Μία συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής μπορεί να έχει ατυχή κατάληξη για τον ή τη βουλευτή που προκαλεί τη συζήτηση και να αποδείξει ότι υπάρχουν φορές κατά τις οποίες κατατίθενται παντελώς άσχετες και εντελώς «ανορθόγραφες» ερωτήσεις προς τους αρμόδιους υπουργούς.

Έτσι, κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, στη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, απάντησε σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Μαρίας Αθανασίου. Ο Μάριος Θεμιστοκλέους υποχρεώθηκε να εξηγήσει με στοιχεία στη βουλευτή της Ελληνικής Λύσης το γεγονός ότι «δεν υπάρχει γονιδιακή θεραπεία για τους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία».

Δεν υπάρχει γονιδιακή θεραπεία για τους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, καθώς η ίδια η παρασκευάστρια εταιρεία έχει ζητήσει και έχει λάβει εδώ και πολύ καιρό την ανάκληση της άδειας κυκλοφορίας του φαρμακευτικού σκευάσματος ZYNTEGLO.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η μόνη γονιδιακή θεραπεία η οποία έχει υπάρξει σε παγκόσμιο επίπεδο είναι το Zynteglo. Αυτή το 2019 είχε πάρει έγκριση από τον ΕΜΑ της Ε.Ε. και η χώρα μας το ενέταξε στο σύστημα ηλεκτρονικής προέγκρισης. Και ο οποιοσδήποτε ασθενής Έλληνας είχε πρόσβαση σε αυτό. Στις 24/3/2022 η άδεια κυκλοφορίας του Zynteglo ανακλήθηκε από την ίδια εταιρεία. 'Άρα, αυτό το φάρμακο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη χώρα μας. Μέχρι η εταιρεία να υποβάλει ξανά αίτημα στον EMA και να ξαναπάρει έγκριση από τον ΕΟΦ, δεν υπάρχει γονιδιακή θεραπεία».