Έτοιμη για αλλαγές -οι οποίες ωστόσο δεν θα θίγουν τον πυρήνα και δεν θα αλλάζουν τη φιλοσοφία του φορολογικού νομοσχεδίου για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής– είναι η κυβέρνηση, που παρακολουθεί με προσοχή τις αντιδράσεις όχι τόσο της αντιπολίτευσης όσο των εκπροσώπων και των φορέων των ελεύθερων επαγγελματιών.

Ήδη από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι «θα λάβουμε υπόψη μας το πλαίσιο της διαβούλευσης, πιστεύω ότι θα αναδειχθούν ζητήματα». Συνέχισε δε ως εξής: «Ενδεχομένως να υπάρχουν κενά στο νομοσχέδιο, αγαπητέ μου υπουργέ, τα οποία πρέπει να καλυφθούν. Όμως, η κεντρική στόχευση της πρωτοβουλίας δεν θα αλλάξει».

"Σημειακές παρεμβάσεις" στο φορολογικό νομοσχέδιο

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει καλά, εξάλλου, ότι αν κάνει πίσω στον βασικό κορμό της μεταρρύθμισης αυτής, που έρχεται πέντε μόλις μήνες μετά την επανεκλογή της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία, τα υπόλοιπα τριάμισι χρόνια της διακυβέρνησης θα είναι ακόμα πιο δύσκολο να υλοποιήσει γενναίες τομές και παρεμβάσεις. Θυμάται και ο ίδιος εξάλλου –κάτι που το επισήμανε μιλώντας χθες στη Βουλή– πόσο τραυματική πολιτικά ήταν για την κυβέρνηση Σημίτη η υποχώρηση το 2000 από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση Γιαννίτση, στο ξεκίνημα της δεύτερης τετραετίας της τότε κυβέρνησης.

«Εμείς σεβόμαστε τη δημόσια διαβούλευση σε όλα τα νομοσχέδια. Και τις σοβαρές προτάσεις από τους επιστημονικούς φορείς, από τους πολίτες, από τα υπόλοιπα κόμματα, όχι τις κραυγές, τις σοβαρές προτάσεις, θα τις εξετάσουμε και εμείς πολύ σοβαρά με τη σειρά μας», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στο αναλυτικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, και προανήγγειλε «σημειακές παρεμβάσεις», όπως για παράδειγμα την ένταξη και άλλων περιπτώσεων στο μαχητό τεκμήριο που θα μπορέσει έτσι κάποιος να αμφισβητήσει το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα για την περίπτωσή του συγκεκριμένα.


Κωστής Χατζηδάκης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών

Και ο αρμόδιος υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας επίσης στη δημόσια τηλεόραση, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ορισμένων αλλαγών, οι οποίες δεν θα αλλοιώνουν ωστόσο τον χαρακτήρα του νομοσχεδίου, που αφορά στη φορολογική δικαιοσύνη. «Εκ των πραγμάτων το φορολογικό νομοσχέδιο δεν είναι οι πλάκες του Μωυσή και εμείς δεν είμαστε οι σοφές κεφαλές που λέμε την απόλυτη αλήθεια. Ο διάλογος και η διαβούλευση συνεχίζονται. Κάθε αστοχία και ακραία πρόβλεψη που δεν υπηρετεί τη κοινωνική δικαιοσύνη θα αντιμετωπιστεί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

Η δημόσια διαβούλευση, που έχει ήδη συγκεντρώσει περίπου 800 σχόλια μόνο για το άρθρο «Ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος από την άσκηση ατομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας», θα διαρκέσει μέχρι το βράδυ της προσεχούς Δευτέρας και αμέσως μετά -πιθανώς την Τετάρτη, αμέσως μετά την επιστροφή του κ. Μητσοτάκη από το Λονδίνο- θα εισαχθεί στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση.