Για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και την επικείμενη επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας στην Ελλάδα, μίλησε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης στο «MEGA Σαββατοκύριακο», το πρωί της Κυριακής

Στην αρχή ο υπουργός Επικρατείας σχολίασε το νέο φορολογικό νομοσχέδιο: «Φέραμε ένα νομοσχέδιο στο πλαίσιο αυτών που είχαμε πει προεκλογικά. Είχαμε πει ότι θα μειώσουμε το τέλος επιτηδεύματος και ταυτόχρονα να ενισχύσουμε την φορολογική συμμόρφωση στους ελεύθερους επαγγελματίες. Όταν κοιτάς και βλέπεις ότι στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους ατυτοαπασχολούμενους το 25% – δηλαδή 1 στους 4 – κάνει μηδενική δήλωσε επί σειρά ετών, τότε γεννιέται ένα ερώτημα. Οι έλεγχοι που μπορούν να γίνουν σε 750 χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους είναι δειγματοληπτικοί και πολύ περιορισμένοι. Έρχεται μετά κι ένας δεύτερος αριθμός δηλούντων, όπου φθάνει το 75% και δηλώνει κάτω από το εισόδημα του ανειδίκευτου εργάτη».

«Θα υπάρξουν αλλαγές στο νέο φορολογικό εκεί που υπάρχουν σημειακές δυσκολίες»

Τόνισε στην συνέχεια ο κ. Βορίδης ότι σε ένα οριζόντιο μέτρο υπάρχει ο κίνδυνος να υπάρχουν αδικίες.

«Αυτό το οριζόντιο μέτρο – αν ήταν έτσι διατυπωμένο – μήπως τελικά έχουμε κάνει πράγματα για να μην είναι οριζόντιο; Άρα ήδη έχουν γίνει πράγματα να μην είναι. Πρώτον υπάρχει το μαχητό. Δεύτερον υπάρχει η πενταετία για τους νέους. Τρίτον εξαίρεση της δηλώσεως των αγροτικών εσόδων. Άρα ήδη έχουν γίνει οι πρώτες κινήσεις που δείχνει ότι δεν είναι οριζόντιο. Θα υπάρξουν αλλαγές στο νέο φορολογικό εκεί που υπάρχουν σημειακές δυσκολίες».

«Ο κ. Τσακλόγλου απολογήθηκε για τη δήλωσή του»

Ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε και στην δήλωση του Πάνου Τσακλόγλου για τους δικηγόρους και τους ντελιβεράδες τονίζοντας ότι απολογήθηκε και δήλωσε ότι η ΝΔ τιμάει όλους τους επαγγελματικούς κλάδους.

Και πρόσθεσε σχετικά: «Πρέπει να ξεχωρίσουμε τις δηλώσεις από τις πολιτικές. Όταν γίνεται λοιπόν μία ατυχής δήλωση ενός πολιτικού, δεν αλλάζει η ζωή των πολιτών».


Κατόπιν ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε στις αλλαγές που επίκεινται να γίνουν για το αδίκημα του βιασμού: «Έχουμε ένα θέμα εδώ, το διαχρονικό ποινικό δίκαιο. Μελετά το υπουργείο Δικαιοσύνης την αυστηροποίηση της υφ όρου απόλυσης, των αναστολών και όπου χρειαστεί την αυστηροποίηση των ποινών. Συζητάμε ένα νομοσχέδιο με μέτρα για την επιτάχυνση της απονομής της ποινικής δικαιοσύνης. Νομίζω ότι θα ‘σηκωθεί’ σε διαβούλευση το νέο αυτό νομοσχέδιο την επόμενη ή μεθεπόμενη εβδομάδα».

Για το νομοσχέδιο γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια

«Ανοίγει μία συζήτηση για κάτι το οποίο ο πρωθυπουργός έχει πει δύο φορές ότι αυτό είναι ζήτημα δικό του, και το ζήτημα του χρόνου και της επιλογής που θα ανοίξει αυτή η συζήτηση».

Για τις εξελίξεις τον ΣΥΡΙΖΑ

Εν συνεχεία ο Μάκης Βορίδης σχολίασε τις εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνοντας: «Επί του παρόντος θεσμικά κι ακόμη αξιωματική αντιπολίτευση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, και λέω ακόμη γιατί κάπως έχουν μικρύνει οι διαφορές».

Στην κριτική που ασκείται από το σύνολο της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση ότι φέρεται αλαζονικά απάντησε ο κ. Βορίδης:

«Υπάρχουν δύο πράγματα που δεν επιτρέπουν την παραμικρή έκφραση αλαζονείας. Ένα είναι η δεύτερη 4ετία, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει πια το επιχείρημα ‘τα πήραμε έτσι πρέπει να τα φτιάξουμε’. Δεύτερον, μπορεί να μην τα κάνουμε καλά εμείς, αλλά τι θέλετε να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ; Σου λέει ποιος ΣΥΡΙΖΑ, τον έχουμε πάει στο 12%. Άρα αυτά τα δύο πολύ σημαντικά επιχειρήματα της επιείκειας τώρα δεν υπάρχουν».

Για την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα

Την δήλωση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι η επίσκεψη Ερντογάν δεν είναι καλή ιδέα σχολίασε ο Μάκης Βορίδης:

«Η συζήτηση αυτή ξεκίνησε από τον πρωθυπουργό στο Βίλνιους και θεωρώ ότι πολύ καλά ξεκίνησε. Έχει ήδη κάποια θετικά αποτελέσματα, όπως ότι έχουμε πολύ λιγότερες παραβιάσεις κι έχει αποκατασταθεί ένα κλίμα διαλόγου. Η επίσκεψη Ερντογάν είναι στο πλαίσιο του οδικού χάρτη που έχει συζητηθεί στο Βίλνιους, προκειμένου να εξομαλυνθούν – κατά το δυνατόν – οι σχέσεις με την Τουρκία».