Στη δίνη της εσωστρέφειας παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ και ούτε το πολυσυζητημένο επικοινωνιακό χάρισμα του Στέφανου Κασσελάκη δεν έχει καταφέρει να βγάλει το κόμμα από καταστάσεις διαλυτικές που λίγο θέλουν να παραπέμψουν σε εικόνες πολιτικής επιθεώρησης.

Η πολιτική τραγωδία του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο δεν φέρνει μόνο αντιμέτωπο τον Στέφανο Κασσελάκη με την αμφισβήτηση και την αποδοκιμασία από την εσωκομματική αντιπολίτευση, αλλά και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα. Ο Τσίπρας μετά την εκκωφαντική σιωπή του έρχεται αντιμέτωπος με τις επιλογές του, οι οποίες διαπίστωσε ότι απειλούν την υστεροφημία του. Η τοξικότητα που τα προηγούμενα χρόνια μπορούσε να χαλιναγωγηθεί μόνο από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα έγινε κανονικότητα επί Κασσελάκη. Η υπόνοια του «για να σας δω τώρα» απομάκρυνε κάθε ενδεχόμενο παρέμβασής του. 

Διαβάστε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ: Ένα βήμα πριν από την έξοδο η ομάδα Αχτσιόγλου - Κρίσιμο Σαββατοκύριακο για Έφη, Χαρίτση, Ηλιόπουλο και Τζανακόπουλο

Θορυβήθηκε και κινητοποιήθηκε μετά την  τοποθέτηση Κασσελάκη για το «μαξιλαράκι» των 37 δισεκατομμυρίων ευρώ, η οποία εκτός από αιχμή για τον Τσακαλώτο , ήταν και ένα μεγάλο χαστούκι στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα. Ο νέος πρόεδρος όφειλε να υπερασπιστεί το έργο του προκατόχου του και ο αφού δεν το έκανε ο «πρώην» όφειλε να… σπάσει τη σιωπή του και να του τραβήξει το αφτί.

Τα είπα- ξείπα του Κασσσελάκη

Μετά την συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα ο Στέφανος Κασσελάκης επιχείρησε δύο φορές να κάνει την διόρθωση που όφειλε και να βγάλει τον Αλέξη Τσίπρα από το κάδρο των μνημονιακών ευθυνών.

Ξεκίνησε με ανάρτησή του στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται στη διακυβέρνηση Τσίπρα μιλώντας για μια «κυβέρνηση της ρύθμισης του χρέους και της εξόδου από τα μνημόνια»

Αναλυτικά, η ανάρτηση:

 «Διπλή επίδειξη πολιτικής ανηθικότητας από την πλευρά του Κ. Μητσοτάκη.

- Δια στόματος κυβερνητικού εκπρόσωπου θεωρεί ότι όποιος έχει εργαστεί στη Goldman Sachs είναι εν δυνάμει υποστηρικτής της δικτατορίας στην Ελλάδα!- Και αυτοπροσώπως, αποκαλώντας «μόρφωμα» τον ΣΥΡΙΖΑ, την κυβέρνηση της ρύθμισης του χρέους και της εξόδου από τα μνημόνια.

Ακόμα και ένα κόμμα που κυβερνάει χέρι χέρι με την Ακροδεξιά εσωτερικού (Βορίδης, Γεωργιάδης, Πλεύρης) και εξωτερικού (Βελόπουλος), προσωπικά δε θα το αποκαλούσα ποτέ μόρφωμα, σεβόμενος τη δημοκρατική ψήφο των πολιτών. Όμως αυτή είναι η διαφορά μας».


 Απάντηση – ξεκαθάρισμα

Λίγο αργότερα την ίδια μέρα ο Στέφανος Κασσελάκης μιλώντας στο Νίκο Χατζηνικολάου και ερωτηθείς για τον «μαξιλαροπόλεμο» που ξέσπασε στο ΣΥΡΙΖΑ και πάλι φροντίζει ξεκάθαρα να βγάλει από το κάδρο τον Αλέξη Τσίπρα, αποδίδοντας την ευθύνη στον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ειδικότερα ο Στέφανος Κασσελάκης απάντησε σχετικά: «Υπάρχει η βόλτα που έκανα προς τη Βουλή, υπάρχει η ομιλία στο Economist. Στην ομιλία μου στο Economist απάντησα -βασικά ανέλυσα μάλλον την έκθεση της Standard & Poors για την επενδυτική βαθμίδα- όπου εκεί έλεγε η Standard & Poors ότι είναι ένα πολύ μεγάλο μαξιλάρι το συγκεκριμένο. Αναφέρθηκα στη χρηστή διοίκηση που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με τις προηγούμενες, όπου όντως ήταν μια τίμια κυβέρνηση. Είχε ένα δύσκολο έργο, το έφερε εις πέρας.


Η άλλη ερώτηση ήταν του δημοσιογράφου στο βόλτα μου, στον δρόμο προς τη Βουλή όπου με ρωτάει για το ύψος του μαξιλαριού. Ξεκάθαρα με ρωτάει, «το 37 δεν θα μπορούσε να ήταν και λιγότερο;». Ο κ. Τσακαλώτος ήταν ο υπεύθυνος της διαπραγμάτευσης με τους ομολόγους του. Ήταν μια πορεία στην οποία η Ελλάδα έλεγε αυτά τα μέτρα θα πάρουμε, θεωρούμε ότι θα αποφέρουν 10 δισ. Η τρόικα έλεγε 5 δισ. θα αποδώσουν και τελικά ήταν 15 δισ. υπεραπόδοση. Ξανά και ξανά και ξανά. Άρα λοιπόν, ο κ. Τσακαλώτος θα μπορούσε να έχει κάνει μια καλύτερη συνεννόηση, διαπραγμάτευση με την τρόικα, να πείσει ότι αυτή η υπεραπόδοση είναι δομική» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Στέφανος Κασσελάκης.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανησύχησε και παρενέβη, αλλά κατόπιν εορτής και αφού είχαν ηχήσει οι καμπάνες της διάλυσης στο ΣΥΡΙΖΑ, με κεντρικό πρόσωπο του δράματος τον Στέφανο Κασσελάκη. Μια παρέμβαση και μια προσπάθεια υπενθύμισης της δυναμικής του, για όσους μένουν ή σκέφτονται να εγκαταλείψουν του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ένα μήνυμα προς όλους πως η επιρροή που ασκούσε τόσο καιρό είναι ακόμα ισχυρή.