Το θεατρικό έργο του Αλέκου Σακελλάριου, «Ο θάνατός σου, η ζωή µου», δίνει συχνά και τον κατάλληλο τίτλο για τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά, µε τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να δίνουν µάχη ηγεµονίας και επιβίωσης παράλληλα. Από τη µια πλευρά, ο Στέφανος Κασσελάκης γνωρίζει ότι σε περίπτωση που δεν καταφέρει µέχρι τις ευρωεκλογές να ανεβάσει τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και να κρατήσει τη δεύτερη θέση θα αµφισβητηθεί έντονα και δεν αποκλείεται να ξεκινήσει και η αρχή του τέλους για τη θέση του στην ηγεσία του κόµµατος.

Από την άλλη, ο Νίκος Ανδρουλάκης ξέρει καλά ότι αν το ΠΑΣΟΚ, παρά τον καταποντισµό του ΣΥΡΙΖΑ, δεν καταφέρει να κάνει το «άλµα» επικρατώντας στην Κεντροαριστερά και παίρνοντας τη δεύτερη θέση, θα έχει χάσει τη µεγαλύτερη ευκαιρία για την ανατροπή των συσχετισµών και θα έχει ανοίξει και για εκείνον το παράθυρο της αµφισβήτησης. Στις Ευρωεκλογές «παίζονται» τα πάντα για τα δύο κόµµατα και τις ηγεσίες τους. Για το ΠΑΣΟΚ, η επίτευξη του στόχου αυτού γίνεται όλο και πιο πιεστική, µε την ηγετική οµάδα του κόµµατος να προσµένει µετρήσεις σε βάθος χρόνου που να το δείχνουν να περνάει σταθερά τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά τις πρώτες δηµοσκοπήσεις που φέρουν το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση, της Opinion Poll, καθώς και της GPO που δηµοσιεύθηκε χθες στα «Παραπολιτικά», στόχος θα γίνει η δυναµική αυτή όχι απλώς να διατηρηθεί µέχρι τις εκλογές, αλλά να ενισχυθεί σηµαντικά. «Προτιµώ να είµαστε τρίτοι µε 18%, παρά δεύτεροι µε 14%, απλώς και µόνο επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσε», µας είχε τονίσει άλλωστε βουλευτής του κόµµατος, σε πηγαδάκι µε δηµοσιογράφους, αποτυπώνοντας την αγωνία το ΠΑΣΟΚ να ενισχύσει σηµαντικά τα ποσοστά του. Στη µεγάλη εικόνα, για να υπάρξει επιτυχία αποδεκτή από όλους στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει το κόµµα να δείξει στις κάλπες του Ιουνίου την προοπτική να γίνει η εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στη Ν.∆. και όχι απλώς το δεύτερο µεν, µικρό δε κόµµα.

Αγώνας δρόµου

Στο επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη συνυπολογίζουν τον σύνθετο αγώνα δρόµου µέχρι τις ευρωεκλογές, γνωρίζοντας ότι καθοριστικός παράγοντας θα είναι η ενεργοποίηση όλων των δυνάµεων. Οι Νοµαρχιακές Επιτροπές και οι περισσότεροι από 100 «πράσινοι» δήµαρχοι θα αποτελέσουν και τους πυρήνες για να αποκτηθεί αυτή η δυναµική. Ετσι φροντίζουν να εκτονωθεί η οποιαδήποτε δυσαρέσκεια µε τις συνεδριάσεις των οργάνων, προκειµένου να εκφραστούν όλα τα στελέχη έπειτα από πιέσεις για πιο συχνές συνεδριάσεις των κορυφαίων επιτροπών του ΠΑΣΟΚ.

Ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης αποφεύγει να θέσει τον πήχυ ψηλά µιλώντας για επιθυµητό ποσοστό, ωστόσο η πραγµατικότητα είναι γνωστή και στον ίδιο. Η δεύτερη θέση θα πρέπει να συνοδεύεται και µε υψηλά ποσοστά του ΠΑΣΟΚ. Πριν από την Κεντρική Επιτροπή και το Πολιτικό Συµβούλιο είχαν συνεδριάσει όλες οι Νοµαρχιακές του ΠΑΣΟΚ. Οι µηχανισµοί ζεσταίνονται για τα καλά, καθώς η ανηφόρα µέχρι τις κάλπες θα κρίνει και τους «οδηγούς» τους.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής