Κόκκινο χτύπησε η αντιπαράθεση στη Βουλή μεταξύ του υπουργού Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, και του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου, με επίκεντρο τις κατηγορίες που εξαπέλυσε ο δεύτερος προς την κυβερνητική πλευρά κατά την ομιλία του στη Βουλή για την τραγωδία των Τεμπών.

Διαβάστε ακόμα: Πόρισμα εξεταστικής για Τέμπη: Όσα κατήγγειλαν στη Βουλή οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης - Τι απάντησε η κυβέρνηση
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czyqegp7itap)


Μάκης Βορίδης: Τα ερωτήματα προς τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν καταθέτει πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής

Παίρνοντας τον λόγο, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης απάντησε προς την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται από τη μια πλευρά ως «διαπρύσιος κήρυκας επειδή η Νέα Δημοκρατία δεν αναγνωρίζει ποινικές ευθύνες», από την άλλη πλευρά όμως δεν επιλέγει να καταθέσει πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.

«Κάνατε εκτενή ανάλυση για τις ποινικές ευθύνες υπουργών. Κατάλαβα την πεποίθησή σας ότι υπάρχουν ενδείξεις για τέλεση ποινικών αδικημάτων. Αυτό κατάλαβα. Αυτό που δεν κατάλαβα είναι, εφόσον έχετε την πεποίθηση αυτή, θα καταθέσετε πρόταση για σύσταση Προκαταρκτικής; Να θυμίσω ότι πρόταση τέτοια δεν έχει κατατεθεί. Πρόταση που να συνδέει ανθρωποκτονίες και παρακώλυση συγκοινωνιών δεν έχει κατατεθεί στο Κοινοβούλιο. Η πρόταση αφορούσε ζητήματα για λογιστικά και οικονομικά ζητήματα της Σύμβασης 717. Θέλω να μου το διευκρινίσετε. Είστε διαπρύσιος κήρυκας και μας εγκαλείτε για τη στάση μας επειδή δεν αναγνωρίζουμε ποινικές ευθύνες, από την άλλη θα καταθέσετε τέτοια πρόταση ή όχι;», διερωτήθηκε ο κ. Βορίδης, απαντώντας έτσι στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί ποινικών ευθυνών του πρώην υπουργού Μεταφορών Κώστα Καραμανλή.


Σωκράτης Φάμελλος: «Έχετε αποφασίσει να αμνηστεύσετε τα δικά σας πολιτικά πρόσωπα»

Ο Σωκράτης Φάμελλος απευθυνόμενος προς την πλευρά του υπουργού Επικρατείας, αφού σημείωσε ότι «δεν σας αναγνωρίζω το δικαίωμα να εκπροσωπείτε μια κυβέρνηση που δεν ψηφίζετε τους νόμους της», στη συνέχεια αναφέρθηκε σε ενδείξεις για παραλείψεις υπουργών που συνδέονται με το έγκλημα -όπως το χαρακτήρισε- των Τεμπών.

«Έχετε όμως αποφασίσει να αμνηστεύσετε τα δικά σας πολιτικά πρόσωπα, το κάνατε και τον περασμένο Νοέμβριο. Λέμε να πάρουμε μια απόφαση ομόφωνα, να ελέγξει η Δικαιοσύνη όλα τα παραπτώματα των πολιτικών προσώπων, που τελέστηκαν διά της παραλείψεως. Αντέχετε; Γιατί κρύβεστε;», πρόσθεσε. Ο κ. Φάμελλος εξαπέλυσε παράλληλα βολές προσωπικά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, σημειώνοντας πως η απουσία του πρωθυπουργού από την Ολομέλεια αποδεικνύει ότι δεν σέβεται τις οικογένειες των θυμάτων, τη Δικαιοσύνη και την κοινωνία και υπογράμμισε ότι η κυβερνητική πλευρά υπηρετεί οργανωμένο σχέδιο συγκάλυψης.

Αντικρούοντας τα πυρά, ο Μάκης Βορίδης επισήμανε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταθέτει πρόταση για Προανακριτική Επιτροπή, διότι εκεί θα πρέπει να έχει πειστική στάση. «Η πρόταση για σύσταση Προανακριτικής έχει ζητήματα, γιατί πρέπει να πείτε αδικήματα, να περιγράψετε, να κάνετε μια εξειδικευμένη ποινική συζήτηση και εσείς δεν αναλαμβάνετε την ευθύνη της προτάσεως», σχολίασε.


«Η τραγωδία των Τεμπών είναι σκάνδαλο που έχει ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας»


Από την πλευρά του ο Σωκράτης Φάμελλος διαβεβαίωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αξιοποιήσει κάθε κοινοβουλευτικό εργαλείο, εντός και εκτός Ελλάδας, ώστε να διαλευκανθούν όλες οι πτυχές της τραγωδίας των Τεμπών και να αποδοθεί δικαιοσύνη, κάνοντας λόγο για συντονισμένη προσπάθεια της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη να συγκαλύψουν ευθύνες.

«Κυρίες και κύριοι βουλευτές της συμπολίτευσης, έχετε όλοι μια πολύ μεγάλη ευθύνη. Αν θα κάνετε ό,τι είναι δυνατό να αποκαλυφθεί η αλήθεια ή θα κουβαλάτε το στίγμα της συγκάλυψης. Και αυτή η ευθύνη βαρύνει την ελληνική Βουλή αλλά και την ελληνική Δικαιοσύνη που ερευνά το δυστύχημα», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας πως η τραγωδία των Τεμπών είναι σκάνδαλο που έχει ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας.