Η παρέµβαση του Αλέξη Τσίπρα και το σκληρό και σαφές µήνυµα που έστειλε στον Στέφανο Κασσελάκη, για τις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, έφερε νέα δεδοµένα στο εσωκοµµατικό παζλ του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, µε αποτέλεσµα όλα τα ενδεχόµενα να είναι πλέον ανοιχτά.

Το µήνυµα του Αλέξη Τσίπρα ήταν σαφές και διπλό. Υπεύθυνος για την ενότητα του κόµµατος είναι ο Στέφανος Κασσελάκης, ενώ είναι σηµαντικό να παραµείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόµµα αξιωµατικής αντιπολίτευσης στη Βουλή µε τους «6+6» και την Εφη Αχτσιόγλου.

Για τα στελέχη που στηρίζουν την Εφη Αχτσιόγλου όποια απόφαση και να πάρουν είναι «εµπρός γκρεµός και πίσω ρέµα», καθώς εάν µείνουν µέσα στο κόµµα τα πράγµατα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολα, ενώ εάν φύγουν θα έχουν κάνει άλµα στο κενό. Μέχρι και την Πέµπτη το πρωί τα στελέχη της τάσης αυτής εµφανίζονταν να έχουν πειστεί ότι η λύση είναι µία: η αποχώρηση από το κόµµα τους. Ολα αυτά, τη στιγµή που ο Στέφανος Κασσελάκης διαµηνύει ότι εάν αποχωρήσει οργανωµένα οµάδα βουλευτών θα πρόκειται για αποστασία. 

Διαβάστε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ: Στην έξοδο η ομάδα Αχτσιόγλου - ''Δεν μπορούμε να μείνουμε άλλο" - Τι είπαν τα στελέχη στις παρεμβάσεις τους - Επίθεση σε Πολάκη για ''βούρκο''

Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα µε τον Στέφανο Κασσελάκη άλλαξε τα πράγµατα, καθώς ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εµφανίστηκε να παρεµβαίνει στις εξελίξεις, ζητώντας από τον νέο πρόεδρο να σεβαστεί το καταστατικό και να εγγυηθεί την ενότητα. Το µήνυµα που έστειλε ο πρώην αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης ήταν σαφές. Τα στελέχη της Οµπρέλας έφυγαν από το κόµµα, καθώς δεν υπήρχε κανένα κοινό σηµείο επαφής. Οι «6+6» και η Εφη Αχτσιόγλου είναι δικά του παιδιά -αφού τα ανέδειξε πολιτικά- και για κανέναν λόγο δεν θα πρέπει να βρεθούν εκτός ΣΥΡΙΖΑ.

Ενόχληση Τσίπρα

Οι πληροφορίες λένε ότι τα όσα είπε ο Στέφανος Κασσελάκης για το «µαξιλάρι» των 37 δισεκατοµµυρίων ευρώ ενόχλησαν ιδιαίτερα τον πρώην πρόεδρο, καθώς ο νέος επικεφαλής αµφισβήτησε το βασικό αφήγηµα της κυβέρνησης Τσίπρα και µάλιστα µε τρόπο ο οποίος έδειχνε πλήρη απαξίωση της πρώτης αριστερής κυβέρνησης.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έµεινε µόνο εκεί. Ξεκίνησε σειρά επαφών µε τα στελέχη που ανήκουν στην τάση «6+6», βλέποντας αρχικά τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη και στη συνέχεια τον Νάσο Ηλιόπουλο. Στις συναντήσεις αυτές λέγεται ότι προσπάθησε να τους µεταπείσει πως δεν χωράνε δύο κόµµατα από τον πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή και οποιαδήποτε κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση θα πρόδιδε τον κόσµο που ανέδειξε το κόµµα τους αξιωµατική αντιπολίτευση. Το εάν τα κατάφερε θα φανεί, αν και οι ψηφοφόροι που στηρίζουν τα στελέχη αυτά βρίσκονται προς την κατεύθυνση της εξόδου από το κόµµα.

Εάν πάντως τελικά η Εφη Αχτσιόγλου, ο Νάσος Ηλιόπουλος και ο Αλέξης Χαρίτσης αποφασίσουν να µείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης αναµένεται να τους εντάξει στα όργανα του κόµµατος αρχίζοντας από τον πρωινό καφέ. Πάντως, η αλήθεια είναι ότι ο ενθουσιώδης χαρακτήρας του Στέφανου Κασσελάκη έχει φέρει αρκετές φουρτούνες στους συνεργάτες του, αλλά και σε όσους τους στήριξαν µέσα στο κόµµα. Κάποιοι µάλιστα ισχυρίζονται ότι έχει αρχίσει να εξαντλείται η υποµονή τους, καθώς σε καθηµερινή βάση βρίσκονται προ εκπλήξεως, δεδοµένου ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν µιλάει µε κανέναν και δεν ενηµερώνει τους συντρόφους του για τις κινήσεις που θα κάνει.

Η αµφισβήτηση του «µαξιλαριού» των 37 δισ. έδωσε λαβές για να γίνει σκληρή κριτική στον νέο πρόεδρο µε τα στελέχη όλων των τάσεων να τον κατηγορούν για άγνοια. Αντιδράσεις υπάρχουν και για την πατριωτική Αριστερά, την οποία επικαλείται µε κάθε ευκαιρία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για τη σηµαία, καθώς, όπως λένε, θεωρείται αυτονόητος ο σεβασµός σε αυτό το σύµβολο.  Ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης, ωστόσο, εµφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιηµένος και αισιόδοξος, καθώς τα µηνύµατα που λαµβάνει από την κοινωνία είναι πολύ θετικά.

Κυκλοφορεί µάλιστα καθηµερινά µε το Μετρό και έρχεται σε επαφή µε τους πολίτες, οι οποίοι τον ενθαρρύνουν να συνεχίσει έτσι, και όλα δείχνουν ότι θα εξακολουθήσει την αδιαµεσολάβητη επαφή του µαζί τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόµα και η οµιλία του στην Κ.Ε., η οποία κατά γενική οµολογία ήταν ιδιαίτερα σκληρή µε ακραίες εκφράσεις περί «5ης φάλαγγας και µικρούς ανθρώπους», πέρασε µε ικανοποίηση στους πολίτες, καθώς θεώρησαν ότι ο νέος πρόεδρος είπε αλήθειες για όσα συµβαίνουν και συνέβαιναν στο κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης.

Στόχος του, όπως όλα δείχνουν, είναι να προσεγγίσει τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ένα κοµµάτι πολιτών της Ν.∆., οι οποίοι κατέληξαν να ψηφίζουν το κυβερνών κόµµα, αφού δεν υπήρχε άλλη εναλλακτική πρόταση. Ολα αυτά προφανώς δείχνουν ότι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει πολιτικά και ιδεολογικά να κάνει µία µικρή ή µεγάλη (;) στροφή από τον προσανατολισµό που παραδοσιακά είχε ο ΣΥΡΙΖΑ, ακόµα και όταν ο Αλέξης Τσίπρας µιλούσε για τη διεύρυνση.  Η στροφή αυτή γίνεται προφανώς λίγο άγαρµπα, προκαλώντας εσωτερικούς τριγµούς στον ΣΥΡΙΖΑ, αναγκάζοντας τον Αλέξη Τσίπρα να µπει στο εσωκοµµατικό παιχνίδι, µιλώντας για την ενότητα του κόµµατος και τον ρόλο που καλείται να παίξει η αξιωµατική αντιπολίτευση.