Για πολιτικές εντυπώσεις και μόνο από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και τακτικισμούς από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, προαναγγέλλοντας ότι η Ν.Δ. θα απορρίψει κάθε αίτημα να συσταθεί Προκαταρκτική Επιτροπή για τα Τέμπη και την αμαρτωλή σύμβαση 717.

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο υπουργός Επικρατείας στα όσα καταλόγισε στην κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «η Ν.Δ. από την πρώτη στιγμή, η θέση μας και στάση είναι καθαρή, να βρούμε τα αίτια αυτού του τραγικού δυστυχήματος. Τι έκανε η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή, πήρε την ευθύνη, υπήρξε παραίτηση του αρμόδιου υπουργού, υπήρξε πόρισμα και η Δικαιοσύνη κινήθηκε στο πεδίο των ποινικών ευθυνών.

Συμφωνείτε πως είχαμε δεσμευτεί από την προηγούμενη Βουλή να μπούμε στη συζήτηση βαθύτερα στις αιτίες. Αλλά ας μιλήσουμε για τακτικισμούς», είπε ο υπουργός Επικρατείας.

Συνεχίζοντας να απαντά στον Νίκο Ανδρουλάκη ο Μάκης Βορίδης υπογράμμισε: «Μόλις κατατέθηκε η πρόταση από την αντιπολίτευση ως ασκούσα το δικαίωμά της για σύσταση εξεταστικής, η Ν.Δ. είπε αμέσως ΝΑΙ να γίνει αυτή η εξεταστική. Δεν συμφωνούμε με το σκεπτικό, την αιτιολογία αλλά με το αιτητικό να γίνει η εξεταστική. Πού υπάρχει τακτικισμός;

Η αποδοχή της πρότασης του ΚΚΕ οδηγεί στη συγκάλυψη, λέει ο Ανδρουλάκης. Άρα και η απόρριψη της πρότασης  δεν οδηγεί επίσης σε συγκάλυψη.

Ό,τι και να κάνουμε, ό,τι και αν πούμε για την εξεταστική επιτροπή οδηγεί σε συγκάλυψη;

Λέμε σε μια αίτηση που το σκεπτικό δεν το συμμεριζόμαστε λέμε ναι! Και είναι συγκάλυψη;

Ακούμε για τις προκαταρκτικές και ποινικές ευθύνες; Το άκουσα από τρία κόμματα, από τη ΝΙΚΗ, ΕΛΛ.  ΛΥΣΗ, ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ. Εσείς στέργετε να υπερψηφίσουμε όλες τις προτάσεις.

Να ενεργοποιηθεί το άρθρο 86 του Συντάγματος για ποινικές ευθύνες υπουργών.

Δηλαδή χωρίς να ξέρετε τις αποδιδόμενες κατηγορίες εσείς τις έχετε αποδώσει στους υπουργούς.

Αυτό δεν είναι τακτικισμός;

Δηλαδή τόσο σοβαρά παίρνετε τον ρόλο σας που εσείς ήδη κατηγορείτε χωρίς να έχετε δει τα κατηγορητήρια;

Πάμε στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ, ζητάτε διερεύνηση ποινικών ευθυνών, θα σας απαντήσουμε γιατι υπάρχει προθεσμία.

Σας λέω από τώρα ότι θα την απορρίψουμε την πρόταση για προκαταρκτική επιτροπή, διότι δεν συντρέχουν ποινικές ευθύνες. Είδαμε την πρότασή σας και την κρισιολόγησή σας, αναλυτικά θα σας απαντήσουμε κατά τη συζήτηση που θα γίνει. Θα γίνει ωραία νομική συζήτηση.

Θα ξεχάσω τα λίγα νομικά που ξερω! Δεν ήξερα ότι τελούνται ανθρωποκτονίες με παραβάσεις καθήκοντος και απιστίες. Δυσκολεύομαι να ακολουθήσω το σκεπτικό, αλλά οι καλοί συνάδελφοί μου στο ΠΑΣΟΚ θα μας το εξηγήσουν.

Ασφαλώς στο ΠΑΣΟΚ θα γνωρίζετε, αν ανακαλύψουν ποινικές ευθύνες μελών των κυβέρνησης στην εξεταστική επιτροπή,  μπορεί να μετατραπεί σε προανακριτική!

Απαντώντας στα όσα ανέφεραν κατά τη συζήτηση οι δύο πολιτικοί αρχηγοί Σωκράτης Φάμελλος και Νίκος Ανδρουλάκης, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης σχολίασε δηκτικά «βλέπω ότι ξαφνικά δεν θέλετε να συζητήσουμε για εξεταστική αλλά για προκαταρκτική που θα συζητήσουμε σε επόμενη συνεδρίαση. Είμαι στον πειρασμό να ανοίξω τη συζήτηση για να άκουγα την ποινική σας επιχειρηματολογία. Λέω να κάνετε καλά τη δουλειά σας, γιατί θα βρεθείτε σε εξαιρετικά δυσμενή θέση, να βγάλετε ποινική ευθύνη και μάλιστα συνδεόμενη, με τη πρόκληση αυτού του τραγικού δυστυχήματος.

Η εισαγγελέας έχει αρμοδιότητα για ευρωπαϊκά δημοσιονομικά. Συζητεί για διαχείριση χρημάτων της Ε.Ε. Εμάς μας ενδιαφέρει η διερεύνηση των αιτιών του δυστυχήματος, εκεί θέλουμε να επικεντρωθούμε.

Τα πράγματα είναι σαφή και ξεκάθαρα, η Ν.Δ. από την πρώτη στιγμή είναι υπέρ του να βρεθούν όλα όσα οδήγησαν στο δυστύχημα. Αλλά αυτή η στάση δεν θα επιτρέψουμε από οποιονδήποτε θέλει να κάνει τακτικισμούς και φτηνή πολιτική εκμετάλλευση. Δεν θα επιτρέψουμε να διαστρεβλωθεί η πολιτική μας στάση».

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, έλαβε τον λόγο και ανταπάντησε πως «ο Μ. Βορίδης αναίρεσε τον λόγο που ήρθαμε εδώ, γιατί είπε ότι δεν θα συνηγορήσουν σε αιτήματα ποινικών ευθυνών, και δεν θα λάβει υπόψη του δικογραφία που περιλαμβάνει ποινικά αδικήματα από υπουργό. Βγαίνετε πάνω από τον Ευρωπαίο εισαγγελέα και γίνεστε δικαστής», είπε και πρόσθεσε: «Τζάμπα συζητάμε. Ο Μ. Βορίδης δεν άκουσε τη συζήτηση στην κοινωνία, τους γονείς, τα στελέχη του ΟΣΕ, εμάς και το ΠΑΣΟΚ».