Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Σαρακιώτης μίλησε στην ΕΡΤ. «Από την πρώτη στιγμή μιλούσα για ενότητα και είχα καλέσει μάλιστα τα ιστορικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ να αναλάβουν ρόλο και δράση προκειμένου να μείνουμε ενωμένοι και να προχωρήσουμε με το νέο αρχηγό, ο οποίος ήταν επιλογή με απόφαση της βάσης του κόμματος και άκρως δημοκρατικές διαδικασίες», είπε ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννης Σαρακιώτης για να συμπληρώσει: «Φαίνεται όμως, για να είμαστε ρεαλιστές ότι ένα μέρος της ομάδας της Έφης Αχτσιόγλου, όπως αυτοπροσδιορίζονται, έχει αποφασίσει να αποχωρήσει. Θεωρώ ότι το βέλτιστο και για όσους σκέφτονται την αποχώρησή τους, είναι να ολοκληρωθεί αυτή η ιστορία άμεσα. Κανέναν δεν ευνοεί, πλην του κυρίου Μητσοτάκη και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Έχει κουράσει, έχει κουράσει και εμάς, αλλά και πρώτα απ όλα έχει κουράσει τους πολίτες αυτή η διαρκής συζήτηση για τα εσωκομματκά του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν βρισκόμαστε στην αρχή των συζητήσεων, βρισκόμαστε στο πέρας των συζητήσεων, έχουν γίνει και από τις δύο πλευρές προσπάθειες συνεννόησης. Όποιος θέλει να παραμείνει και όποιος θέλει, να αποχωρήσει άμεσα. Η διαρκής εσωκομματική συζήτηση έχει κουράσει».

Γιάννης Σαρακιώτης: Ο πρόεδρος θα κριθεί όταν ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό τοπίο

«Ο κ. Κασσελάκης θα είναι αρχηγός κάποιους μήνες. Εγώ είμαι αισιόδοξος γιατί θεωρώ ότι το θέμα των αποχωρήσεων θα κλείσει τις επόμενες μέρες και υπάρχει όλο το χρονικό διάστημα και μέχρι τις εκλογές να ανασυνταχθούμε, πρόσθεσε και επεσήμανε: Δύο μήνες ένας νέος πρόεδρος δεν είχε ούτε μία μέρα περίοδο χάριτος και έπρεπε να απολογηθεί στο εσωτερικό του και να δέχεται εκ των έσω βέλη» σημείωσε ακόμη ο Γιάννης Σαρακιώτης.

Και συμπλήρωσε: «Θα τον κρίνουμε το επόμενο χρονικό διάστημα, όταν θα ξεκαθαρίσει το τοπίο στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ομογενοποιηθούμε και αποκτήσουμε μία κοινή γραμμή. Στις εκλογές του 2023 πληρώσαμε το γεγονός ότι κάθε ένα στέλεχος πολλές φορές έβγαινε και εξέφραζε προσωπικές απόψεις και όχι τη γραμμή του κόμματος».

Στο ερώτημα για το πώς θα επηρεαστεί από τις αποχωρήσεις η ισχύς της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σε σχέση με τα υψηλά ποσοστά της κυβέρνησης ο Γιάννης Σαρακιώτης απάντησε:

«Να δούμε τα υψηλά ποσοστά και το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς όπως πολύ καλά γνωρίζετε, σήμερα στη μία ώρα γίνεται μια μεγάλη πορεία και μια μεγάλη συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών, η οποία αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων, των μικρομεσαίων επιχειρηματιών κατά του νέου φορολογικού νομοσχέδιου, το οποίο συνιστά πρωτίστως μια προεκλογική εξαπάτηση της κυβέρνησης, αφού δεν αναφερόταν πουθενά στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Το αντίθετο έλεγαν όλα τα στελέχη της: Κανένας νέος φόρος, μόνο μείωση εισφορών. Και βλέπουμε τώρα ένα νομοσχέδιο το οποίο πλήττει καίρια και ουσιαστικά το εισόδημα της μεσαίας τάξης και κατώτερων στρωμάτων».

