Δεύτερες σκέψεις σχετικά με τη δημιουργία του νέου πολιτικού φορέα υπάρχουν στα στελέχη της «Ομπρέλας», καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, όλα δείχνουν ότι το εγχείρημα αυτό δεν θα έχει καμία τύχη στις ευρωεκλογές. Όλες οι μετρήσεις που γίνονται σχετικά με τον νέο πολιτικό φορέα δείχνουν ότι είναι ένα βήμα στο κενό, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα ποσοστά που παίρνει είναι κοντά στο μηδέν και το μείον άπειρο.

Έτσι, όλα δείχνουν ότι οι άνθρωποι που μέχρι πριν από λίγες ημέρες επέμεναν ότι η λύση είναι η αποχώρησή τους από το κόμμα, προκειμένου να δημιουργηθεί κάτι νέο, που θα τους εκπροσωπήσει στις ευρωεκλογές, βρίσκονται πλέον σε πολιτικό αδιέξοδο. Ήδη έχει αρχίσει να συζητιέται από πολλούς ότι ο σχεδιασμός που υπήρξε αρχικά θα πρέπει να αναθεωρηθεί, καθώς κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα υπάρξει επόμενη μέρα.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, υπάρχει ακόμα η σκέψη όσοι έχουν διαφωνήσει δημοσίως με τον Στέφανο Κασσελάκη και έχουν καταφερθεί εναντίον του με «σκληρά λόγια» να αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας μέσα στο κόμμα σημαντικά στελέχη της «Ομπρέλας». Με αυτόν τον τρόπο, μετά τις ευρωεκλογές και ανάλογα με το αποτέλεσμα, θα μπορούν να επαναφέρουν τη συζήτηση για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, στην περίπτωση που ο Στέφανος Κασσελάκης και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πάει καλά στις ευρωεκλογές, να αμφισβητηθεί εκ των έσω, ενώ παράλληλα θα μπορεί να επανέλθει η συζήτηση για την επανένταξη αυτών των στελεχών στον ΣΥΡΙΖΑ.

Κανένα φως

Ανάμεσα στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα στελέχη της «Ομπρέλας» είναι και ταχρήματα τα οποία πρέπει να βρεθούν προκειμένου να δημιουργηθεί το νέο κόμμα. Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα φως γύρω από αυτό το θέμα, γεγονός που περιπλέκει τις εξελίξεις ακόμα περισσότερο.

Η αλήθεια είναι ότι όσοι από την «Ομπρέλα» ήθελαν να αποχωρήσουν ευελπιστούσαν ότι θα κατάφερναν να πείσουν και την Εφη Αχτσιόγλου και τους «6+6» ότι θα πρέπει να τους ακολουθήσουν. Όμως, τόσο η βουλευτής της Δυτικής Αττικής όσο και ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Νάσος Ηλιόπουλος εμφανίζονται να μην επιθυμούν να κάνουν το βήμα στο άγνωστο. Η τακτική αυτής της ομάδας, όπως και του Διονύση Τεμπονέρα,

είναι η εκ των έσω αντιπολίτευση του Στέφανου Κασσελάκη, με τη λογική ότι αμέσως μετά τις ευρωεκλογές θα δείξει προς τα πού πηγαίνουν τα πράγματα.

Η έλλειψη χρημάτων, οι επιφυλάξεις της ομάδας Αχτσιόγλου για το βήμα στο άγνωστο και η τακτική για αναμονή μέχρι τις ευρωεκλογές

Την ίδια στιγμή, σε όλα τα στρατόπεδα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει προβληματισμός για το εάν θα πρέπει στην επόμενη Κ.Ε. να συζητηθεί το θέμα της διαγραφής των τεσσάρων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Κορυφαίες πηγές στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλώντας εμπιστευτικά σημειώνουν ότι ήδη έχουν αρχίσει να υπάρχουν δεύτερες σκέψεις τόσο στο στρατόπεδο των νεοπροεδρικών όσο και στην «Ομπρέλα». Οι συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη, αν και ισχυρίζονται ότι έχουν την πλειοψηφία που χρειάζονται για να παραπεμφθούν στην Επιτροπή Δεοντολογίας οι τέσσερις (160-140), θεωρούν ότι μια τέτοια κίνηση τη συγκεκριμένη στιγμή θα αναζωπύρωνε τα πάθη, ενώ στην πραγματικότητα αυτό που θέλει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια σχετική ομαλότητα στο κόμμα, προκειμένου να υπάρξει και παραγωγή πολιτικής απέναντι στην κυβέρνηση.

Οι συσχετισμοί

Από την άλλη, τα στελέχη της «Ομπρέλας», αν και θεωρούν ότι θα υπάρξουν πολλές αποχές από τη διαδικασία, καθώς ακόμα και τα στελέχη που είναι εναντίον τους θα δυσκολευτούν να τους παραπέμψουν σε διαγραφή, φοβούνται πάντα τους συσχετισμούς. Δεν γνωρίζουν, δηλαδή, εάν οι συνεργάτες του νέου προέδρου έχουν κάνει κινήσεις -που οι ίδιοι δεν τις γνωρίζουν- οι οποίες θα τους δώσουν την πλειοψηφία.

Φυσικά, το ερώτημα είναι τι θα συμβεί εάν η πρόταση για διαγραφή δεν περάσει από την Κ.Ε. Σε αυτή την περίπτωση, ο Στέφανος Κασσελάκης θα έχει υποστεί μια μεγάλη ήττα και κανείς δεν θα μπορεί να προβλέψει την επόμενη μέρα του μέσα στο κόμμα.

Πάντως, όσα στελέχη δεν βρίσκονται στην ομάδα Κασσελάκη εμφανίζονται να ζητούν συντεταγμένα να αποσυρθεί η πρότασή του για διαγραφή των τεσσάρων, προκειμένου να υπάρξει εσωκομματική εκεχειρία.

Μορατόριουμ

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, πάντως, υπάρχει ένα «μορατόριουμ» από την πλευρά των στελεχών που το προηγούμενο διάστημα σήκωναν δημόσια τη σημαία της αντιπαράθεσης με τον Στέφανο Κασσελάκη. Πληροφορίες, μάλιστα, λένε ότι ο Δημήτρης Τζανακόπουλος παρενέβη στο θέμα και ζήτησε από τα στελέχη της «Ομπρέλας» να μην κάνουν εμπρηστικές δηλώσεις, γιατί η παρουσία τους στα τηλεοπτικά παράθυρα έχει αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιθυμούν. Στο νεοπροεδρικό στρατόπεδο, πάλι, αρκετοί συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζονται να υποστηρίζουν ότι οι ακραίοι θα πρέπει να βρεθούν εκτός κόμματος, καθώς ο στόχος τους θα είναι να οδηγήσουν σε κλίμα εσωστρέφειας τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές.

Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται, από την άλλη, να είναι αποφασισμένος να μην υποχωρήσει στην απόφασή του να παραπέμψει για διαγραφή τον Νίκο Φίλη, τον Πάνο Σκουρλέτη, τον Δημήτρη Βίτσα και τον Στέφανο Τζουμάκα. Τα πράγματα θα άλλαζαν μόνο εάν τα τέσσερα αυτά στελέχη ζητούσαν συγγνώμη, όπως είχε κάνει και ο Παύλος Πολάκης λίγο πριν από τις εκλογές.

Με δεδομένο, ωστόσο, ότι κανένα από αυτά τα στελέχη δεν εμφανίζεται έτοιμο για μια τέτοια κίνηση, όλα δείχνουν ότι η κρίση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι διαρκείας.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 4/11