Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την άρση της ασυλίας των βουλευτών των Σπαρτιατών, προκειμένου οι «11» να καταθέσουν στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ως ύποπτοι για την τέλεση του αδικήματος της εξαπάτησης των εκλογέων.

Την άρση ασυλίας των 10 συν 1 Σπαρτιατών είχε ζητήσει η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου προκειμένου να καταθέσουν ανωμοτί ως ύποπτοι για το αδίκημα της εξαπάτησης του εκλογικού σώματος, καθώς ο Άρειος Πάγος στην εισαγγελική παραγγελία θεωρεί ως πραγματικό αρχηγό του μορφώματος τον καταδικασμένο χρυσαυγίτη Ηλία Κασιδιάρη.

spartiates4021736-004
spartiates4021737-005
spartiates6021409-003
spartiates6021484-001
spartiates6021512-002

Κατά τις τοποθετήσεις τους οι 10 βουλευτές του κόμματος και ο ένας ανεξάρτητος επιχειρηματολόγησαν σχετικά με το εάν οι εκλογείς εξαπατήθηκαν ή όχι, ξετυλίγοντας ο καθένας τη δική του πτυχή, όλοι ωστόσο ζήτησαν την άρση της ασυλίας τους για να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση.

Τι είπε ο επικεφαλής των Σπαρτιατών, Βασίλης Στίγκας

Κατά την τοποθέτησή του, ο επικεφαλής των Σπαρτιατών, Βασίλης Στίγκας, που με τις δηλώσεις τους άνοιξε την υπόθεση καταγγέλλοντας πρακτικές Greek mafia και σχέσεις με τον Ηλία Κασιδιάρη, απέφυγε να κάνει αναφορές για την ουσία της υπόθεσης, αλλά αναλώθηκε σε καταγγελίες εναντίον των υπολοίπων κομμάτων και των Μέσων Ενημέρωσης, υιοθετώντας τον ρόλο του θύματος.

Σε αυτά που είπε, πάντως, υποστήριξε πως ουδέποτε καθοδηγήθηκε ούτε χειραγωγήθηκε ούτε εκτέλεσε εντολές. «Είπαμε ψέματα; Μας στήριξε ο Κασιδιάρης όπως θα μπορούσε οποιοδήποτε άλλο κόμμα. Κοροϊδέψαμε κάποιον; Έγινε κάτι κρυφά; Ο καθένας μπορεί να υποστηρίξει δημόσια ένα κόμμα. Πού είναι το έγκλημα;», αναρωτήθηκε και πρόσθεσε: «Ο Τύπος, τα κανάλια έχουν αρχίσει εκτενή ρεπορτάζ να διαμοιράζουν ιμάτια Σπαρτιατών, λέγοντας πως ακόμα και πόσες έδρες θα πάρει το κάθε κόμμα, στέλνοντας ριπές παραπληροφόρησης στον λαό».

Ο Βασίλης Στίγκας ανέφερε: «Δημοκρατία έχουμε, θέμα καθοδήγησης δεν υπήρξε ποτέ σ' εμένα! Τόσους μήνες εδώ φαίνεται ότι εγώ χειραγωγούμαι, ότι ακολουθώ εντολές; Ως άντρας και πολιτικός τιμώ τα παντελόνια που φορώ, δεν θα ακολουθούσα κανενός εντολές. Δεν εξαπατήσαμε τον κόσμο εμείς… Εξαπάτηση είναι όταν σε δημοψήφισμα το "όχι" γίνεται "ναι". Δεν είναι εξαπάτηση οι προεκλογικές εξαγγελίες που ξεγελούνε τους πολίτες. Εξαπάτηση είναι  η φοροεπιδρομή».

Στη συνέχεια αφιέρωσε στη Ν.Δ. και στον ΣΥΡΙΖΑ ποίημα του Βάρναλη και συνέχισε λέγοντας: «Εγώ δεν θα υπάκουα σε ξένες εντολές κόντρα στα συμφέροντα της πατρίδας».

«Μαζί έρχονται και οι ψεύτικες δημοσκοπήσεις μιας δεξιάς που παρουσιάζουν ακόμα και τον Κουτσούμπα ως πιο δημοφιλέστερο, θα μας πουν ότι είναι και ο πιο όμορφος. Έμεινα όρθιος και θα εξακολουθω να μένω για την Ελλάδα και τους Έλληνες και θα σταθώ άξιο τέκνο της Ελλαδας».

Τι δήλωσαν οι βουλευτές πριν η Ολομέλεια αποφασίσει για την άρση ή μη της βουλευτικής τους ασυλίας

Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς

Ο Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς, που στον φάκελο της Δικαιοσύνης εμφανίζεται ως το πρόσωπο το οποίο επρόκειτο να αντικαταστήσει τον Στίγκα στην ηγεσία των Σπαρτιατών, ζήτησε την άρση της ασυλίας του προκειμένου να φανεί η αθωότητά του.

«Το αδίκημα προβλέπει εξαπάτηση του εκλογέα, ότι ήρθαμε χειραγωγούμενοι από τον Κασιδιάρη και εξαπατήσαμε ή με αθέμιτη απόκρυψη για να παραπλανήσουμε τους ψηφοφόρους. Το αδίκημα αυτό στενά νομικά δεν ευσταθεί ως προς την αντικειμενική του υπόσταση γιατί απαιτεί δόλο επί σκοπώ. Έβριθαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έντυπο υλικό που υποστήριζε τους Σπαρτιάτες, άρα ήταν συνειδητή η επιλογή του κόμματος. Η σχέση μου με τον Κασιδιάρη καταρρίπτεται», είπε.

«Προτρέπω και ενθαρρύνω την άρση της ασυλίας μου για να λάμψει η αλήθεια και να πέσει άπλετο φως σχετικά με την εξαπάτηση των εκλογέων. Επιθυμώ να αρθώ ενώπιον της Δικαισύνης, ενώπιον του Θεού και ανθρώπου. Ως δικηγόρος ξέρω την ιερότητα της απόδοσης της δικαιοσύνης. Το μυστήριο της δικαιοσύνης είναι μετά το μυστήριο της Θείας Λειτουργίας. Επιθυμώ αμελλητί την άρση της ασυλίας μου. Το αδίκημα που μας αποδίδεται δεν προκύπτει από περιστατικά.

Ο ελληνικός λαός γνώριζε πολύ καλά ότι ψήφιζε ένα κόμμα με τον Ηλία Κασιδιάρη. Ήρθαμε εμείς χειραγωγούμενοι από τον Η. Κασιδιάρη προκειμένου να τους παραπλανήσουμε. Αυτό δεν ευσταθεί και δεν προκύπτει. 

Η σχέση μου με τον Ηλία Κασιδιάρη καταρρίπτεται εκ των γεγονότων. Αν υπήρχε σχέδιο να ηγηθώ εγώ θα υπήρχε κάποια άλλη θέση εντός του κόμματος. Δεν ήμουν σε θέσεις της πρώτης γράμμης. Δεν είναι ότι έχω δεσπόζουσα θέση. Δεν στοιχειοθετείται η δική μου θέση ως χειραγωγουμένος από τον Ηλία Κασιδιάρη. Ήμουν στέλεχος της ΝΔ διαμερισματικός με τον Νικήτα Κακλαμάνη και μετά συνεργάστηκα με τον Βασίλη Καρπενάρο, άρα δεν είχα καμία σχέση με τους Έλληνες».

Γιάννης Δημητροκάλης

«Προσωπικά δεν θεωρώ ότι έχει γίνει εξαπάτηση εκλογικού σώματος και κανείς δεν μπορεί εδώ στην ολομέλεια να το θεωρήσει. Η εισαγγελέας του ΑΠ, θέλω να πιστεύω, δεν έχει πολιτικά κίνητρα από το κάλεσμα εξηγήσεων. Ακούμε διάφορα και για να μη θεωρηθεί από κανέναν από εσάς ή τον κόσμο που παρακολουθεί ότι έχω ζήτημα να μην εμφανιστώ στην εισαγγελέα ή ότι έχω να κρύψω κάτι ή ότι φοβάμαι, το αφήνω στην κρίση σας, δεν έχω κανένα ζήτημα να αρθεί η ασυλία μου», είπε ο Γιάννης Δημητροκάλης.

«Καλούμαι να δώσω εξηγήσεις για την εξαπάτηση των εκλογέων, δεν θεωρώ ότι έχει γίνει εξαπάτηση καμία. Θέλω να πιστεύω ότι η εισαγγελέας δεν έχει πολιτικά κίνητρα γι' αυτό το κάλεσμα. Για να μη θεωρηθεί από κανέναν ότι έχω κάποιο ζήτημα να μην εμφανιστώ ενώπιον της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, δεν έχω κανένα ζήτημα να αρθεί η ασυλία μου».