«Είμαστε στο 5ο έτος διακυβέρνησης της ΝΔ και το μόνο που λέει είναι ότι δεν μπορώ να πατάξει τη φοροδιαφυγή»

Δεν μπορεί να πατάξει τη φοροδιαφυγή και επιβάλλει έναν οριζόντιο φόρο στη μεσαία τάξη. Επίσης, είπε ο βουλευτής, μίλησε για εκτόξευση των ασφαλιστικών εισφορών. «Η κατώτατη κλίμακα ήταν 185 ευρώ με τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το 2019 και τώρα από 1η Ιανουαρίου 2024, με τη νέα αύξηση του νόμου 46 70 το 2020, είχαμε από το 23 9,6%,και έχουμε 3,8%. Από τα 185 πηγαίνουμε στα 250 το μήνα. Άρα όλος αυτός ο κόσμος βρίσκεται μεταξύ αισχροκέρδειας, ακρίβειας, αύξησης των φορολογικών συντελεστών και αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών. Με συγχωρείτε, αλλά αυτό δεν είναι μια ευνοϊκή συνθήκη διαβίωσης των πολιτών, ούτε έχει να κάνει με την ανάπτυξη που ευαγγελίζεται ο κ. Μητσοτάκης, ανέφερε ο Γιάννης Σαρακιώτης.

Στην ερώτηση σχετικά για το μαξιλάρι των 37 δισ., ο βουλευτής επεσήμανε: «Έχει παραδεχθεί ο Αλέξης Τσίπρας ότι έγιναν λάθη στον τομέα της φορολόγησης και της μη διανομής των ποσών αυτών των 37 δισεκατομμυρίων ευρώ. Δεν είναι κάτι το οποίο αντιλήφθηκε ο κ. Κασσελάκης. Όλοι το δεχτήκαμε το προηγούμενο χρονικό διάστημα».

«Για το δυστύχημα στα Τέμπη, φαίνεται ότι έχει ευθύνη ο υπουργός Υποδομών. Φταίει ο κύριος Μητσοτάκης: Κράτησε τον υπουργό του και τον ενέταξε και στις λίστες και εξελέγη και πάλι. Τι ανάληψη πολιτικής ευθύνης είναι αυτή;», σχολίασε ο Γιάννης Σαρακιώτης.

Γιάννης Σαρακιώτης: Το 2015 είχαμε μεγαλύτερες αποχωρήσεις

Μεγάλο μέρος των βουλευτών, μεγάλο μέρος της βάσης των πιο δραστήριων στελεχών αποχώρησαν το 2015 και κρατήθηκαν τα ποσοστά μας και ανακάμψαμε, απάντησε σε ερώτηση για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ.

«Κάθε διαφορετική δημοσκόπηση θα εξέπληττε τους πάντες»

Όταν επί δύο μήνες η εικόνα που έχει ο κόσμος είναι πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, Προοδευτική Συμμαχία, πρώην υπουργοί να βγαίνουν από το πρωί μέχρι το βράδυ στις τηλεοράσεις και να βάλλουν κατά του κόμματός τους μέχρι πριν λίγες μέρες και κατά του νέου προέδρου, ευνόητα αυτή η κατάσταση θα αποτυπωνόταν στις δημοσκοπήσεις, είπε ο βουλευτής και μίλησε για «συντονισμένη επίθεση και κατά του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ τόνισε ότι «απεδείχθη από τις συζητήσεις για νέο κόμμα ότι κάποιοι παρέμεναν προκειμένου να βλάψουν το ΣΥΡΙΖΑ πριν αποχωρήσουν».

Όλοι ακούγαμε ότι θα γίνει ένα κόμμα και παρόλα αυτά έμεναν στον ΣΥΡΙΖΑ και δεν λέγανε κουβέντα για τον κύριο Μητσοτάκη, δεν λέγαν κουβέντα, δεν ασκούσαν καθόλου αντιπολίτευση, μια πρόταση, μια κριτική και το μόνο που έκαναν ήταν να βάλλουν κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου, τόνισε.

Πηγή: ΕΡΤ