Επιµένει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, στο θέµα της διαγραφής των Νίκου Φίλη, Πάνου Σκουρλέτη, ∆ηµήτρη Βίτσα και Στέφανου Τζουµάκα, ωστόσο όλα δείχνουν ότι οι σχετικές διαδικασίες βρίσκονται στον αέρα.

Για την ακρίβεια, οι πληροφορίες λένε ότι απ’ όλες τις πλευρές υπάρχει η πρόθεση το θέµα να µη συζητηθεί στην Κεντρική Επιτροπή που θα γίνει το επόµενο Σαββατοκύριακο, αλλά να παραπεµφθεί για τις αρχές ∆εκεµβρίου. Ακόµα οι ίδιες πηγές λένε ότι η παραποµπή σε διαγραφή των τεσσάρων στελεχών δεν αποκλείεται να γίνει αναστολή της κοµµατικής ιδιότητας για έναν χρόνο. Αυτή η λύση θωρείται η πιο ενδεδειγµένη για δύο λόγους.

Κατ’ αρχάς, γιατί ακόµα και αυτή η λύση θα αναγκάσει τους τέσσερις που έχουν παραπεµφθεί να αποχωρήσουν από το κόµµα, καθώς µία τέτοια ποινή είναι ίσως χειρότερη από τη διαγραφή. Είναι κατά βάση ντροπιαστική. Παράλληλα, ο Στέφανος Κασσελάκης θα έχει δείξει ότι ναι µεν δεν υποχωρεί από την απόφασή του, λαµβάνει ωστόσο στα σοβαρά τις ενστάσεις που είχαν τα στελέχη του κόµµατός του για τη διαγραφή των τεσσάρων στελεχών. Το τι θα συµβεί, θα φανεί την ηµέρα που θα ανακοινωθεί η ηµερήσια διάταξη της Κεντρικής Επιτροπής.

Οι µέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι η Επιτροπή ∆εοντολογίας δεν έχει στείλει µέχρι τώρα κανένα διαβιβαστικό έγγραφο προκειµένου να ζητήσει τη γνωµοδότηση της Κ.Ε. για τη διαγραφή των τεσσάρων. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ακόµα ότι ήδη έχει συγκροτηθεί η τριµελής επιτροπή η οποία θα ερευνήσει το θέµα προκειµένου να διαβιβάσει την πρότασή της στην Κ.Ε. Το ερώτηµα ωστόσο είναι αν η έρευνα θα έχει ολοκληρωθεί µέχρι και το επόµενο Σαββατοκύριακο. Στελέχη της Κουµουνδούρου έλεγαν ακόµα ότι µπορεί και να επιλεγεί άλλη µία λύση, την οποία θα προκρίνει ο πρόεδρος και η οποία δεν αποκλείεται να αιφνιδιάσει τους πάντες.

Ο έλεγχος της Κ.Ε.

Πάντα ωστόσο παραµένει επάνω στο τραπέζι το ερώτηµα τι θα γίνει εάν η πρόταση για διαγραφή δεν περάσει από την Κ.Ε. Ο Στέφανος Κασσελάκης θα έχει υποστεί µία µεγάλη ήττα και κανείς δεν θα µπορεί να προβλέψει την επόµενη µέρα του µέσα στο κόµµα. Η αναβολή της συζήτησης έχει φέρει ωστόσο πολλές συζητήσεις για το εάν οι νεοπροεδρικοί ελέγχουν την Κ.Ε. Παράγοντες του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης ισχυρίζονται ότι έχουν την πλειοψηφία (160-140) και ότι το θέµα παίρνει απλώς µία αναβολή, προκειµένου να εκτονωθεί η ένταση που υπάρχει τη συγκεκριµένη στιγµή.

Τα στελέχη της Οµπρέλας από την άλλη λένε ότι παρά το γεγονός ότι θα υπάρξουν πολλές αποχές, κανείς δεν γνωρίζει στην πραγµατικότητα τι µετακινήσεις έχουν γίνει στο εσωτερικό της Κ.Ε. Η µοναδική περίπτωση -και αυτό όχι και πολύ σίγουρα- που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ µπορεί να υπαναχωρήσει είναι εάν τα υπό διαγραφή στελέχη ζητήσουν συγγνώµη, όπως στο παρελθόν είχε κάνει και ο Παύλος Πολάκης. Επειδή όµως κάτι τέτοιο δεν φαίνεται στον ορίζοντα ως σενάριο, όλα δείχνουν ότι η ιστορία αυτή θα συνεχιστεί για αρκετό διάστηµα.

Στελέχη πάντως της ευρύτερης εσωκοµµατικής αντιπολίτευσης εµφανίζονται να ζητούν µε κάθε τρόπο να αποσυρθεί η πρόταση του προέδρου για διαγραφή των τεσσάρων στελεχών, καθώς δεν υπάρχει στην κουλτούρα του κόµµατος αυτή η αντίληψη. Είναι χαρακτηριστικό µάλιστα ότι ενώ παραδέχονται ότι ο Νίκος Φίλης, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο ∆ηµήτρης Βίτσας και ο Στέφανος Τζουµάκας έχουν ξεφύγει µε όσα έχουν πει, παρ’ όλ’ αυτά επιµένουν ότι η διαγραφή τους µόνο περισσότερα προβλήµατα θα φέρουν στο κόµµα.

Σε ό,τι αφορά µάλιστα τον Πάνο Σκουρλέτη, η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών του κόµµατος εµφανίζεται ενοχληµένη για τα όσα είπε ο πρώην υπουργός για τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και για το γεγονός ότι ενέπλεξε σε αυτή την ιστορία τον Αλέξη Τσίπρα. Την τελευταία εβδοµάδα πάντως έπεσαν οι τόνοι της αντιπαράθεσης από την πλευρά των τριών στελεχών της Οµπρέλας, καθώς υπήρξαν αντιδράσεις ακόµα και σε αυτούς που τους ακολουθούν. «Μαζευτείτε, αυτή η εικόνα µόνο κακό µας κάνει», λέγεται ότι διεµήνυσε ο ∆ηµήτρης Τζανακόπουλος στα στελέχη που είχαν αναλάβει εργολαβικά να επιτίθενται εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη.

∆υσοίωνες οι δηµοσκοπήσεις

Εν τω µεταξύ, οι πληροφορίες λένε ότι στο εσωτερικό της Οµπρέλας έχουν αρχίσει να γίνονται συζητήσεις σχετικά µε το εάν πρέπει να φύγουν και πότε θα πρέπει να κάνουν πράξη το εγχείρηµά τους. Και αυτό γιατί όλες οι δηµοσκοπήσεις που έχουν κάνει µέχρι σήµερα δείχνουν ότι τα ποσοστά που παίρνουν είναι ιδιαίτερα χαµηλά έως ανύπαρκτα. Οι ίδιες πηγές λένε ωστόσο ότι αυτοί που έχουν εκτεθεί δηµοσίως επιτιθέµενοι στον Στέφανο Κασσελάκη πολύ δύσκολα µπορούν να παραµείνουν στο κόµµα. Ετσι -πάντα σύµφωνα µε τις ίδιες πηγέςδεν αποκλείεται την πόρτα εξόδου από το κόµµα να ανοίξει µία µικρή οµάδα στελεχών της Οµπρέλας. Στην περίπτωση αυτή, µετά τις ευρωεκλογές -και εάν το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης δεν πάει καλά- όσοι θα βρίσκονται ακόµα µέσα στην Κουµουνδούρου θα βάλουν θέµα ηγεσίας αλλά και επιστροφής όσων αποµακρυνθούν από τον ΣΥΡΙΖΑ διαφωνώντας µε τον Στέφανο Κασσελάκη.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής