Τα πάνω κάτω έρχονται με την ανεξαρτητοποίηση των «11» από τον ΣΥΡΙΖΑ, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μένει με 36 βουλευτές δημιουργώντας νέο κοινοβουλευτικό χάρτη.

Το ξήλωμα στον ΣΥΡΙΖΑ και η ανεξαρτητοποίηση συνολικά 11 βουλευτών φέρνουν αλλαγές αλλά και εκπλήξεις, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες και άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα περάσουν την πόρτα της εξόδου από το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη.

Διαβάστε ακόμα: Βουλή: Ο νέος κοινοβουλευτικός «χάρτης» μετά τη νέα διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ


Ποιοι θα είναι στη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα

Σε κάθε περίπτωση, τις επόμενες ημέρες η Βουλή αναμένεται να αποκτήσει νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα, η οποία θα είναι η ένατη. Σύμφωνα με πληροφορίες οι 11 ανεξάρτητοι, προερχόμενοι από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα έχουν συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής για να τον ενημερώσουν σχετικά με τη συγκρότηση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, κάνοντας χρήση όλων των διατάξεων του Κανονισμού λειτουργίας του Κοινοβουλίου. Δηλαδή, πως αρκούν δέκα βουλευτές για τη σύσταση ΚΟ.

Διαβάστε ακόμα: ΣΥΡΙΖΑ: Αυτή είναι η ομάδα των 9 βουλευτών που αποχώρησαν - Αναμένεται η συγκρότηση νέας Κ.Ο. με 11 μέλη (Ονόματα)

Ο ρόλος του Αλέξη Χαρίτση

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επικεφαλής της νέας ομάδας θα είναι ο Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος και θα εκπροσωπεί τη νέα ΚΟ στις συζητήσεις των πολιτικών αρχηγών. Με βάση τον υπάρχοντα συσχετισμό κοινοβουλευτικών δυνάμεων, η νέα ΚΟ φιγουράρει στην 7η θέση πάνω από την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που διαθέτει έξι βουλευτές, τη ΝΙΚΗ, που έχει δέκα, και κάτω από τους Σπαρτιάτες που έχουν έντεκα βουλευτές, αλλά ως κόμμα που συμμετείχε σε εκλογές προηγείται στην ισοβαθμία.


Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ

Ο λαβωμένος ΣΥΡΙΖΑ, που ξεκίνησε την κοινοβουλευτική περίοδο με 47 βουλευτές, μένει πλέον με 36. Διατηρεί ωστόσο τον τίτλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για την ώρα, καθώς παραμένει το δεύτερο κόμμα σε κοινοβουλευτική δύναμη. Εάν όμως συνεχίσει την πτωτική του πορεία και χάσει ακόμα πέντε βουλευτές, τότε στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα βρεθεί το ΠΑΣΟΚ, με το οποίο φαίνεται να έχει επιλέξει και να συνομιλεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως δυνάμει αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο Κανονισμός της Βουλής ορίζει πως οι πρόεδροι και οι ΚΟ έχουν δικαίωμα για συγκεκριμένο αριθμό επιστημονικών συνεργατών και γραφεία εντός του κεντρικού κτιρίου της Βουλής. Στην περίπτωση, όμως, ομάδων που συγκροτούνται από ανεξάρτητους βουλευτές δεν προβλέπεται κρατική χρηματοδότηση, καθώς αυτή αφορά μόνο τα κόμματα που συμμετέχουν σε εκλογές και έλαβαν ποσοστό άνω του 1,5%.