Η Βουλή άναψε σήμερα το πράσινο φως για την άρση ασυλίας των βουλευτών των Σπαρτιατών, προκειμένου οι 11 να καταθέσουν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και να δώσουν εξηγήσεις για τις καταγγελίες του Βασίλη Στίγκα περί συσχέτισης με τον Ηλία Κασιδιάρη.

Σπαρτιάτες: Υπέρ της άρσης ασυλίας ψήφισαν 285 βουλευτές 

Κατά την ονομαστική ψηφοφορία ψήφισαν συνολικά 286 βουλευτές, εκ των οποίων οι 285 ψήφισαν υπέρ της άρσης και μόλις ένας καταψήφισε, επομένως οι 11 βουλευτές των Σπαρτιατών θα καταθέσουν στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ως ύποπτοι για την τέλεση του αδικήματος της εξαπάτησης των εκλογέων.

Κατά τη συζήτηση και λήψη της απόφασης, σύμφωνα με το άρθρο 62 του Συντάγματος και τα άρθρα 43Α και 83 του Κανονισμού της Βουλής, μίλησε ο πρόεδρος του κόμματος, Βασίλης Στίγκας, ενώ τοποθετήθηκαν και οι βουλευτές των οποίων ζητούνταν η άρση της ασυλίας τους (Αθανασίου Χαλκιά, Χαράλαμπου Κατσιβαρδά, Γεωργίου Μανούσου, Αλεξάνδρου Ζερβέα, Ιωάννη Δημητροκάλλη, Διονυσίου Βαλτογιάννη, Γεωργίου Ασπιώτη, Μιχαήλ Γαυγιωτάκη, Ιωάννη Κόντη, Πέτρου Δημητριάδη και Κωνσταντίνου Φλώρου). Σημειώνεται ότι το αίτημα της άρσης της ασυλίας των 11 είχε ζητήσει η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, στο πλαίσιο της προανακριτικής έρευνας που διεξάγει για το αδίκημα της εξαπάτησης εκλογέων κατά τις πρόσφατες εθνικές εκλογές.

Κατά την τοποθέτησή του, ο επικεφαλής των Σπαρτιατών, Βασίλης Στίγκας, απέφυγε να κάνει αναφορές για την ουσία της υπόθεσης, αλλά αναλώθηκε σε καταγγελίες εναντίον των υπόλοιπων κομμάτων και των Μέσων Ενημέρωσης. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Στίγκας είχε κάνει λόγο για εξωκοινοβουλευτικά κέντρα που λειτουργούν με όρους Greek mafia και καθοδηγούν τους βουλευτές του με απώτερο στόχο να πάρουν τα ηνία του κόμματος και να τα δώσουν στον Ηλία Κασιδιάρη.

Βασίλης Στίγκας: Δεν χειραγωγούμαι ούτε είμαι αχυράνθρωπος

Πιο συγκεκριμένα, ο Βασίλης Στίγκας υποστήριξε πως ουδέποτε καθοδηγήθηκε ούτε χειραγωγήθηκε ούτε εκτέλεσε εντολές. «Δεν ξέρω αν η κατάθεση των βουλευτών θα μπορούσε να γίνει με μια απλή κλήση. Δεν κατηγορούνται για τίποτα. Η άρση ασυλίας γίνεται για λόγους εντυπωσιασμού», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας στη συνέχεια: «Πώς εξαπατήσαμε το εκλογικό σώμα; Είπαμε ψέματα σε κάτι; Από την πρώτη στιγμή ο Ηλίας Κασιδιάρης είπε ότι θα στηρίξει τους Σπαρτιάτες. Είναι κακό; Έγινε κρυφά; Οποιοσδήποτε μπορεί να υποστηρίξει δημόσια ένα κόμμα. Πού είναι το έγκλημα;».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Βασίλης Στίγκας δήλωσε: «Θέμα καθοδήγησης δεν υπήρξε ποτέ σ' εμένα. Δεν χειραγωγούμαι ούτε είμαι αχυράνθρωπος. Τιμώ τα παντελόνια που φορώ και δεν θα ανεχόμουν να δεχθώ εντολές από κανέναν».

Παράλληλα, εξαπολύοντας πυρά κατά Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Βελόπουλου, ο πρόεδρος των Σπαρτιατών είπε: «Εμείς δεν εξαπατήσαμε τον λαό με απευθείας αναθέσεις ή πουλώντας φύκια για μεταξωτές κορδέλες σε τηλεμάρκετινγκ. Δεν αλλάξαμε εμείς το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος» και εξαπέλυσε «πυρά» και κατά των ΜΜΕ λέγοντας: «Κάνουν ρεπορτάζ για το πώς θα μοιραστούν οι έδρες των Σπαρτιατών. Βγάζουν δήθεν δημοσκοπήσεις εμφανίζοντας ακόμα και τον κ. Κουτσούμπα ως τον δημοφιλέστερο. Σε λίγο θα μας πουν ότι είναι και ο πιο όμορφος».

Την άρση της ασυλίας τους ζήτησαν οι 11 βουλευτές των Σπαρτιατών

Από την πλευρά του ο Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς, που στον φάκελο της Δικαιοσύνης εμφανίζεται ως το πρόσωπο το οποίο επρόκειτο να αντικαταστήσει τον Βασίλη Στίγκα στην ηγεσία των Σπαρτιατών, ζήτησε την άρση της ασυλίας του προκειμένου να φανεί η αθωότητά του.

«Το αδίκημα προβλέπει, εξαπάτηση του εκλογέα, ότι ήρθαμε χειραγωγούμενοι από τον Κασιδιάρη και εξαπατήσαμε ή με αθέμιτη απόκρυψη για να παραπλανήσουμε τους ψηφοφόρους. Το αδίκημα αυτό στενά νομικά δεν ευσταθεί ως προς την αντικειμενική του υπόσταση γιατί απαιτεί δόλο επί σκοπώ. Έβριθαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έντυπο υλικό που υποστήριζε τους Σπαρτιάτες, άρα ήταν συνειδητή η επιλογή του κόμματος. Η σχέση μου με τον Κασιδιάρη καταρρίπτεται»,
είπε χαρακτηριστικά.

«Προσωπικά δεν θεωρώ ότι έχει γίνει εξαπάτηση εκλογικού σώματος και κανείς δεν μπορεί εδώ στην ολομέλεια να το θεωρήσει. Η εισαγγελέας του ΑΠ, θέλω να πιστεύω, δεν έχει πολιτικά κίνητρα από το κάλεσμα εξηγήσεων. Ακούμε διάφορα και για να μη θεωρηθεί από κανέναν από εσάς ή τον κόσμο που παρακολουθεί ότι έχω ζήτημα να μην εμφανιστώ στην εισαγγελέα ή ότι έχω να κρύψω κάτι ή ότι φοβάμαι, το αφήνω στην κρίση σας, δεν έχω κανένα ζήτημα να αρθεί η ασυλία μου»,
είπε από την πλευρά του ο Γιάννης Δημητροκάλης.