Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε στην ΕΡΤ ότι η φοροδιαφυγή των ελευθέρων επαγγελματιών είναι ένα δύσκολο πρόβλημα να αντιμετωπιστεί. Σύμφωνα με τον υπουργό, πάνω από τους μισούς ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνουν ζημιές ή μηδενικό εισόδημα, γεγονός που καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής.

Ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε ότι στο τεκμήριο ισχύει έκπτωση 50% για νησιά με 3.000 κατοίκους και χωριά μέχρι 500 κατοίκους.

«Δεν έχουμε αυταπάτες ότι με τις 11 πρωτοβουλίες θα αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή αλλά κάνουμε βήματα. Υπάρχουν κίνητρα και εκπτώσεις, για παράδειγμα χτίζεις αφορολόγητο και αν είσαι μισθωτός έχεις έκπτωση μέχρι 5.000 αν μαζεύεις αποδείξεις Και να καταργήσουμε το ΦΠΑ υπάρχει πάντα ο κίνδυνος φοροδιαφυγής», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης στην εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ.

«Ξέρω ότι οι ελέυθεροι επαγγελματίες ξεβολεύονται γιατί 30 χρόνια είχαν μάθει συγκεκριμένο φορολογικό τρόπο αλλά ο καθένας από εμάς έχει τη συνείδησή του. Δεν μπορούσα να κλείνω τα μάτια από το φόβο τουπολιτικού κόστους. Χρειάζεται να έχουμε θάρρος ειδικά αυτοί που λένε ότι έχουν νέες ιδέες», τόνισε.

Το 71% των ελευθέρων επαγγελματιών δηλώνει εισόδημα κάτω από το εισόδημα του μισθωτού που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, επανέλαβε. Το 54% των ελεύθερων επαγγελματιών πέρσι δήλωσε ζημίες ή το πολύ μηδενικό εισόδημα και το 27% δηλώνει επί πέντε χρόνια συνεχώς ζημίες ή μηδενικό εισόδημα. Τίθεται λοιπόν ένα ερώτημα ειδικά για την τελευταία κατηγορία: Πώς ζουν;, διερωτήθηκε ο κ. Χατζηδάκης.

Εργαζόμενος με τον κατώτατο μισθό βγάζει περισσότερο από τα αφεντικά του; Με συγχωρείτε, κάτι εδώ δεν κολλάει στην εξίσωση. Επομένως θέλω ο καθένας να βρεθεί να μπει στη θέση μου. Τόσα χρόνια, επαναλαμβάνεται το γνωστό, ότι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι είναι τα υποζύγια της οικονομίας. Αν εμείς δεν αντιδράσουμε σε αυτό και πούμε δεν βαριέσαι, ας πληρώνουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι περισσότερα απ’ ό,τι πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Θα ήταν κάτι κοινωνικώς αποδεκτό; , πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για το εάν το 2023 τελειώνουν συγκεκριμένοι δημοσιονομικοί κανόνες, ο κ. Χατζηδάκης απάντησε ότι επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία αλλά ίσως «μπέρδεψε τα πράγματα απόφαση γερμανικού ομοσπονδιακού δικαστηρίου». Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει σε δρόμο δημοσιονομικής σταθερότητας, είπε ο υπουργός.



Για τον προϋπολογισμό και τις επικρίσεις ότι δεν αντιμετωπίζει την ακρίβεια ο Κωστής Χατζηδάκης είπε, μεταξύ άλλων: Είχαν την κακοτυχία όσοι επέκκριναν να ακολουθήσει εντός δύο ώρών ανακοίνωση της Επιτροπής ότι η Ελλάδα έχει πετύχει συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους. Είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα έχει ανέβει πιο ψηλά οικονομικά και θα ανέβει περισσότερο κι αυτό φαίνεται από την αύξηση των επενδύσεων, την έκρηξη των εξαγωγών, τη συνεχή μείωση δημοσίου χρέους, την επίτευξη των στόχων ως προς το πλεόνασμα και τις συνεχείς αναβαθμίσεις από τους Οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης , καθώς και από τη μείωση της ανεργίας. «350.000 περισσότεροι συμπολίτες μας δουλεύουν σε σχέση με το 2019 και του χρόνου εκατομμύρια ‘Ελληνες ακριβώς επειδή η οικονομία αποδίδει, θα δούν αυξήσεις για δημοσίους υπαλλήλους και συντάξεις, αναπηρικά επιδόματα και αύξηση του αφορολόγητου για πολύρκνες οικογένειες.

Επίσης θα αυξηθεί κατά 20% ο προϋπολογισμός στην Υγεία και στην Παιδεία θα προστεθούν 255 εκατομμύρια ευρώ. Η πολιτική μας συνδυάζει δημοσιονομική σταθερότητα, προσέλκυση επενδύσεων και κοινωνική ευαισθησία, τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης.