Την επανεμφάνιση του Νίκου Κοτζιά στον ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε ουσιαστικά ο Στέφανος Κασσελάκης με επιστολή του, ανταποκρινόμενος σε γραπτή πρόσκληση του πρώην υπουργού Εξωτερικών για σύμπραξη των δυνάμεων της πατριωτικής Αριστεράς.

Η επαναδραστηριοποίηση Κοτζιά σε αυτή τη φάση μόνον τυχαία δεν είναι, καθώς έρχεται αμέσως μετά την αποχώρηση των τάσεων της Ομπρέλα και των «6+6», τα στελέχη των οποίων μόνον καλά λόγια δεν είχαν για τον πρώην ΥΠΕΞ τον οποίο συχνά κατηγορούσαν ότι εκφράζει εθνικιστικές απόψεις. «Έλαβα την επιστολή σου και σ’ ευχαριστώ για την πρόσκληση που απευθύνεις στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Χαίρομαι δε, καθώς διαπιστώνω ότι η επιστολή διαπνέεται από πνεύμα για την ανάγκη ενότητας και συνεργασίας όλων των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου», αναφέρει ο κ. Κασσελάκης. «Στην παρούσα κρίσιμη ιστορική και πολιτική καμπή είναι αναγκαίο να ξεκινήσει ο διάλογος για την ανασύνταξη των προοδευτικών δυνάμεων, για την εξεύρεση των αναγκαίων ιδεολογικών συγκλίσεων, για τον σχεδιασμό μακροπρόθεσμων προγραμματικών συμφωνιών», προσθέτει ο πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ.

Επίθεση στην Αχτσιόγλου

Την ίδια ώρα αιχμές προσωπικά για την Έφη Αχτσιόγλου για την αποχώρηση της τάσης «6+6» από τον ΣΥΡΙΖΑ άφησε ο Στέφανος Κασσελάκης με μακροσκελή ανάρτηση, κάνοντας λόγο για την πρώτη μεταπολιτική διάσπαση της ιστορίας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποδίδει ευθέως στους αποχωρήσαντες ιδιοτελή κίνητρα εκπορευόμενα από προσωπικές φιλοδοξίες, σημειώνοντας ότι «έγιναν διασπαστές όχι για ιδεολογικούς λόγους», αλλά επειδή δεν κέρδισαν τις εσωκομματικές εκλογές. Τονίζει δε με δηκτικό τρόπο (που όμως έχει διπλή ανάγνωση, καθώς παράλληλα ο κ. Κασσελάκης βλέπει το κόμμα να αδειάζει από μέλη και στελέχη και ανησυχεί) πως αν η Έφη Αχτσιόγλου τού είχε πει προεκλογικά ότι προσωπική επιδίωξή της ήταν η θέση του προέδρου, ο ίδιος θα είχε αποχωρήσει.

Για χάρη της

«Με το χέρι στην καρδιά, αν είχε έρθει προεκλογικά η Έφη Αχτσιόγλου και μου είχε πει “αυτή η καρέκλα είναι το όνειρo της ομάδας μου, ή βγαίνω πρόεδρος ή φεύγω”, θα είχα κάνει πίσω. Θα είχα αποσύρει την υποψηφιότητά μου για χάρη της ενότητας», έγραψε, προσθέτοντας πως από τη δική του πλευρά είχε δεσμευτεί ότι θα έμενε στο κόμμα ανεξαρτήτως αποτελέσματος. «Οι βουλευτές που έφυγαν χθες δεν είναι εκλεγμένοι με κάποιο προσωπικό τους ψηφοδέλτιο. Είναι βουλευτές που εκλέχτηκαν επειδή, σε πολύ δύσκολες στιγμές, ψηφίσατε ΣΥΡΙΖΑ και Αλέξη Τσίπρα», υπογράμμισε και διεμήνυσε ότι σε προσωπικό επίπεδο έχει καθαρή τη συνείδησή του. «Είπα από την πρώτη νύχτα της εκλογής μου ότι ο δεύτερος είναι πρώτος. Πρότεινα σημαντικές θέσεις και αξιώματα, επανειλημμένα», ανέφερε, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της πλευράς Αχτσιόγλου. «Η χυδαιότητα της ανάρτησης του κυρίου Κασσελάκη επιβεβαιώνει την ορθότητα της επιλογής μας να αποχωρήσουμε», αναφέρουν μεταξύ άλλων πηγές των «6+6».

Η επόμενη μέρα

Σε αυτό το κλίμα, στην ηγετική ομάδα ευελπιστούν ότι σύντομα τελειώνει η εσωστρέφεια προκειμένου να ξεκινήσει η ανασύνταξη, καθώς η εικόνα που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις είναι ιδιαίτερα απογοητευτική. Από τη Δευτέρα λοιπόν αναμένεται να αρχίσουν οι διαδικασίες για τα περιφερειακά συνέδρια προκειμένου στις αρχές Φεβρουαρίου να διεξαχθεί το προγραμματισμένο συνέδριο, το οποίο θα διαμορφώσει τα νέα όργανα μέσα στο κόμμα. Στην Κουμουνδούρου πάντως έχουν αποφασίσει να κρατήσουν χαμηλούς τόνους απέναντι στους πρώην συντρόφους τους, καθώς δεν θέλουν να συνεχιστεί η εικόνα του εμφυλίου που υπήρχε όλο το προηγούμενο διάστημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εκπρόσωπος Τύπου, Δώρα Αυγέρη, αναφερόμενη στην κριτική που κάνουν τα στελέχη που έφυγαν από το κόμμα είπε πως «οι πρώην πια βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχουν επιλέξει να ακολουθήσουν έναν άλλον, αυτόνομο δρόμο και πλέον θα αντιμετωπίζονται ως ένας φορέας ανταγωνιστικός στο κόμμα με τη σημαία του οποίου εξελέγησαν».

Προβληματισμός

Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τις αποχωρήσεις, αν και λένε ότι η εικόνα αυτή είναι η φωτογραφία της στιγμής, σε μία στιγμή μάλιστα που ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται μέσα σε καταιγίδα. Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν περίμενα τις δημοσκοπήσεις για να καταλάβω ότι υπάρχει πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία. Είναι σίγουρο ότι υπάρχει απογοήτευση από το κλίμα που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό είναι για εμένα το πολιτικό πρόβλημα. Αντί να ασχολούμαστε με το τι θα κάνει, ποια θα είναι η στάση της κυβέρνησης και του κυρίου Μητσοτάκη για τη σύσταση ή μη προκαταρκτικής επιτροπής για τις ευθύνες στην τραγωδία των Τεμπών, ασχολούμαστε με τα εσωκομματικά».