«Στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής έχουν κληθεί αύριο ως ύποπτοι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και ο εκδότης Γιάννης Φιλιππάκης και οι
δημοσιογράφοι Αλέξανδρος Τάρκας και Γιάννα Παπαδάκου», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ''Secret'' με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο βουλευτής της ΝΔ και μέλος της προανακριτικής επιτροπής Θάνος Πλεύρης.

Όπως ανέφερε, ο κ. Πλεύρης ερωτηματικό είναι «αν θα εμφανιστούν ή θα στείλουν υπόμνημα».

Ο βουλευτής της ΝΔ και μέλος της προανακριτικής επιτροπής διερωτήθηκε ποιος ενέπλεξε τα πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση Novartis 
λέγοντας τα έβαλε το FBI, οι Αμερικανοί ή κάποιο άλλο χέρι.

Ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι «από την έρευνα του FBI προκύπτουν δύο προστατευόμενοι μάρτυρες ένας εκ των οποίων ταυτοποιείται».

Παράλληλα σημείωσε πως «υπάρχει μια αναφορά για τον Ανδρέα Λοβέρδο όχι από το FBI αλλά από μάρτυρα».

Εν κατακλείδι, ο κ. Πλεύρης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι για «Σαμαρά, Γεωργιάδη, Βενιζέλο, Πικραμένο δεν υπάρχει καμία απολύτως έρευνα από το FBI».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Θάνου Πλεύρη στα Παραπολιτικά 90,1:

Μεταξύ άλλων, ο κ. Πλεύρης δήλωσε: «Αύριο έρχονται οι τέσσερις που έχουν κληθεί ως ύποπτοι, τρεις δημοσιογράφοι και ο κ. Παπαγγελόπουλος, και θα ασκήσουν τα δικαιώματά τους. Δηλαδή θα πάρουν αντίγραφα της δικογραφίας και θα τους οριστεί η μέρα που έρθουν να εξεταστούν ή να δώσουνε υπόμνημα».

«Η καταληκτική ημερομηνία είναι 30 Ιουνίου και εγώ θεωρώ ότι μέχρι εκείνο το σημείο θα μπορέσουμε να έχουμε ολοκληρώσει τις διαδικασίες. Ενδεχομένως να μην έχουμε ολοκληρώσει το πόρισμα που ειναι να γίνει αλλά η αποδεικτική διαδικασία, δηλαδή και οι μάρτυρες και τα πρόσωπα πιστεύω ότι μέχρι τότε μπορούμε να έχουμε τελειώσει γιατί η απόφαση που έχουμε πάρει είναι να συνεδριάζουμε πια καθημερινά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τα έγγραφα που κατέθεσε ο κ. Αγγελής, σημείωσε: «Τα πράγματα είναι αρκετά απλά, πρώτα από όλα εμείς τα είχαμε ζητήσει από την πρώτη στιγμή γιατί στην επιτροπή τα μοναδικά έγγραφα που είχαν έρθει του FBI ήταν τα δύο τελευταία όπου πράγματι φαινόταν ότι σε ένα απαντητικό αίτημα της Εισαγγελέα Διαφθοράς το FBI έλεγε ότι για αυτά τα πολιτικά πρόσωπα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα στοιχεία. Τα στοιχεία όμως που έβαζε ήταν άσχετα με τα πολιτικά πρόσωπα. Εκεί μας είχε δημιουργηθεί μια απορία και θέλαμε να έχουμε όλη τη σειρά των εγγράφων του FBI που δεν μας είχαν έρθει. Εκείνο που ψάχνουμε είναι ποιος έβαλε τα πολιτικά πρόσωπα».

