Ιδιαίτερα θετικά σχόλια απέσπασε το νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του Αγροτικού Τομέα» κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας και εξέτασης του από τους αρμόδιους φορείς.

Το αποκαλούμενο «ερανιστικό νομοσχέδιο» που εισήχθη την Δευτέρα 25 Μαΐου στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής προς συζήτηση περιλαμβάνει τροποποιήσεις σε ήδη υπάρχουσες διατάξεις με τις οποίες επιχειρείται να μπει τάξη σε μια σειρά ζητημάτων με σκοπό την απελευθέρωση της παραγωγικής διαδικασίας του αγροτικού τομέα από δυσλειτουργίες και διοικητικές αγκυλώσεις.

Συγκεκριμένα, υπέρ του πνεύματος του νομοσχεδίου τάχθηκε σχεδόν το σύνολο των φορέων που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη με τα περισσότερα επικριτικά σχόλια να συγκεντρώνει η διάταξη που αφορά την αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου των παρανόμων ελληνοποιήσεων και των φαινομένων μιμητισμού.

Ιδιαίτερη μνεία, μεταξύ άλλων, ως προς το σημείο αυτό έκαναν ο περιφερειάρχης Ηπείρου και πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητήριο Ελλάδος, Σπυρίδων Μάμαλης ο αντιπρόεδρος Διεπαγγελματικής Ομάδας Μελιού, Γιώργος Πίττας, ο πρόεδρος της Ένωσης Αυγοπαραγωγών Ελλάδος, Ιωάννης Βλαχάκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της εισαγωγικής του ομιλίας στην Βουλή τη Δευτέρα 25 Μαΐου, ο Μάκης Βορίδης χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη διάταξη «κορωνίδα» της συζήτησης που διεξάγεται για το νομοσχέδιο επισημαίνοντας ότι επιχειρείτε μια καίρια παρέμβαση υπέρ του εισοδήματος των παραγωγών και ταυτόχρονα ενάντια στην εξαπάτηση των καταναλωτών.

Εξάλλου, θετικά τάχθηκαν στο σύνολο τους οι φορείς και για τη συγκρότηση του Μελισσοκομικού Μητρώου, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελούσε πάγιο αίτημα των Ελλήνων Μελισσοκόμων που χρόνιζε.

Επίσης, η πλειονότητα των φορέων χαιρέτησε το άρθρο11 που αφορά τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης και το άρθρο 16 που καταρτίζει και θέτει σε εφαρμογή το Εθνικό Πρόγραμμα Συλλογής και Διαχείρισης των νεκρών ζώων με γνώμονα την διασφάλιση της προστασίας της Δημόσιας Υγείας, της υγείας των ζώων και του Περιβάλλοντος.