«Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά σε κάθε διπλωματική προσπάθεια στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς, είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε ανθρωπιστικό διάδρομο δια της θαλάσσης», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης.

Σε ό,τι αφορά το μνημόνιο κατανόησης Ελλάδας Τουρκίας, ο Δημήτρης Καιρίδης είπε ότι βρίσκεται στα σκαριά, ενώ για τις μεταναστευτικές ροές ανέφερε πως η εικόνα στα σύνορα είναι βελτιωμένη ιδιαίτερα στον Έβρο.

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Δημήτρη Καιρίδη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με το μνημόνιο κατανόησης μεταξύ Ελλάδας –Τουρκίας

Δ.ΚΑΙΡΙΔΗΣ: Βρίσκεται στα σκαριά, ήδη υπάρχει πολύ καλή συνεργασία επί του πεδίου για αυτό και βλέπουμε πέραν των υπολοίπων που κάνει το Ελληνικό Λιμενικό και Ελληνική Αστυνομία πολύ βελτιωμένη την εικόνα στις ροές. Οι Τούρκοι ιδίως στον Έβρο έχουν κάνει αυτά που πρέπει να κάνουν και αυτά που ζητούσαμε να κάνουν όλο το προηγούμενο διάστημα και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει μια αλλαγή στάσης. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε σε εγρήγορση, δεν σημαίνει ότι δεν θα ολοκληρώσουμε τον φράχτη στον Έβρο, να ενισχύσουμε το Λιμενικό με νέα σκάφη, με κάμερες, με drones και όλα τα υπόλοιπα που πρέπει διαρκώς να κάνει η πατρίδα μας για να προστατεύει τα σύνορα της ασχέτως τι κάνουν οι γείτονες αλλά σημαίνει ότι βρισκόμαστε σε μια νέα φάση τις τελευταίες βδομάδες που αποτυπώνεται και στα επίσημα στοιχεία.

Αναφορικά με τη βίζα που θα παίρνουν οι Τούρκοι

Δ.ΚΑΙΡΙΔΗΣ: Με έκπληξη διαπίστωσα ότι η κα Κασσιμάτη υιοθέτησε την πιο ακραία ακροδεξιά επιχειρηματολογία στο θέμα αυτό. Μέχρι το 2019 οι τούρκοι πολίτες μπορούσαν με ευκολία να επισκέπτονται τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου το καλοκαίρι με βίζα που έβγαζαν επί τόπου από ελληνικές αστυνομικές αρχές τα ελληνικά λιμάνια. Αυτό ήταν ένα μέτρο το οποίο διεκδικούσαμε εμείς κάθε χρόνο να ανανεώνεται από την ευρωπαϊκή επιτροπή και τώρα χάρη στην πολύ καλή σχέση που έχουμε οικοδομήσει με την Ευρώπη γιατί αυτό περνάει μέσα από το Σέγκεν, είναι κάτι το οποίο σκέφτονται πολύ σοβαρά για να αντισταθμίσουν το μεγάλο βάρος που έχουν σηκώσει τα νησιά μας στη διαχείριση και την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Είναι κάτι που τι θέλουν πάρα πολύ οι κάτοικοι των νησιών, οι παραγωγικοί φορείς όλων των νησιών. Είναι κάτι που εμείς πάντα θέλαμε βεβαίως το θέλουν πολύ και οι Τούρκοι, χρειάζεται να ολοκληρωθεί μια διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες.

ΔΗΜ: Θα είναι έτοιμη μέχρι το Δεκέμβριο αυτή η διαπραγμάτευση;

Δ.ΚΑΙΡΙΔΗΣ: Πιστεύω πως ναι. Μιλάμε για τριήμερη βίζα η οποία θα δίνεται όλο το χρόνο, δεν θα είναι μόνο θερινούς μήνες ανοιχτή αυτή η διευκόλυνση αλλά και το χειμώνα. Είναι τριήμερη βίζα την οποία εμείς επιδιώκουμε να είναι πολλαπλών εισόδων, να μην χρειάζεται κάθε φορά να ξαναβγάζεις σφραγίδα για 12 μήνες. Το 12μηνο αφορά και τους χειμερινούς μήνες, να μην είναι μόνο τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο που έτσι κι αλλιώς έχουν τουρισμό αλλά να μπορούν και στις μεγάλες αργίες τους να έρχονται οι οποίοι είναι πολλοί και πλούσιοι.

ΔΗΜ: Αν κάποιος θέλει να καθίσει 15 μέρες στα νησιά αυτή η τριήμερη βίζα πως θα ανανεώνεται;

Δ.ΚΑΙΡΙΔΗΣ: Δεν μπορεί, θα πρέπει να φύγει. Αν είναι κάποιος ο οποίος το θέλει για παραπάνω θα πρέπει να πάει με την κανονική διαδικασία όπως πηγαίνει και σήμερα μέσα από τα Προξενεία της Ελλάδας να βγάλει τη βίζα Σέγκεν. Εμείς μιλάμε για αυτό τον τουρισμό με τα πλοιαράκια με τα οποία έρχονται πολλοί και μιλάμε για δυνατότητα εκατοντάδων χιλιάδων.

Αναφορικά με τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή

Δ.ΚΑΙΡΙΔΗΣ: Η Ελλάδα είναι πολύ κοντά στη μεγάλη αυτή κρίση, δεν μπορεί να είναι απούσα και να την αγνοήσει για αυτό και συμμετέχει ενεργά σε κάθε διπλωματική προσπάθεια παίρνοντας μια πολύ ισορροπημένη θέση αναγνωρίζοντας από τη μια το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα αλλά τονίζοντας από την άλλη την ανάγκη περιορισμού της ανθρωπιστικής κρίσης την οποία βιώνουν οι άμαχοι της Γάζας και σε αυτό είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε και να βοηθήσουμε τον ανθρωπιστικό διάδρομο δια της θάλασσας. Αυτό υπογραμμίζει η παρουσία του Πρωθυπουργού στο Παρίσι δηλαδή την ενεργό συμμετοχή στην εξεύρεση λύσης και την ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας σε όλα αυτά ως γειτνιάζουσα χώρα.

Ερωτηθείς αν θα δεχτεί η Ελλάδα Παλαιστίνιους

Δ.ΚΑΙΡΙΔΗΣ: Δεν είναι λύση η μεταφορά εκτοπισμένων Παλαιστινίων εκτός Γάζας, αυτό το τόνισαν και οι αμερικανοί το τονίζουν και οι ευρωπαίοι και όποιοι νομίζουν ότι θα λύσουν το Παλαιστινιακό δια του εκτοπισμού το χειροτερεύουν και δεν προσφέρουν υπηρεσίες.