«Το φορολογικό νομοσχέδιο περιορίζει τη φοροδιαφυγή και την κίνηση των μετρητών και δεν επιβάλλει κεφαλικό φόρο», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Πρωινές Ιστορίες» με τον Γιάννη Αργυρό ο βουλευτής της Ν.Δ. Θάνος Πλεύρης. Τόνισε πως μπαίνει στους ελεύθερους επαγγελματίες ένα τεκμήριο που αντιστοιχεί στον κατώτατο μισθό, ενώ σημείωσε πως είναι υπαρκτή η φοροδιαφυγή στο ελεύθερο επάγγελμα. Ανέφερε πως ο ελεύθερος επαγγελματίας πληρώνει από το πρώτο ευρώ, ενοίκια, υπαλλήλους και δεν τους απαξιώνει κανείς. Σε ό,τι αφορά τις διαμαρτυρίες των ελευθέρων επαγγελματιών και ότι ίσως αδικηθούν άτομα που είναι κάτω από τον κατώτατο μισθό, απάντησε πως το εισόδημα είναι τεκμήριο και δεν σημαίνει ότι αναγκαστικά υπάρχει. Σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρχει στο τεκμήριο η δυνατότητα αυτός που βρίσκεται κάτω από το ποσό αυτό να το αποδείξει και να μη φορολογηθεί.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Θάνου Πλεύρη

Για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο: Δεν επιβάλλουμε κεφαλικό φόρο, έχουμε ένα νομοσχέδιο το οποίο έρχεται για να περιορίσει τη φοροδιαφυγή και την κίνηση μετρητών, να αυξήσει τα POS και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές σε μια σειρά από επαγγέλματα, τα οποία επειδή είναι επαγγέλματα που έχουν προσωποπαγή χαρακτήρα έχουν και μεγαλύτερες δυνατότητες φοροδιαφυγής.

Μπαίνει στους ελεύθερους επαγγελματίες ένα τεκμήριο που αντιστοιχεί στον κατώτατο μισθό. Υπάρχει μια έντονη διαμαρτυρία στους ελεύθερους επαγγελματίες ότι πηγαίνοντας να πιάσεις τη φοροδιαφυγή ενδεχομένως αδικηθούν και μια σειρά άτομα που πραγματικά είναι κάτω του κατώτατου μισθού. Ο υπουργός λέει ότι το εισόδημα αυτό είναι τεκμήριο, δεν σημαίνει δηλαδή ότι αναγκαστικά υπάρχει, τεκμαίρει η φορολογική αρχή ότι αυτό είναι το εισόδημά σου και εδώ είναι μια κουβέντα που μπορούμε να την κάνουμε, δηλαδή θεωρώ εύλογη τη διαμαρτυρία, και για να γίνει ως κουβέντα αν μπορεί να υπάρχει σε αυτό το τεκμήριο, οι δυνατότητες ώστε πραγματικά αυτός που βρίσκεται κάτω από αυτό το ποσό να μπορεί να αποδείξει να μη φορολογηθεί. Θεωρώ ότι μπορεί να γίνει ψύχραιμη κουβέντα, επί της αρχής η επιθυμία είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής, να πληρώνουν ένα μεγαλύτερο μέρος φορολογητέου εισοδήματος ώστε να υπάρχει μια φορολογική δικαιοσύνη, αντιλαμβάνομαι όμως ότι τα μέτρα που έχουν και χαρακτήρα τεκμηρίου μπορεί να αδικήσουν και κόσμο γι' αυτόν τον λόγο πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή ως προς το τεκμήριο.

Έρχεται το υπουργείο να βρει μια στάθμιση και σε αυτή τη στάθμιση μπαίνει ένα τεκμήριο που αντιστοιχεί με τον κατώτατο μισθό. Πιστεύω ότι σε αυτό το τεκμήριο θα πρέπει να υπάρχουν οι δυνατότητες ώστε περιπτώσεις που κάποιος π.χ. μπορεί να αποδείξει ότι είναι σε έναν απομακρυσμένο τόπο, στον οποίο δουλεύει δύο μήνες τον χρόνο, ότι σε αυτές τις περιπτώσεις να μπορέσει ο άνθρωπος να έχει την ευχέρεια να αποδείξει το πραγματικό του εισόδημα.