«Η νηνεμία στα ελληνοτουρκικά αποτελεί τη μόνη θετική είδηση σε μία γειτονιά, η οποία βρίσκεται ανάμεσα σε δύο πολέμους», ανέφερε ο Τάσος Χατζηβασιλείου, διεθνολόγος και βουλευτής της ΝΔ, παραχωρώντας συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6.

Η κρίση στο Ισραήλ και στη Μέση Ανατολή γενικότερα σήμερα έχει επιβεβαιώσει το γεγονός ότι Αθήνα και Άγκυρα έχουν διάσταση απόψεων σε μια σειρά από ζητήματα, σημείωσε ο Τάσος Χατζηβασιλείου.

Ωστόσο, όπως επισήμανε ο Τάσος Χατζηβασιλείου, δεν πρέπει να παραγνωρίζεται η νηνεμία που επικρατεί στο Αιγαίο, τη στιγμή που υπάρχει στον Βορρά το μέτωπο της Ουκρανίας και στον Νότο το μέτωπο στη Μέση Ανατολή.

«Άρα λοιπόν, η νηνεμία αυτή πρέπει να διαφυλαχθεί. Καλό θα ήταν να μη διαταραχθεί, όχι για το καλό μόνο Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά για το καλό της περιφερειακής ασφάλειας», υπογράμμισε.

«Ο σχεδιασμός λοιπόν, είναι να προχωρήσουμε στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, χωρίς βέβαια να είναι κανείς αφελής. Οι Έλληνες ξέρουν πάρα πολύ καλά, εννοώ η ελληνική κυβέρνηση, ότι η Τουρκία δεν άλλαξε μεμιάς, ούτε η Τουρκία ξαφνικά από τη μια στιγμή στην άλλη θα γίνει κάτι άλλο από αυτό τα προηγούμενα χρόνια. Όμως, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για να οικοδομηθεί αυτό το οποίο λείπει, η εμπιστοσύνη. Η δουλειά είναι επίπονη, η διαδικασία δεν είναι ευθύγραμμη. Όμως θεωρώ ότι αυτή η νηνεμία στα ελληνοτουρκικά είναι ένα θετικό κεκτημένο για όλη τη γειτονιά, όχι μόνο για μας», συμπλήρωσε ο κ. Χατζηβασιλείου.

*Διαβάστε εδώ: Κυριάκος Μητσοτάκης στο Politico: Η Ελλάδα θα συμμετάσχει σε θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο για τη Γάζα


Τάσος Χατζηβασιλείου: Οι όμηροι είναι σήμερα το κλειδί που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μια πρώτη βαλβίδα εκτόνωσης

Μιλώντας για την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, ο βουλευτής της ΝΔ τόνισε πως έχει αλλάξει πολλά δεδομένα και όταν τελειώσει, η περιοχή δεν θα είναι η ίδια.

Οι ισορροπίες ήδη έχουν αλλάξει και απ’ ό,τι φαίνεται θα αλλάξουν περαιτέρω, υποστήριξε, ωστόσο σημείωσε πως σήμερα υπάρχουν δύο μικρές, θετικές ενδείξεις.

«Πρώτον, υπάρχει κατά στιγμές παράθυρο, αυτό που λέμε ανθρωπιστικές παύσεις. Δηλαδή, για παράδειγμα, και χθες άφησε τρεις ώρες να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια και ούτω καθεξής. Ταυτόχρονα είχαμε τη δήλωση του ηγέτη της Χεζμπολάχ, ο οποίος, ας είμαστε ειλικρινείς, έσπευσε να βγάλει το Ιράν από το κάδρο. Είχε απολογητικό χαρακτήρα η δήλωσή του προς τους Παλαιστινίους ότι εμείς δεν συμμετέχουμε ενεργά, αλλά και μόνο που υπάρχουμε εδώ και είμαστε απειλή, υποχρεώνουμε τον Νετανιάχου να έχει το μισό στρατό του στα βόρεια σύνορά του. Άρα σας βοηθάμε με τρόπο έμμεσο. Τι σημαίνει αυτό, ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ετοιμότητα για γενικότερη ανάφλεξη. Το ζήτημα βέβαια είναι ότι ο πόλεμος δεν αποτελεί λύση και το λέει η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή που για μας τονίζουμε ότι οι άμαχοι είναι η πρώτη, η ύψιστη προτεραιότητα και γι’ αυτό βλέπετε ότι η ελληνική βοήθεια έφτασε χθες και θα συνεχίσουμε να βοηθούμε τους ανθρώπους που έχουν πρόβλημα στη Γάζα όσο μπορούμε, με όποιο τρόπο είναι αυτό εφικτό», ανέφερε ο κ. Χατζηβασιλείου.

Το κλειδί για να δημιουργηθεί μια βαλβίδα εκτόνωσης, όπως σημείωσε ο Τάσος Χατζηβασιλείου, είναι η απελευθέρωση των ομήρων.

«Εκτιμώ ότι αν απελευθερώνονταν όμηροι, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Οι όμηροι είναι σήμερα το κλειδί που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μια πρώτη βαλβίδα εκτόνωσης», είπε χαρακτηριστικά.