Η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στη σημερινή πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία με αφορμή την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου προβληματίζει την Κουμουνδούρου, καθώς η αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία και οι μαζικές αποχωρήσεις ανατρέπουν τα πάντα και προκαλούν ερωτήματα και ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης αντί του Πολυτεχνείου κατέθεσε σήμερα στεφάνι στον χώρο του ΕΑΤ-ΕΣΑ στο Πάρκο Ελευθερίας. Αν στη συνέχεια μεταβεί στο Πολυτεχνείο παραμένει άγνωστο, όπως άγνωστο είναι αν θα συμμετάσχει στην καθιερωμένη πορεία, καθώς η Νεολαία του κόμματος, η οποία κάθε χρόνο δίνει πνοή στο μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, έχει κηρύξει τον νέο πρόεδρο persona non grata και θα απέχει.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Κασσελάκης είχε απαντήσει καταφατικά σε ερώτηση πολίτη -στη διάρκεια συνέντευξής του στην Πλάκα στον τηλεοπτικό σταθμό Mega- σχετικά με την παρουσία του στους φετινούς εορτασμούς. Ότι θα πάει δηλαδή στο Πολυτεχνείο, χωρίς όμως να διευκρινίσει αν θα συμμετάσχει και στη διαδήλωση-πορεία.

Σε κάθε περίπτωση η συμμετοχή στο μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ στη σημερινή πορεία με κατάληξη την αμερικανική πρεσβεία αναμένεται… ελλειμματική, καθώς το μεγαλύτερο τμήμα της οργανωμένης κομματικής βάσης έφυγε μετά την αποχώρηση της «Ομπρέλας». Όσον αφορά τη Νεολαία, η οποία ελέγχεται σχεδόν στο σύνολό της από την ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου, οδεύει ουσιαστικά προς την έξοδο, με αποτέλεσμα αρκετά από τα μέλη της να επιλέγουν να παραστούν στην πορεία μετέχοντας στο μπλοκ του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ), αντί να συνοδεύουν τη νέα ηγεσία.

Σε σχετική κρούση μάλιστα τα νεότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ παρέπεμψαν το θέμα στους γραμματείς του κόμματος, παίρνοντας αποστάσεις από την κεντρική εκπροσώπηση της Κουμουνδούρου. Εμφανής θα είναι η απουσία της παλιάς φρουράς από το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, των 60άρηδων και άνω στελεχών της «Ομπρέλας», αρκετοί εκ των οποίων είχαν αναπτύξει έντονη αντιδικτατορική δράση και κάθε χρόνο έδιναν το «παρών» στην καθιερωμένη πορεία. Αυτά τα πρόσωπα θα είναι φυσικά στον εορτασμό του Πολυτεχνείου αλλά μακριά από το επίσημο μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ. Αν τελικά υπάρξει μαζική εκπροσώπηση, πράγμα δύσκολο μετά τον εμφύλιο που ξέσπασε…

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»