«Προκύπτει από όλη την αλληλογραφία που υπάρχει με το FBI ότι η μόνη έρευνα που έχει το FBI είναι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες, δεν είναι αυτό που είχε δοθεί μια εικόνα ότι γίνεται μια τρομακτική έρευνα στο κομμάτι της Ελλάδας. Ο ένας προστατευόμενος μάρτυρας ταυτοποιείται στην πραγματικότητα με τα έγγραφα που πήραμε ότι είναι ίδιος με τον εδώ προστατευόμενο μάρτυρα. Προσέξτε ότι έχει πει διαφορετικά πράγματα στην Αμερική μη αναφερόμενος σε πολιτικά πρόσωπα, και διαφορετικά πράγματα στην Ελλάδα αναφερόμενος σε πολιτικά πρόσωπα που αυτο είναι ένα θέμα αξιοπιστίας. Και το τρίτο και σημαντικότερο ότι εκτός από μια αναφορά που έχει γίνει για τον κ. Λοβέρδο στα έγγραφα σε προηγούμενο στάδιο, πάλι όχι από ο FBI από το μάρτυρα, όλα τα άλλα τα πολιτικά πρόσωπα φαίνεται ότι για πρώτη φορά μπαίνουνε, όχι από το FBI αλλά ως απάντηση του FBI που έχει ρωτηθεί αν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στοιχεία για συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα», διευκρίνισε ο ίδιος.

«Δηλαδή αν δει κάποιος την αλληλογραφία όλη, και επειδή δυστυχώς δημοσιεύτηκαν και δεν έπρεπε να δημοσιευτούν, ο καθένας μπορεί να δει ότι για τον Σαμαρά δεν υπήρχε καμία έρευνα λόγου χάρη στο FBI. Για τον Γεωργιάδη δεν υπήρχε καμία έρευνα στο FBI, για τον Βενιζέλο, για τον Πικραμένο, για όλα τα άτομα καμία απολύτως έρευνα. Από τους 10 εμπλεκόμενους υπήρχε μια αναφορά για τον κ. Λοβέρδο πάλι όμως από προστατευόμενο μάρτυρα και εκεί δημιουργείται ένας μεγάλος προβληματισμός προς έρευνα, που αυτό το ψάχνει η επιτροπή. Από τη στιγμή που φαίνεται πως έρευνα στο FBI δεν υπήρξε για ποιο λόγο δεν μας είχαν αποσταλεί αυτά τα στοιχεία του FBI ώστε οι βουλευτές όταν ψήφιζαν για τα 10 πολιτικά πρόσωπα και δημιουργούταν η εικόνα και από το στόμα του τότε πρωθυπουργού του κ. Τσίπρα ότι ''ορίστε το FBI μας έχει στείλει τα στοιχεία'', για ποιο λόγο αυτοί οι ίδιοι οι βουλευτές να μην είχαν όλη την αλληλογραφία και να πουν ''εδώ δεν βλέπω να λεει κάτι για το Σαμαρά!'' για παράδειγμα», σημείωσε ο κ. Πλεύρης.

«Αυτό για εμας είναι ένα κρίσιμο στοιχείο που θέλουμε να το αξιοποιήσουμε και να το αξιολογήσουμε, και τι μας λεει ο κ.Αγγελής στα έγγραφα που δίνει εκτός του ότι δεν ήταν διαβαθμισμένα άρα θα έπρεπε να είχαν σταλεί στη Βουλή παράλληλα ότι υπάρχουν και κάποια ακόμα έγγραφα που δεν έχει ο ίδιος στην κατοχή του. Τουλάχιστον άλλα τέσσερα. Είναι σημαντικό να έχουμε όλη την εικόνα, από τη στιγμή που έχουν εμπλακεί πρώην πρωθυπουργοί και υψηλόβαθμα πολιτικά πρόσωπα είναι σημαντικό να έχουμε όλη την εικόνα τι υπήρχε και τι δεν υπήρχε στην Αμερική», συμπλήρωσε.

«Τι είναι όλα αυτά τα στοιχεία του FBI; Πληροφοριακό υλικό και όχι αποδείξεις. Δηλαδή το ίδιο το FBI δεν έχει καταλήξει αν αυτά τα οποία έχουν ειπωθεί, που δεν είναι και για τα πολιτικά πρόσωπα, για άσχετα για τους γιατρούς, αν ευσταθούν ή δεν ευσταθούν. Με αυτό το φάκελο κρίθηκε να γίνει προκαταρκτική για 10 πολιτικά πρόσωπα και τώρα μας λένε ότι όταν μιλάνε 5 και 6 εισαγγελείς εμείς κάνουμε πολιτική δίωξη, που κάνουμε προκαταρκτική εξέταση», επισήμανε ο βουλευτής της ΝΔ.