Αθανάσιος Χαλκιάς

«Σήμερα είναι μια μέρα που δεν περίμενα να ζήσω. Θέλω να καταστήσω σαφές ότι ουδέποτε στη ζωή μου καθοδηγήθηκα από τρίτους. Δεν έχω δώσει το παραμικρό δικαίωμα. Με τη συμπεριφορά μου και τις πράξεις μου δεν έχω προσβάλει κανέναν. Το να βρίσκομαι εδώ βάσει των αναφορών ότι λαμβάνω οδηγίες από αλλού και να προσπαθώ να ανατρέψω τη θέση του προέδρου.

Δημοσιογράφοι και συνάδελφοι μας αποκαλούν ναζιστικό μόρφωμα χωρίς να μας γνωρίζετε. Αφήνω στην κρίση σας την άρση της ασυλίας μου. Αν επιθυμεί κάποιος συνάδελφός μου να μου απευθύνει κάποιο ερώτημα, είμαι στη διάθεσή σας».  

Γεώργιος Μανούσος

«Αιτούμαι κι εγώ την άρση της ασυλίας μου για να λάμψει η αλήθεια». 

Αλέξανδρος Ζερβέας 

«Το αίτημα που σήμερα συζητείται ενώπιόν σας είναι πρωτοφανές και καταχρηστικό. Το αδίκημα πριν από τον Ιούνιο του 2019 ήταν έγκλημα σκοπού και μετά έγκλημα αποτελέσματος. Πρέπει να αποδειχθεί ότι μεταβάλλαμε τη βούληση του εκλογέα. Ξέρει κανείς τι θα ψήφιζε ο ίδιος ο εκλογέας χωρίς την παρέμβαση του Η. Κασιδιάρη».

Γιώργος Ασπιώτης

«Ας προχωρήσει στην άρση ασυλίας το Σώμα, με κάλυψε ο πρόεδρος με όσα ανέφερε».

Μιχάλης Γαυγιωτάκης

«Επιθυμώ την άρση της ασυλίας μου, με γνωρίζετε για την πολιτική μου δράση».

Γιάννης Κοντής

«Η Βουλή δεν μπορεί να μπει στην ουσία της υπόθεσης. Με ξέρει όλη η Βόρεια Ελλάδα, κατέβηκα σαν Κοντής και εξελέγην με τους Σπαρτιάτες. Επιθυμώ την άρση της ασυλίας μου».

Πέτρος Δημητριάδης

«Το άρθρο είναι προβληματικό και άκρως αόριστο άρθρο, γιατί κανείς δεν μπορεί να έλεγξει ότι ο εκλογέας εξαπατήθηκε. Πώς είμαστε οι μεγάλοι νεοναζιστές; Μας στοχοποιείτε και γίνονται επιθέσεις με γκαζάκια. Είμαι υπέρ της άρσης της ασυλίας μου. Αν εξαπάτησα τους εκλογείς μου, ας με κρίνουν οι ίδιοι, ας μη με ξαναψηφίσουν, όχι πολιτικά. Κολωτούμπας δεν ήμουν ποτέ. Το τεκμήριο της αθωότητας είναι ευρωπαϊκό κεκτημένο. Υπέρ της ασυλίας μου».

 Κωνσταντίνος Φλώρος, ανεξάρτητος βουλευτής

«Σύμφωνα με τα όσα μου αποδίδονται, φέρομαι να έχω εξαπατήσει τους εκλογείς στις πρόσφατες εκλογές. Τονίζω ότι ουδέποτε το έπραξα ούτε θα επιχειρήσω να πράξω.

Δεν θα μπορούσα να μείνω αδρανής απένταντι σε συμπεριφορές που δεν μου αποδίδονται. Δεν πιστεύω ότι εν έτει 2023 έχει ανάγκη ο κόσμος από πάτρονες. Η επιλογή των Ελλήνων ήταν και είναι ελεύθερη. Βιώνω στα 32 μου έτη τη διαδικασια της ποινικής διερεύνησης με περιεχόμενο φαντασιακό. Η διαδικασία αυτή δεν θέλω να πιστεύω ότι φέρει πολιτικό πρόσημο».