«Το φορολογικό νομοσχέδιο είναι ισορροπημένο και αναλογικό και γίνεται προσπάθεια να εξισώφοροσει την φορολογική αδικία», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Γιατί µε ξύπνησες πρωί» με τους Σωτήρη Ξενάκη και Κέλλυ Κοντογεώργη, ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης.

Διαβάστε ακόμα: Στέλιος Πέτσας στα Παραπολιτικά 90,1: To ποσοστό της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις είναι ποσοστό ευθύνης

Ακόμη, ο Χάρης Θεοχάρης είπε πως γίνεται διάλογος με κλάδους για το φορολογικό νομοσχέδιο που είναι σε διαβούλευση, σημειώνοντας πως κάποιες αντιδράσεις είναι αναμενόμενες.

Η συνέντευξη του Χάρη Θεοχάρη στα Παραπολιτικά 90,1

Ο υφυπουργός Οικονομικών, κος Χάρης Θεοχάρης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm και στην εκπομπή «Γιατί με ξύπνησες πρωί» με τους δημοσιογράφους Σωτήρη Ξενάκη και Κέλλυ Κοντογεώργη.

Με αφορμή τις αντιδράσεις για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ο Χάρης Θεοχάρης είπε: «Ο διάλογος που κάνουμε από τη στιγμή που θέσαμε το νομοσχέδιο σε διαβούλευση, είναι εκτεταμένος. Είναι δεδομένο ότι κάποιες αντιδράσεις θα υπάρχουν, είναι ένα νομοσχέδιο που χωρίς να αυξάνει τη φορολογία οδηγεί σε ένα σύστημα το οποίο σε αρκετές περιπτώσεις οι οποίες εξόφθαλμα δεν φαίνεται να δηλώνουν θα αυξήσει τη φορολογική επιβάρυνση συνεπώς κάποιες αντιδράσεις είναι αναμενόμενες και λογικές. Από την άλλη όμως, είναι ένα νομοσχέδιο ισορροπημένο, αναλογικό γιατί κάνει μια μεγάλη προσπάθεια να εξισορροπήσει λίγο τη φορολογική αδικία».

«Κανένας δεν λέει ότι με αυτή τη φορολόγηση τελειώνει το ζήτημα, οι έλεγχοι πρέπει να ενταθούν, να γίνουν πολύ πιο αποτελεσματικοί», πρόσθεσε.

«Υπάρχει απόλυτη αδικία στο βάρος του φόρου εισοδήματος και μέσα στους ελεύθερους επαγγελματίες. 4% των ελευθέρων επαγγελματιών, οι κατά τεκμήριο πιο ειλικρινείς, πληρώνουν το 50% των φόρων. Είμαστε σε όλους τους δείκτες εκτός του μέσου όρου της ΕΕ, έχουμε τους διπλάσιους ελεύθερους επαγγελματίες και πληρώνουν 2,5 φορές λιγότερο φόρο απ’ όσο ο μέσος Ευρωπαίος», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν θα έπρεπε να μπουν κίνητρα για να ζητούνται αποδείξεις, απάντησε: «Κίνητρο ζητάει ο εθισμένος φοροφυγάς, δεν υπάρχει κανένα κίνητρο για να μην παρανομήσεις. Τι θα λέγατε αν πιάναμε έναν κλέφτη και ο οποίος στην υπεράσπισή του έλεγε «δεν είχα κανέναν κίνητρο για να μην κλέψω». Η φοροδιαφυγή είναι αντικοινωνική παράνομη συμπεριφορά, δεν χρειάζεται κανένα κίνητρο και δεν μπορεί να υπάρξει κίνητρο γιατί από τη στιγμή που μια απόδειξη όταν κοπεί έχει έστω και 1 ευρώ φόρο αυτό το 1 ευρώ μπορεί να μοιραστεί ανάμεσα σε δύο ανθρώπους οι οποίοι είναι πίσω από κλειστές πόρτες».

«Ειδικά κίνητρα υπάρχουν, υπάρχουν δαπάνες οι οποίες μειώνουν το φορολογητέο εισόδημα, ένας μισθωτός των 18 χιλιάδων μπορεί να κατεβάσει το εισόδημά του στις 13 χιλιάδες και να φορολογηθεί για 5 χιλιάδες λιγότερο αν πληρώσει ηλεκτρονικά ανθρώπους που θα του κάνουν δουλειές στο σπίτι, μερεμέτια κλπ. Επίσης αν δεν γίνουν ηλεκτρονικές πληρωμές υπάρχει το αντικίνητρο του αυξημένου φόρου όποιος δεν συμπληρώσει το 30% του εισοδήματός του σε ηλεκτρονικές πληρωμές άρα υπάρχουν κίνητρα και δεν φαίνεται να αξιοποιούνται πάρα πολύ. Γενικευμένα κίνητρα δεν μπορεί να λειτουργήσουν, δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο ακριβώς γιατί οδηγούν σε μια ποινικοποίηση της αποταμίευσης και μια πριμοδότηση της κατανάλωσης. Έβγαλε η Eurostat τα στοιχεία του πόσο αποταμιεύουν τα νοικοκυριά σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και είμαστε στην τελευταία θέση με αρνητική αποταμίευση 4%. Θα καταστρέψουμε τα οικονομικά των νοικοκυριών με το να βάλουμε το έσοδα-έξοδα γιατί δεν θα αποταμιεύει κανέναν και θα προσπαθεί να καταναλώνει για να γλιτώνει φόρο», επισήμανε.

Στην ερώτηση αν θα αλλάξει το νομοσχέδιο μετά τη διαβούλευση με τους φορείς, ο Χάρης Θεοχάρης ανέφερε: «Εξετάζουμε, κωδικοποιούμε τις σημειακές αλλαγές που δεν αλλάζουν τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου, δεν πρόκειται να κάνουμε μπρος πίσω αλλά όμως εκεί που πραγματικά βλέπουμε αδικίες και που η αποτελεσματικότητα του νομοσχεδίου ενισχύεται με τις διορθώσεις αυτές φυσικά θα τις κάνουμε».