Για την πρόθεση της Ελλάδας να συμμετέχει σε έναν ανθρωπιστικό διάδρομο δια θαλάσσης για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα αν τα πλοία μπορούν να φτάσουν εκεί «υπό πλήρη προστασία» μίλησε στo Politicο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλώντας στο podcast Power Play του POLITICO, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα συζητήσει όλες τις διαθέσιμες επιλογές για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τους ηγέτες των αραβικών χωρών στη Σύνοδο Κορυφής ππου θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι την Πέμπτη.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε στην Anne McElvoy ότι η χώρα του θα ήταν σε θέση να συμμετάσχει σε έναν θαλάσσιο διάδρομο για να βοηθήσει τις αποστολές βοήθειας προς τη Γάζα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στην εκπομπή Power Play ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει «όλους τους διαφορετικούς τρόπους» για να φτάσει βοήθεια στη Γάζα, μετά τις πληροφορίες ότι η Βρετανία, η Γαλλία και η Ολλανδία εξετάζουν σχέδια για έναν θαλάσσιο διάδρομο.

Διαβάστε ακόμα: Ενεργητική διπλωµατία από την Ελλάδα με αποτελέσματα: Συμμετοχή Μητσοτάκη στη Διάσκεψη για τη Γάζα στο Παρίσι, συζητήσεις με τον Άντονι Μπλίνκεν και αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας

Κυριάκος Μητσοτάκης: Διερευνούμε τη δυνατότητα θαλάσσιου διαδρόμου - Χρειάζεται πλήρης προστασία 

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Λόγω της γεωγραφικής μας θέσης, αν μπορούμε να παραδώσουμε ανθρωπιστική βοήθεια με οργανωμένο τρόπο και να διασφαλίσουμε ότι αυτή η βοήθεια θα φτάσει σε αυτούς που την έχουν πραγματικά ανάγκη, θα το κάνουμε ευχαρίστως».

«Αεροπλάνο από την Ελλάδα έφτασε χθες στην Αίγυπτο παραδίδοντας ανθρωπιστική βοήθεια. Αν μπορούμε να διερευνήσουμε τη δυνατότητα ενός θαλάσσιου διαδρόμου θα χρειαζόταν πλήρη προστασία από όλες τις πλευρές ώστε να διασφαλιστεί ότι τα πλοία θα μπορούσαν να έχουν ασφαλή πρόσβαση στη Γάζα».

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε: «Το πλεονέκτημα ενός τέτοιου διαδρόμου είναι ότι μπορείς να αποστείλεις πολύ περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια σε ένα πλοίο από ό,τι σε ένα φορτηγό. Έτσι αντί να μεταφέρεται η βοήθεια με αεροπλάνο και στη συνέχεια να τοποθετείται σε φορτηγά, αν αυτό (θαλάσσιος διάδρομος) είναι κάτι που είναι εφικτό και μπορεί να γίνει με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια, θα ήμουν πολύ ευτυχής να συμμετάσχω σε μια τέτοια πρωτοβουλία».

Ο θαλάσσιος ανθρωπιστικός διάδρομος μέσω της Κύπρου

Στον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο μέσω της Κύπρου, που θα μπορούσε να συμβάλει στην παροχή βοήθειας στη Γάζα, αναφέρθηκε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της στους πρέσβεις της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Η βοήθεια εισέρχεται τώρα από το συνοριακό πέρασμα της Ράφα. Αλλά οι όγκοι παραμένουν πολύ μικροί για να ανταποκριθούν στις τεράστιες ανθρωπιστικές ανάγκες στη Γάζα. Προτεραιότητά μας είναι να συνεργαστούμε με εταίρους για την ενίσχυση των υλικοτεχνικών ικανοτήτων της Ράφα», ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και σημείωσε ότι «εργαζόμαστε πάνω σε συμπληρωματικά δρομολόγια. Ένας θαλάσσιος διάδρομος από την Κύπρο, που θα εγγυάται μια διαρκή, ρυθμισμένη και ισχυρή ροή βοήθειας. Χαιρετίζω θερμά την εξαιρετική συνεργασία με τον πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη και την κυβέρνησή του». 

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισήμανε ότι η ΕΕ «είναι ο μεγαλύτερος δωρητής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και θα συνεχίσουμε να πιέζουμε ώστε η βοήθειά μας να φτάσει σε αμάχους που έχουν ανάγκη».

«Αυτό μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου για χιλιάδες Παλαιστίνιους. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να βοηθήσουμε στην απομάκρυνση των πολιτών της ΕΕ και των τραυματισμένων Παλαιστινίων», κατέληξε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Μπλίνκεν

Χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν. Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας για την καταδίκη της τρομοκρατίας της Χαμάς και το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την αυξανόμενη ανησυχία του για την προστασία των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και τόνισε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξoυν ανθρωπιστικές παύσεις και συνεχής ροή αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας.