

Με ορόσηµο δε τις ευρωεκλογές, ο Στέφανος Κασσελάκης θα πρέπει να αποδείξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραµείνει ένα µεγάλο κόµµα της Αριστεράς, το οποίο θα καταφέρει να ξεπεράσει τα προβλήµατά του συγκρατώντας ένα κοµµάτι ψηφοφόρων της Αριστεράς.

Παράλληλα, θα πρέπει να επιχειρήσει ένα ισορροπηµένο άνοιγµα προς το Κέντρο, χωρίς ωστόσο να δηµιουργηθεί η εντύπωση ότι το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης υπαναχωρεί από τις παραδοσιακές του θέσεις. Σε ό,τι αφορά τη στενή οµάδα των συνεργατών του, µε την οποία είχαν διαφωνήσει τα στελέχη που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης αποφάσισε για την ώρα να αφήσει τα πράγµατα όπως έχουν, καθώς στην πρόσφατη Πολιτική Γραµµατεία έδειξε ότι η λύση για όλα τα προβλήµατα είναι το Συνέδριο του Φεβρουαρίου. Ετσι, η επόµενη Κεντρική Επιτροπή θα συνεδριάσει για να θέσει συγκεκριµένο χρονοδιάγραµµα για τις προσυνεδριακές διαδικασίες, τα περιφερειακά προσυνέδρια και την εκλογή των συνέδρων.

Μέσα στο επόµενο χρονικό διάστηµα των δύο µηνών δηλαδή θα έχουν εκλεγεί όλα τα νέα όργανα και θα υπάρχει η νέα ηγετική οµάδα.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»