Μπήκε το φθινόπωρο και µαζί µε αυτό ήρθαν και οι πρώτες δηµοσκοπήσεις, που αποτυπώνουν πλέον τους νέους πολιτικούς συσχετισµούς. Η Ν.∆. κυριαρχεί απόλυτα στο πολιτικό σκηνικό, έχει την ακρίβεια για τρωτό της σηµείο, αλλά η εναλλακτική στους ψηφοφόρους δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση µε τον διαρκή εµφύλιο στο εσωτερικό του υπό την ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη. Το ΚΚΕ ανεβαίνει παίρνοντας αριστερόστροφους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που ψάχνουν «απάγκιο» και το ΠΑΣΟΚ έχει ισχνά κέρδη από τον καταποντισµό της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Το γεγονός ότι οι µήνες µε τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ σε ελεύθερη πτώση περνούν και η Χαριλάου Τρικούπη βλέπει µόνο ελάχιστο όφελος από τους ψηφοφόρους του όµορου χώρου, αντί να παίρνει «αέρα στα πανιά» της από εκροές που φέρνει ο σπαραγµός στην Κουµουνδούρου, προβληµατίζει τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Αμηχανία στη Χαριλάου Τρικούπη από τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων

Είναι χαρακτηριστικά τα αντανακλαστικά που δηµιουργήθηκαν στα ηγετικά κλιµάκια του κόµµατος αµέσως µετά τη δηµοσκόπηση της GPO για το Star, όπου το ΠΑΣΟΚ κατέγραψε στην πρόθεση ψήφου 11,9% και βρέθηκε µια ανάσα από τη δεύτερη θέση, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε µε µόλις 12,9%. Αρκετοί θέλησαν να εκφράσουν την ικανοποίησή τους που το κόµµα ουσιαστικά βρίσκεται ένα βήµα από το να υπερισχύσει των δυνάµεων του ΣΥΡΙΖΑ, προβάροντας κοστούµι αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο, το γεγονός ότι το ποσοστό του σε σχέση µε τις εθνικές εκλογές ήταν ελάχιστα ενισχυµένο προκάλεσε αµηχανία. Μία ηµέρα αργότερα ήρθε η δηµοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega, όπου το ΠΑΣΟΚ στην εκτίµηση ψήφου κατέγραψε 13,4%, φτάνοντας ξανά µια ανάσα από τον ΣΥΡΙΖΑ, που βρέθηκε στη δεύτερη θέση µε µόλις 15,2%. Σε αυτή τη µέτρηση υπήρξε σαφής άνοδος του κόµµατος από το 11,8% που είχε καταγράψει στην προηγούµενη δηµοσκόπηση της εταιρείας, ωστόσο και πάλι το 13,4%, µε όλα όσα συµβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν άφηνε και περιθώρια πανηγυρισµών, αλλά µόνο συγκρατηµένης αισιοδοξίας. Στην τελευταία έρευνα, της Pulse αυτή τη φορά, για τον ΣΚΑΪ, που πραγµατοποιήθηκε την Τετάρτη, το ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσε ξανά στην εκτίµηση ψήφου 13,5%, µε τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στο 17%. Με δεδοµένο ότι στην ίδια έρευνα οι ψηφοφόροι θεωρούν, σε ποσοστό 31%, ότι το ΠΑΣΟΚ είναι το κόµµα που θα ωφεληθεί από την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, και πάλι η δυναµική δεν έδειχνε εντυπωσιακές αλλαγές.

Διχασμένα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ με τα νούμερα

Στη συντριπτική τους πλειονότητα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ εξέφραζαν την επιθυµία τους να σχολιάσουν στα ΜΜΕ τα αποτελέσµατα των δηµοσκοπήσεων, ωστόσο ήταν διχασµένα. Αλλοι έβλεπαν το ποτήρι µισογεµάτο και ήταν έτοιµοι να µιλήσουν για την ανατροπή των συσχετισµών και άλλοι ήταν πιο συγκρατηµένοι, καθώς θεωρούσαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται κοντά στο ΠΑΣΟΚ πέφτοντας και όχι το αντίθετο, µε το ΠΑΣΟΚ να ανεβαίνει. Στο σηµείο αυτό αναζητήθηκε µια στρατηγική επικοινωνίας που θα µπορούσαν να ακολουθήσουν όλα τα στελέχη του κόµµατος και, έτσι, η συνισταµένη έδειξε ότι η επίσηµη τοποθέτηση δηµόσια θα αναφέρεται σε αργή, αλλά σταθερή αύξηση των ποσοστών του κόµµατος, χωρίς τυµπανοκρουσίες.

«Πήγαν σπίτι τους»

«Εχουµε ήδη εισπράξει µεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την αδυναµία του ΠΑΣΟΚ να εκµεταλλευθεί την πτώση των δυνάµεων του ΣΥΡΙΖΑ, ο γραµµατέας του κόµµατος, Ανδρέας Σπυρόπουλος. Τα τελευταία δεδοµένα, ωστόσο, δείχνουν ότι πιο εύκολα η πλειονότητα των ψηφοφόρων του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης «πήγαν σπίτι τους» και στο ΚΚΕ, παρά στο ΠΑΣΟΚ. Αντίστοιχα, ο έµπειρος πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης δήλωσε ότι περιµένει ένα πολιτικό άλµα από το κόµµα στις ευρωεκλογές. Σύµφωνα πάλι, όµως, µε τα τελευταία δεδοµένα, η σταθερή, αλλά εξίσου αργή άνοδος των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ δεν δείχνει την προοπτική του άλµατος.

Για να επιτευχθεί αυτό και πιεζόµενοι στη Χαριλάου Τρικούπη από το διαρκές ερώτηµα για την ανάπτυξη της δυναµικής του κόµµατος, «φουλάρουν» τις µηχανές, µε τον Νίκο Ανδρουλάκη να γεµίζει το πρόγραµµά του µε θεµατικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα. Μάλιστα, την Τετάρτη συνεδρίασαν και όλοι οι γραµµατείς των Νοµαρχιακών Επιτροπών του ΠΑΣΟΚ, από κάθε περιοχή, προκειµένου να οργανώσουν τις δράσεις για το επόµενο χρονικό διάστηµα.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 4/11